14.9.19

Λόγος & Αντίλογος



Είπαν... ακροβολισμοί 

◾Στην εφημερίδα ΟΔΟΣ 9.5.19 παρατηρεί και σημειώνει ο κ. Π. Μανδραβέλης σε άρθρο του μεταξύ άλλων:  «Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ο πανικός για την ήττα μεγαλώνει. Όσο μεγαλώνει ο πανικός, τόσο θα βλέπουμε άστοχες (και άτοπες) κινήσεις (από Συ ΡιζΑ και Τσίπρα)». Μας θυμίζει ο αρθρογράφος επίσης ότι το Υπουργείο Ενημέρωσης (Ν. Παππάς) είναι χουντικό κατάλοιπο. Και μόνο αυτό; Δράττομαι της ευκαιρίας από το εν λόγω άρθρο να αναφερθώ στον εκτρεπόμενο κ. Νικ. Βουτση.
Από της μεταπολιτεύσεως και εντεύθεν, επί Κων. Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Κώστα Καραμανλή, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής, αφοσιωμένος στα καθήκοντά του, εκπροσωπούσε τη Βουλή των Ελλήνων Απάντων και ουδείς εξ αυτών ουδέποτε έδωσε στην τηλεόραση συνέντευξη υπέρ του κόμματος, στο οποίον ανήκε. «Πρωτοτύπησε» ανερυθριάστως ο κ. Ν. Βούτσης. Έθεσε εκποδών του αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και αχαλίνωτος παρουσιάσθηκε στην ΕΤ1 υπερασπιζόμενος το κόμμα του ΣυΡιζΑ! Επί ώρα και πλέον επιχειρηματολογούσε λέγοντας και ψεύδη κατ’ άλλων, προσπαθών, αγχόμενός τε και γαυριών, για να συμμαζεύσει τα αμάζευτα του ΣυΡιζΑ, αν μπορεί η διαφορά του 9,5 – 10% να μην αυξηθεί περαιτέρω. Αξιολύπητος ως Πρόεδρος της Βουλής, να πέσει τόσο χαμηλά, ως πράττουν οι «κύνες» των κομμάτων, τη ανοχή και συμπράξει και της Ετ του κ. Κοτρότσου. Γνωστός βεβαίως και έμπειρος παλιός δημοσιογράφος την επομένη και την ίδια ώρα, για να διαχέεται το «φως» και η «λάμψη» του ΣυΡιζΑ, κάλεσε στην ΕΤ1 και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επί μιάμιση ώρα επλατείαζε… συμπληρώνοντας τον προηγούμενό του στην Ετ. Ο κ. Κοτρότσος εμφανίζων εαυτόν ως αντικειμενικό είπε ότι θα καλέσει και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Αναμένομεν.

◾2.6.2019 Ένας πολιτικός λαλίστατος και φωνασκών, που παρουσιάζεται ως δημοσιογράφος, με σύμπλεγμα (για να μην ω κομπλεξικός) με τη ΝΔ, επιδιώκοντας να τον σμικρύνει και να τον μειώσει, ως άλλος χωρικός (γιατί στα χωριά συνηθίζουν τα παρώνυμα) μιλάει ειρωνικά για τον Μπούλη. Να ιδώ την Δευτέρα 8η Ιουλίου, αν θα συνεχίσει το ασόβαρο ύφος και την μικροψυχία του. Να ιδούμε θα μπορέσει να το χωνέψει να «χαρεί» την νίκη της ΝΔ!

◾6.6.2019 «Διορθωτικό» τηλεφώνημα του φίλου μου Θανάση Μπατσόπουλου. Μου θύμισε την σοβαρή αβλεψία - λάθος μου σοβαρό. Στο σχόλιό μου για το περισπούδαστο άρθρο στην ΟΔΟ «Η φυλή των Ελλήνων» του κ. Μενελάου Μπατρίνου, εξαιρέτου συμπατριώτη μας και λογίου, εκ παραδρομής εγράφη: «το άρθρο του κ. Αν. Πηχιών». Ελπίζω και ξέρω ότι ο κ. Μενέλαος Μπατρίνος την ακούσια γραφή θα την αναγνωρίσει, θα την αποδώσει σε αβλεψία. Έχω εμπιστοσύνη στον πολιτισμό του και στην συγγνωστική του διάθεση [σχετικά "εδώ" και "εδώ"]

◾ 6.6.2019 Υποψήφιος αποτυχών στις δημοτικές εκλογές μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ανησυχώ για το μέλλον του τόπου (της πόλεώς μας) και για το αύριο των παιδιών μας», ήγουν, μετά από μένα, χωρίς εμένα, το χάος!...

◾12.5.2019 εφημερίδα Δημοκρατία, άρθρο λίαν ενδιαφέρον του κ. Νικ. Παπουτσόπουλου. Ο συγγραφεύς αναφέρεται στην ιστορική και πολιτισμική προσφορά του κράτους Τραπεζούντος (ίδρυση μετά το 1204 - Φραγκοκρατία), που επέζησε μέχρι το 1461, δηλαδή άντεξε και μετά την Άλωση της Πόλης οκτώ ακόμη έτη. Αναφέρεται επίσης ειδικότερα στην λαμπρή ιστορία και εικόνα της πόλεως Τραπεζούντας, με τα πολλά και ωραία κτήρια, την εμπορική κίνηση και οικονομική άνθηση, τις επιδόσεις στα γράμματα και γενικώς στον πολιτισμό. Όλα αυτά συγκροτούν και αποτελούν τον αλησμόνητο Πόντο. Προλογίζοντας αναφέρει: «Βαθείαν Ελλάδα» αποκαλούσαν την μυθική και ειδυλλιακή Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας στον ανατολικό μυχό του Ευξείνου Πόντου, την Ελληνική Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία (σημειωτέον με ιδιαίτερη προσοχή)επί τρεις σχεδόν αιώνες κατάφερε να επιβιώσει (!) και να ακμάσει σε καίριους τομείς του πολιτισμού σε αφιλόξενο κα εχθρικό περιβάλλον, με την παρουσία παντού των Τούρκων, σε μεγάλη απόσταση από το Βυζαντινό κέντρο. Σε άλλο σημείο: Η Τραπεζούντα, η έδρα της Αυτοκρατορίας, γνώρισε λαμπρές ημέρες δ΄ξας, καθώς οι 25 αυτοκράτορες, στη διάρκεια 257 και πλέον ετών, κόσμησαν την πόλη με νέα κτήρια δημόσια και περίφημους ναούς, ενίσχυσαν τις οχυρώσεις, προστάτευσαν το εμπόριο, τις Τέχνες, τα Γράμματα. Η πόλη 200.000 κατοίκων «με τον πλούτον, την μεγαλοπρέπειαν και την σφύζουσαν ζωήν... όπως την υμνεί ο Βησσαρίων. Προσθέτει ο γράφων να θυμηθούμε και τους Μυρίους του Ξενοφώντος «θάλαττα! Θάλαττα!», όταν είδαν «Πόλιν Ελληνίδα και απέθεσαν - θυσίασαν - Δεί τώ Σωτήρι...». Είδαν λοιπόν την πόλιν «πασών πλείστην και μεγίστην» κατά τον γεωγράφο – ιστορικό – Στράβωνα. Αυτός ο Πόντος με την προσφορά του στον πολιτισμό, εξ αιτίας του ότι φίλοι και σύμμαχοι αδιαφόρησαν, υπέστη τις καταστροφές και λεηλασίες, την Γενοκτονία από τους άρπαγες Τούρκους και τελικά τον ολέθριο ξεριζωμό από τις αιώνιες εστίες των Ελλήνων Ποντίων.

Ευχαριστών διά την φιλοξενίαν
Λάζαρος  Γ. Νικηφορίδης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 990


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ