15.7.20

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ: Τώρα και μαθήματα εθνικής ταυτότητας
ΟΔΟΣ 28.11.2019 | 1011


«11η Νοεμβρίου»



Αξιότιμε κ. Μπαϊρακτάρη,

Ως απάντηση στον επιστημονικό ισχυρισμό για την ελληνική εθνική ταυτότητα στην Καστοριά, όπως και σε άλλες πόλεις στις Νέες Χώρες, έχω να πω τα παρακάτω:

Οι Νέες Χώρες, είναι όρος εκκλησιαστικός κι όχι ιστορικός, για ποιον λόγο χρησιμοποιήθηκε έτσι;

Ο προπάππος μου Λάμπρος Λεμονίδης, μετέπειτα Παπαλάμπρος, επί Τουρκοκρατίας ήταν ιερέας και δίδασκε την ελληνική γλώσσα στο Τοιχιό, όπου είχε σχολείο.

Ο γιος του και παππούς μου Δαμιανός ήταν δάσκαλος στη Βυσσινιά, στο ιδιόκτητο (δεν πληρωνόταν από πουθενά) σχολείο του και δίδασκε στα παιδιά τα ελληνικά γράμματα.

Η οικογένεια του πατέρα μου, ο οποίος γεννήθηκε το 1901 στο Τοιχιό, μετοίκησε στην Καστοριά το 1904, όταν σφαγιάστηκε η γιαγιά του, γυναίκα του ιερέα, Σουλτάνα από τους Βουλγάρους.

Πώς, λοιπόν, να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπήρχε Ελληνισμός στην Καστοριά και γενικά στη Μακεδονία;




Το 1912, όταν μπήκε ο Ελληνικός στρατός στην Καστοριά με καταρρακτώδη βροχή, απόρησαν πώς βρέθηκαν τόσες σημαίες στα μπαούλα των καστοριανών νοικοκυριών.

Η Καλλιόπη Κοβάτση διηγούνταν χαρακτηριστικά πως ο αδερφός της Λεωνίδας Τσαμίσης έκλαιγε στο σπίτι, διότι πληροφορήθηκε ότι είχαν φιλοξενήσει οι Καστοριανοί στα σπίτια τους, τους Έλληνες στρατιώτες και ήθελε να πάρει κι αυτός στο σπίτι του κάποιους.

Η μητέρα του όμως, η Πληξαύρα, είχε ενδοιασμό, διότι ήταν μόνη της στο σπίτι, αφού ο άνδρας της υπηρετούσε τότε γυμνασιάρχης στην Κοζάνη.

Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος (1772-1847), ο ποιητής που γεννήθηκε στην Καστοριά κι έγραψε ποίηση στα ελληνικά —από τα δικά του ποιήματα έμαθε να γράφει στην ελληνική γλώσσα ο Διονύσιος Σολωμός— άλλη μια απόδειξη της αυτονόητης αλήθειας της ύπαρξης κι εδώ στην Καστοριά ανθηρού και δυναμικού Ελληνισμού είναι.

Και κάτι ακόμα: Αν δεν υπήρχαν Έλληνες στην Καστοριά, τότε εμείς από πού έχουμε προέλθει;

Με τιμή
 Σάσα Γκολογκίνα



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Δεκεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1013


Σχετικά:

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ