2.5.23

ΟΔΟΣ: Μεγάλες εξαγγελίες μικρά άλματα

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.10.2022 | 1145

Δημήτριος Παπουλίδης: «Ξεκινάει σύντομα η υλοποίηση ανέγερσης νέου πνευματικού-συνεδριακού κέντρου».

Ιωάννης Τσαμίσης: «Θα παραιτηθώ εάν δεν γίνει νέο πνευματικό κέντρο»

Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης: «Προγραμματίζεται η ανέγερση νέου πνευματικού κέντρου και συνεδριακού κέντρου» 

Ανέστης Αγγελής: «Η Καστοριά σύντομα θα έχει πνευματικό κέντρο».


Νέο ρεκόρ Γκίνες, αυτή την φορά... γκίνιας, νέο στόχο ετοιμάζεται να κατακτήσει η πόλη της Καστοριάς. Όπως δείχνουν όλα τα έως στιγμής στοιχεία και δεδομένα, το οικόπεδο του Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς και... επίσημα πλέον, του ανήκει! Την γλύτωσε! Δεν το διεκδίκησε άλλος κοσμικός ή... πνευματικός των μη εγκοσμίων φορέας. Και μεγαλόψυχα αφέθηκε να ανήκει στον ίδιο τον δήμο Καστοριάς. Οπότε έπεσαν... επιτέλους οι υπογραφές. Για την δημιουργία νέου Πνευματικού Κέντρου... ακριβώς εκεί που ήταν το παλιό. Για να μη προκαλείται κάποια αμφιβολία, η ΟΔΟΣ διευκρινίζει ότι τουλάχιστον στην αρχή της δημοτικής τετραετίας, οι προθέσεις για την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου στην θέση του παλιού, εκτός από ρομαντικές, ίσως και να ήταν ειλικρινείς. Σήμερα όμως όλα μοιάζουν να αποτελούν επανάληψη της ίδιας και ίδιας κατάστασης. 

Δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο βέβαια για τις ικανότητες και τις δυνατότητες των δημοτικών αρχών. Καθώς μεταξύ της ευχής – επιθυμίας και της υλοποίησης μεσολαβούν και άλλες προϋποθέσεις όπως βούληση, ικανότητα, χρήμα. Και όχι όσο – όσο χρήμα, αλλά κατά κανόνα χρειάζονται πακτωλοί χρημάτων και σταθερό υπέδαφος όπως και πηγές χρηματοδότησης. 

Βέβαια όλα αυτά που μπορεί να ισχύουν οπουδήποτε αλλού, στην Καστοριά, αποδεικνύονται ψιλά και δευτερεύοντα. Διότι ενώ είναι γνωστές οι δεσμεύσεις του νυν δημάρχου Καστοριάς, στην αρχή της θητείας του για την κατά προτεραιότητα δημιουργία νέου Πνευματικού Κέντρου στην θέση του παλιού, ώστε να γίνει επιτέλους αυτή η προσπάθεια για την διάσωση του παλιού κέντρου της πόλης, μερικές μόνο ημέρες προηγουμένως, προς το τέλος δηλαδή της θητείας της δημοτικής αρχής, με καθυστέρηση τεσσάρων περίπου ετών, έγινε το επόμενο βήμα. 

Και τι βήμα: Εντελώς μετέωρο. Αφού ο Δήμος Καστοριάς προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση τριών μελετών: α) ανέγερσης δημοτικής βιβλιοθήκης β) δημιουργίας αίθουσας εκδηλώσεων και –κρατηθείτε– διαλέξεων και γ) διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Και όλα αυτά μαζί στον χώρο του πρώην Πνευματικού Κέντρου. Μελέτες τριών (3) έργων σε τιμή έκπληξη-προσφοράς μόλις 580.645,16 ευρώ (έστω και πλέον φπα 24%). 

Μάλιστα ο Δήμος Καστοριάς, το προχώρησε ακόμη περισσότερο αφού ανακοίνωσε ότι το...  φαραωνικό αυτό έργο θα ανατεθεί με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής. Ως γνωστό το έργο υποτίθεται ότι χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και έχει προϋπολογισμό κάτι παραπάνω από 3,5 εκατ. ευρώ. 

Όταν 15 εκατ. ευρώ στοίχισε μόνο η Βιβλιοθήκη της Κοζάνη. Η διαρρύθμιση μόνο του 1ου γυμνασίου Καστοριάς (στην Κουμπελίδικη) για τις ανάγκες της στέγασης της Αρχιτεκτονικής σχολής στοίχισε περισσότερο από 2.500.000 ευρώ, η ανακαίνιση του 1ου δημοτικού σχολείου Καστοριάς, απέναντι από το μητροπολιτικό ναό, στοίχισε περίπου 3 εκατ. ευρώ, η πρόσφατη επανέκθεση των εικόνων στο Βυζαντινό μουσείο Καστοριάς στοίχισε 1.870.000 ευρώ, η αναμενόμενη (ακόμη) ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου Καστοριάς θα στοιχίσει 5.383.000 ευρώ, ή ακόμη 1 εκατ. ευρώ στοίχισε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της ΤΑΡ στο ΤΕΙ Καστοριάς για μόνο 3 διδακτικά εξάμηνα και 70 φοιτητές, και η ανακαίνιση της Αίγλης ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο. Για να μην αναφερθούν τι πράττουν οι άλλες πόλεις, φερ’ ειπείν τα 45 εκατομμύρια ευρώ που στοίχισε το Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου. 

Και ενώ από την εποχή της δημαρχίας Παπουλίδη όταν και σφραγίστηκε ως δήθεν επικίνδυνο το Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς για να αφεθεί στην συνέχεια στην εγκατάλειψή του και την καταστροφή, ο ίδιος ο τότε δήμαρχος αλλά και όλοι οι επόμενοι δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων μάλιστα ο κ. Ιωάννης Τσαμίσης είχε απειλήσει ότι θα παραιτούνταν εάν ως το τέλος της θητείας του η πόλη δεν αποκτούσε Πνευματικό Κέντρο. Και πιο συγκεκριμένα οι κ.κ. Ανέστης Αγγελής, Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης –που θα μείνει κι αυτός στην ιστορία και για αναμνηστική πλακέτα στην Μητρόπολη Καστοριάς για τα 100 χρόνια από το 1912– υποσχέθηκαν όλοι, μα όλοι, από ένα έως και δύο ή και περισσότερα, πνευματικά μεγαθήρια, σε... μακέτες, και έγιναν και μελέτες. 

Και ενώ η πόλη έδωσε οικόπεδο φιλέτο στο υπουργείο Πολιτισμού για δημιουργία Δημόσιας Βιβλιοθήκης στην λεωφόρο των Κύκνων, μετά από 1/4 του αιώνα, έφθασε η ιστορία στο 2022 με τις μελέτες για τρία έργα σε προϋπολογισμό ευκαιρίας. Και μιας ακόμη μελέτης. 

Οπότε εύλογα διερωτάται κάποιος, τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής, ότι μπορούν να γίνουν όλα αυτά με τόσα λίγα. Θα είναι το Πνευματικό Κέντρο μια τέντα με κάτω της πλαστικά καθίσματα από τα γνωστά τα λευκά που πουλούν με Datsun, θα βάλουν στον περιβάλλοντα χώρο τενεκέδες ζωγραφιάς; Πώς μπορεί να γίνει αυτό το μεγάλο έργο, με ένα τόσο μικρό βήμα; Εκτός κι αν βρήκανε την μαγική πατέντα και ισχύει και εδώ αυτό που αναφώνησε ο Νιλ Άρμοστρονγκ όταν άνοιξε την πόρτα της σεληνακάτου κατέβηκε την μικρή σκάλα και πάτησε το πόδι του στη σελήνη το 1969: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα». Μία μεγάλη εξαγγελία για τον άνθρωπο, άλλο ένα μικρό άλμα για την Καστοριά.


Φωτογραφία: Μία από τις πολλές μακέτες, των πολλών μελετών, του... νέου Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς που δημοσιοποιήθηκαν στο παρελθόν


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 1145.


Σχετικά: 

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/5/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/5/23

    Εεμμ όταν το λέω εγώ, εε ρεε σύντροφος Κίμ που τους χρειάζεται [....].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/5/23

      έχεις δίκιο. Ο ΚΙμ έχει κάτι πνευματικά κέντρα που θυμίζουν παλάτια.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/5/23

      Κι εμείς έχουμε πνευματικά κέντρα.

      https://www.tzikalagias.gr/wp-content/uploads/2023/04/13-977x640.jpg

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ