5.6.20

ΟΔΟΣ: Η καθυστερημένη απάντηση της Καστοριάς, στο ίδιο το ζοφερό παρελθόν της


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 7.11.2019 | 1008

Μερικές ημέρες πριν, ο νέος δήμαρχος Καστοριάς, ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις της διοίκησής του, είναι να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για ένα νέο μεγάλο πολιτιστικό (πολύ)κεντρο στην Λεωφόρο των  Κύκνων —που μαζί με την Σήραγγα της Κλεισούρας, το τραίνο στο Νεστόριο και το ρητό «Καστοριά, πόλη για να ζεις», αποτελούν τα πιο σύντομα τοπικά ανέκδοτα των τελευταίων δεκαετιών. «Νάχουμε – να λέμε» στην καλύτερη περίπτωση.

Βέβαια κάποια φεγγάρια υπήρξαν και άλλα σύντομα ανέκδοτα, όπως το τούνελ της οδού Ορεστείων-Γράμμου, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς και ορισμένα τραγικά, που προκαλούν ακόμη οδύνη, όπως η Αρχιτεκτονική Σχολή, η φήμη για ανέγερση νέου μεγαλεπήβουλου ναού Αγίου Μηνά —καθώς ο υπάρχων ταπεινός μεταβυζαντινός δεν χωρεί το... κλέος— αλλά για τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει ευθύνη η νέα δημοτική αρχή.

Ωστόσο ο νέος δήμαρχος με την πρόσφατη ανακοίνωσή του, εισήλθε στο κάδρο των υπευθύνων ή ανευθύνων, για ένα σκάνδαλο, την  απουσία Πνευματικού Κέντρου που ταλανίζει την πόλη και την πολιτιστική – πνευματική υποδομή της από το 2000.  Όταν και σφραγίσθηκε το παλαιό Πνευματικό Κέντρο, κατασκευή που ανάγεται χρονικά στην εποχή της Δικτατορίας, ουσιαστικά υποκατέστησε την Έλλη, αφού στην ισόγεια θέση της Έλλης δημιουργήθηκε χώρος ψυχαγωγίας (καφετέρια – εστιατόριο) και στο υπόγειο από το επίπεδο της οδού Αγίου Αθανασίου σχηματίσθηκε το Πνευματικό Κέντρο της Καστοριάς που για περίπου 40 χρόνια στέγασε όπως-όπως σημαντικό τμήμα από την τοπική ιστορία.

Δεν είναι γνωστό αν η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου σχετίζεται με την μετονομασία της Λεωφόρου Αγίου Αθανασίου σε οδό…  21ης Απριλίου και είναι γεγονός ότι η ελλιπής ιστορική αποτύπωση προσώπων και καταστάσεων δεν βοηθεί στην ανάλυση της ιστορίας της μεταπολεμικής Καστοριάς.

Πάντως ο δήμαρχος κ. Ι. Κορεντσίδης ανακοίνωσε την απόφασή του, που είναι κοντά στο προφίλ που δεν έκρυψε προεκλογικά, για στροφή και επιστροφή στο παλιό κέντρο με στόχο την διάσωση του από το να είναι κάτι σαν ουδέτερη ζώνη σε εμπόλεμη περιοχή.

Η απόφαση αυτή κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Δεν χωρεί αμφιβολία γι’ αυτό. Το αντίθετο, δηλαδή ένα πολιτιστικό κέντρο μακριά από την παλιά πόλη θα ήταν πισώπλατη μαχαιριά και τελικό χτύπημα. Βέβαια η φιλοδοξία για την απόκτηση ενός μεγάλου, σύγχρονου μεγάρου που μπορεί να αξιοποιηθεί για μεικτές χρήσεις, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Όμως το πρακτέο στο ζήτημα της ανακατασκευής του Πνευματικού Κέντρου, στην ίδια θέση που βρίσκονται σήμερα τα απομεινάρια του, δεν αρμόζει να αντιμετωπίζεται με ηττοπάθεια και με αρνητική προκατάληψη. Χρειάζεται τόλμη ώστε η ανακατασκευή να περιλαμβάνει την μετατροπή της αίθουσας εκδηλώσεων που υπήρχε και λεηλατήθηκε σε γραφεία και βοηθητικούς χώρους ή και πάρκινγκ δεδομένου ότι ήδη υπάρχει δρόμος που οδηγεί απ’ ευθείας εκεί.

Σημειωτέον ότι η ανακοίνωση πώς θα αναζητηθούν ιδιωτικά ακίνητα για να ενταχθούν σε ένα σχεδιασμό πάρκινγκ δεν πρέπει να απασχολεί σημαντικά. Όχι απλώς επειδή υπάρχουν πέριξ διαθέσιμες θέσεις, αφού το Πνευματικό Κέντρο εκτείνεται σε μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της παλιάς Καστοριάς (περιβάλλεται κυρίως από άλση). Αλλά και διότι ήδη λειτουργεί εκεί ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, που εκτός από τις τακτικές λειτουργίες εξυπηρετεί με την αίθουσά του και άλλες «δράσεις» και όμως μια χαρά γίνονται όλα, χωρίς πρόβλημα για το πάρκινγκ. Πόσοι αριθμητικά περισσότεροι και ηλικιακά πιο μεγάλοι θα είναι οι επισκέπτες του Πνευματικού Κέντρου απ’ αυτούς του Αγίου Γεωργίου; Και ύστερα πως λειτουργεί το τεράστιο Μέγαρο Μουσικής της Βέροιας στο κέντρο της πόλης, μέσα σε στενά;

Αξίζει συνεπώς η ανακατασκευή του Πνευματικού Κέντρου της Καστοριάς να επικεντρώσει τις προσπάθειες, ώστε η αίθουσα εκδηλώσεων να γίνει στο ισόγειο (και πάρκινγκ στο υπόγειο) και μάλιστα να προβλεφθούν αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες (με ανοίγματα στην πλευρά της λίμνης) που να ενσωματώνουν την χρήση στο περιβάλλον, και το κτήριο στην εποχή του, με γνώμονα το μέλλον και όχι το παρελθόν.

Θετική λοιπόν η ανακατεύθυνση και ασφαλώς δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι είναι ένα από τα πρώτα θετικά, μη αυτονόητα, μέτρα που ανακοινώνει η νέα δημοτική αρχή. Να δημιουργήσει ένα χώρο σύμβολο, μνημείο αρχιτεκτονικό (όχι παραδοσιακού τύπου), ώστε να αποτελεί τοπόσημο για την Καστοριά που να την απελευθερώνει.

Να είναι εξοπλισμένη η αίθουσα και το παρασκήνιο με ότι χρειάζεται μια τέτοια υποδομή, 300-400 ατόμων, που να είναι η καθυστερημένη απάντηση της Καστοριάς, στο ίδιο το ζοφερό παρελθόν της. Και να προβλεφθεί οργανισμός που να μην επιτρέπει την χρήση για μουσικοχορευτικές γραφικότητες, τύπου «πουστσένο» και βαλκανικών προπαγανδιστικών διαύλων.

Η δημιουργία ενός Πνευματικού Κέντρου με κανονισμό, όραμα και στόχο, που να στελεχώνεται κατάλληλα με πρόσωπα με τόλμη όραμα και φαντασία, αποτελεί θετική εξέλιξη που απομένει να εξελιχθεί σε πράξεις.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Νοεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1008.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ