17.12.17

Το Σκάκι




23. Be7 # Checkmate

-Αυτή είναι η πρώτη παρτίδα σκακιού στην οποία δόθηκε ένα ιδιαίτερο όνομα: «Η αθάνατη παρτίδα». Διεξήχθη κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος του τουρνουά στο Λονδίνο στις 21 Ιουνίου 1851, ανάμεσα στον Άρντολφ Άντερσεν (Γερμανός) και Λιονέλ Κιζερίτσκι (Ρώσος που ζούσε στη Γαλλία). Νικητής ο πρώτος που έπαιξε με τα λευκά πιόνια, θεωρείται από τις διασημότερες παρτίδες σκακιού.

-«Μια παρτίδα σκάκι» - Αννίβας Αννίβα Αρνέλλος, ένα βιβλίο γραμμένο πάνω στις κινήσεις της “Αθάνατης παρτίδας” περιπλέκει αριστουργηματικά το πνευματικό παιχνίδι με το παιχνίδι του έρωτα και της ζωής.

-Οι ύβρεις και το ξύλο που είδαμε στο ελληνικό κοινοβούλιο από τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος (δυστυχώς υπάρχει ) προς βουλευτή άλλου κόμματος, μας θύμισαν παρόμοιες σκηνές πριν από χρόνια, λίγο πριν την κατάλυση της δημοκρατίας. «Φρουρά, φρουρά, φρουρά!» Ποιά ακριβώς φρουρά, τον “Χάρο”;

-“Φοβηθήκαμε” με το όπλο που κρατούσατε χαμογελαστή κυρία, για την εκκίνηση του «Τρέξε Ελλάδα», το χρησιμοποιήσατε ή στέλνετε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις; Μετά το ταξίδι στη Κρήτη σας βγήκαν οι “μπαλωθιές”; Να προσέχετε όμως προς τα πού θα εκπυρσοκροτήσει. Μη γίνει μπούμεραγκ!

-Στις τελευταίες εκδηλώσεις στη πόλη μας, βλέπουμε (τυχαία;) τον δἠμαρχο και από πίσω να ξετρυπώνει η αντιπολιτευτική βουλευτίνα μας ή τούμπαλιν. Συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες, μας συγχωρείτε, οι δηλώσεις του ενός εναντίον του άλλου;
Ειρήνη υμίν! Ή έχει ο καιρός γυρίσματα (πολιτικά παιχνίδια).

-Έχουμε λύσει το πρόβλημα, το τουριστικό (αν λύσαμε αυτό, όλα τα άλλα εύκολα φαντάζουν) κατά τη γνώμη των ιντερνετικών μουμουε, αφού η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη στο «Τρέξε Ελλάδα», τότε (κατά τη γνώμη τους πάντα) γίναμε (θα γίνουμε;) αθλητικός προορισμός. Μεγαλεία!

-Μετά τη φωτογραφία που είδαμε και τη χαρά που έδωσε (στα τοπικά μπλο(γ)κάκια), η μεταφορά ενός πιάνου, από το δημαρχείο στο… “φυσικό του σπίτι” (υπήρχε καλύτερο “φυσικό σπίτι” από εκεί που ήταν), σκεφτήκαμε να δώσουμε και εμείς μια κιθάρα που έχουμε στο σπίτι μας, να βρεθεί και αυτή στο “φυσικό της σπίτι” δηλ. στο δημοτικό ωδείο. Ό,τι έχετε ευχαρίστηση, κρίση είναι θα περάσει (;).

-Το διαβάσαμε κι αυτό, σε τοπικά μπλο(γ)κάκια ότι, η ονομασία του Απόζαρι προέρχεται από σερβική λέξη και αναρωτηθήκαμε τι άλλο θα «κατασκευάσουν» οι σύγχρονοι ιστορικοί (;) και πού θέλουν να καταλήξουν με όλα αυτά, άραγε; Σαν βεγγαλικά σκάνε, χωρίς ιστορικές επεξηγήσεις και αποδείξεις. Μετά τη μετονομασία του καστοριανού καρναβαλιού, τί άλλο έχουν σκεφτεί για να πλήξουν πολιτισμικά τη πόλη μας;

-"Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι είναι υπέροχο που η κυρία Ομπάμα αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα στη Σαουδική Αραβία, αλλά στην πραγματικότητα τους προσέβαλε. Έχουμε ήδη αρκετούς εχθρούς". Αυτό έγραψε ο τωρινός πρόεδρος της Αμερικής σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης στις 29. 01.2015. Πριν λίγες μέρες στη προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ούτε η Πρώτη κυρία ούτε η κόρη του φόρεσαν μαντήλα, αποδεικνύοντας ότι ή «φανφάρες» γράφει για να προκαλεί φασαρία ή άρχισαν οι κωλοτούμπες!

-23.05.2017 το αγγλικό «Bataclan» έχει ένα άλλο όνομα, «Manchester Arena», οι νεκροί όμως το ίδιο, 22 ο αριθμός τους, νεαρά παιδιά που είχαν πάει σε συναυλία. Άρχισαν τα διεθνή συλληπητήρια, δεν φτάνουν για το πόνο αυτών που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Όχι δεν είμαστε “ζε σουί” δήθεν, είμαστε αγανακτισμένοι, μέχρι πότε; Δεν μπορούν να το σταματήσουν ή δεν θέλουν; Ποιούς εξυπηρετούν αυτές οι τρομοκρατκές επιθέσεις; Φτάνει!

-«Το σκάκι» εκφράζει καθαρά προσωπικές απόψεις στα θέματα που σχολιάζει, έχοντας την απόλυτη ελευθερία από τον εκδότη της εφημερίδας. Σέβεται τα σχόλια και τις κριτικές όλων και τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη, τα θεωρεί «τροφή» για σκέψη και αναζήτηση. Η έλλειψη χώρου της στήλης δεν επιτρέπει, προς το παρόν ευελπιστούμε, τις απαντήσεις προς αυτά. Το Σκάκι εκφράζει τις ευχαριστίες.

 Καλό καλοκαίρι Ελλάδα
 Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Μαΐου 2017, αρ. φύλλου 877.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ