20.12.17

Βιβλίο: Ιστορία της νεότερης Ελλάδας [II]

Δημήτριος Θ. Καραμήτσος
Ιστορία της νεότερης Ελλάδας
Πολιτική και στρατιωτική

β’ τόμος 1942-1967

University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2017, Αρμενοπούλου 32, 54635 Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310216647, e-mail:  info@universitystudiopress.gr και web: universitystudiopress. gr, 24Χ17 εκ., 484 σελίδες. ISBN : 978-960-12-2320-9


ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ο β’ τόμος της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας (1942-1967)-Πολιτική και Στρατιωτική, του ομοτ. καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ -και φίλου  της ΟΔΟΥ  την οποία τιμά με τις συνεργασίες του- κ. Δημητρίου Θ. Καραμήτσου από τις εκδόσεις University Studio Press της Θεσσαλονίκης, σε μία καλαίσθητη έκδοση 484 σελίδων με πλούσια ιστορικά στοιχεία, τεκμήρια, βιβλιογραφία, πίνακες και χάρτες.

Στον β΄ τόμο  περιλαμβάνονται η τριπλή ξενική Κατοχή, τα κυριότερα γεγονότα κατά την περίοδο 1942-1944, η Εθνική Αντίσταση, η απελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά. Αντικείμενο της μελέτης είναι επίσης ο Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949, η οικονομική ανασυγκρότηση, οι κυβερνήσεις Αλ. Παπάγου και Κ. Καραμανλή, καθώς επίσης και ο αγώνας της ΕOΚΑ στην Κύπρο και η ανεξαρτησία της. Το έργο καταγράφει την άνοδο της Ενώσεως Κέντρου στην εξουσία, τη διαφωνία του νεαρού βασιλιά Κωνσταντίνου με τον Γ. Παπανδρέου, τα Ιουλιανά, και την πορεία μέχρι τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967.

Αναπόφευκτα στον αναγνώστη της ελληνικής ιστορίας δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα: Γιατί υπήρχε αυτός ο έντονος κομματικός φανατισμός; Γιατί καλλιεργήθηκε αυτό το μεγάλο κομματικό και ταξικό μίσος; Γιατί έγινε το τρομακτικό αιματοκύλισμα στο οποίο Έλληνες πολεμούσαν Έλληνες και αδελφός πολεμούσε αδελφό; Ποιος έφταιξε πρώτος ή έστω ποιος περισσότερο; Γιατί η μοίρα με τη νομοτέλεια αρχαίας τραγωδίας έστησε στους ανθρώπους της Ελλάδας τη φριχτή παγίδα του διχασμού;

Με νηφάλια ματιά στην ιστορία της εποχής, το έργο θέτει καίρια ερωτήματα, επιδιώκει να περιγράψει με χρονολογική σειρά και αντικειμενικότητα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, με σκοπό να προσεγγίσει ιδιαίτερα τους σημερινούς νέους ανθρώπους.

Ο α' τόµος (ΟΔΟΣ 15.12. 2016 | 864) έχει ως αφετηρία το 1897 και φτάνει έως το 1941 µε την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερµανούς και την έναρξη της καταδυνάστευσης της από τρείς κατοχικούς στρατούς τον γερµανικό, τον ιταλικό και τον βουλγαρικό. Θα ακολουθήσει η σκοτεινή περίοδος της Κατοχής στη διάρκεια της οποίας χιλιάδες 'Ελληνες θα πεθάνουν από πείνα. Ωστόσο, θα εκδηλωθούν αντιστασιακός πράξεις µεγάλου θάρρους και αυτοθυσίας, αλλά και εµφύλιες συγκρούσεις των κοµµουνιστών µε τους αντικοµµουνιστές. Ενώ βρίσκονται στον ελληνικό χώρο ξένες κατοχικές δυνάµεις, οι 'Ελληνες συνεχίζουν τη µακρά παράδοση που έχουν από την αρχαιότητα να διχάζονται και να πολεµούν µεταξύ τους.

Σε αυτόν τον β’  τόµο περιγράφονται τα γεγονότα των εµφύλιων συγκρούσεων της Κατοχής, των Δεκεµβριανών και των τριάµισι χρόνων του Εµφυλίου πολέµου. Αυτά τα γεγονότα από τη φύση τους εµφανίζουν µεγάλη τραγικότητα. Τα θύµατα του ελληνικού Εµφυλίου είναι περισσότερα από τα θύµατα του ελληνοϊταλικού πολέµου.

Η Ελλάδα, την ώρα που άλλες χώρες της Ευρώπης ανοικοδοµούνται και αναπτύσσονται, κυριολεκτικά τρώει τις σάρκες της και πολεµούν αδέλφια µεταξύ τους. Χιλιάδες παιδιά ή απάγονται ή µε τη συναίνεση των γονέων τους µεταφέρονται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Μετά το 1949 που λήγει ο πόλεµος, αρχίζει και για την Ελλάδα η ανασυγκρότηση και η οικονοµική άνοδος, ενώ οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν λείπουν και κατά διαστήµατα είναι πολύ έντονες. Από τους κοµµουνιστές άλλοι είναι αυτοεξόριστοι και άλλοι βιώνουν την καχυποψία ή και εχθρικότητα του κράτους απέναντί τους ενώ οργανώνονται στο κόµµα της ΕΔΑ.

Η κάθοδος του Αλ. Παπάγου στον πολιτικό στίβο µε τον Ελληνικό Συναγερµό αλλάζει τα πολιτικά δεδοµένα. Η αναπροσαρµογή της δραχµής που εφαρµόζει ο Σπ. Μαρκεζίνης ως υπουργός Συντονισµού δίνει ώθηση στην οικονοµία. Ο Παπάγος µε την πίεση του αρχιεπισκόπου Μακαρίου της Κύπρου ανακινεί το Κυπριακό µε προσφυγή στον ΟΗΕ και συµφωνεί να αρχίσει αντάρτικος αγώνας κατά των Βρετανών στην Κύπρο µε αρχηγό τον Γ. Γρίβα.

Με τις συµφωνίες της Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959 η Κύπρος γίνεται ανεξάρτητο κράτος, αλλά η Τουρκία ορίζεται ως µια από της τρεις εγγυήτριες δυνάµεις  της νεοσύστατης Κυπριακής Δηµοκρατίας.  Το κυπριακό θέµα θα δεσπόσει στην ελληνική πολιτική ζωή για πολλά χρόνια και οι σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας θα είναι διαρκώς τεταμένες. Τα ανάκτορα από το 1950 έως το 1964 παρεµβαίνουν σε διάφορες χρονικές φάσεις στην ελληνική πολιτική ζωή και υποστηρίζουν διαδοχικά τον Σ. Βενιζέλο, τον Κ. Καραµανλή και τέλο τον Γ. Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση Καραµανλή µε το κόµµα της ΕΡΕ συνεχίζει την ανοικοδόµηση της χώρας, αλλά µετά τις εκλογές του 1961, που καταγγέλλονται ως προϊόν βίας και νοθείας, καθώς και τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Λαµπράκη από παρακρατικούς αντικοµµουνιστές, περιπίπτει σε δυσχερή θέση. Η Ένωση Κέντρου µε αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές του 1963 χωρίς απόλυτη πλειοψηφία και θριαµβεύει στις εκλογές του 1964.

Ο γιος του πρωθυπουργού Ανδρέας Παπανδρέου δηµιουργεί αριστερόστροφη κοµµατική οµάδα εντός του κόµµατος που κυβερνά. Παρά την καλή αρχικά σχέση του Γ. Παπανδρέου µε τα ανάκτορα, προκύπτει το ζήτηµα της οργανώσεως ΑΣΠΙΔΑ στον στρατό και επέρχεται ρήξη του νεαρού βασιλιά Κωνσταντίνου µε τον γηραιό πρωθυπουργό. Διαδηλώσεις οργανώνονται καθημερινά και δημιουργούν µεγάλη πολιτική ένταση. Οι φήµες για επικείμενη δικτατορία οργιάζουν.

Οι εκλογές του Μαΐου του 1967 δεν θα γίνουν ποτέ, γιατί παρεμβαίνουν ακροδεξιοί συνταγµατάρχες, αιφνιδιάζουν τον βασιλιά και την εκλογική κυβέρνηση του Π. Κανελλόπουλου και εγκαθιστούν δικτατορία. Όλα τα παραπάνω εκτίθενται αναλυτικά και µε όλη τη δυνατή αντικειµενικότητα στον παρόντα β' τόµο, ο οποίος τελειώνει όταν ακούγονται στην Αθήνα στις 21 Απριλίου 1967 οι ερπύστριες των τεθωρακισμένων.

Η παρουσίαση των δύο τόμων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 στις 19:00 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη (Εθ.Αμύνης 4) από τον αντιστράτηγο εα, επίτιμο διοικητή Γ' ΣΣ/NDC-Gr Ι.Ζούκα, τον πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης Λεωνίδα Παπαδόπουλο, και τον συγγραφέα. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
Ο Δημήτριος  Καραμήτσος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1941, όπου μεγάλωσε, σπούδασε και εργάσθηκε τα περισσότερα χρόνια. Ως υπότροφος του ΙΚΥ μετεκπαιδεύθηκε στην Διαβητολογία στο Λονδίνο. Ίδρυσε και διηύθυνε το Διαβητολογικό Κέντρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της υπηρεσίας του στο ΑΠΘ υπήρξε διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Έχει γράψει πολλές ιατρικές μελέτες, καθώς και έξι ιατρικά και τρία λογοτεχνικά βιβλία. Μεταξύ αυτών έχουν δημοσιευθεί στην ΟΔΟ: “Η βάρκα”, “Η καταιγίδα στην Ελλάδα”,  “Ποιοι είμαστε και πώς μας βλέπουν”, “Τι θα γίνω άμα μεγαλώσω;”, “Tο πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή και οι παλιοί καθηγητές”, “Αφιερούται εις την μνήμην του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη”, κ.ά. Είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και έχει μεγάλη αγάπη για την ιστορία της Ελλάδας. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία του στο ΑΠΘ (2008) ασχολείται εντατικά με την νεότερη ελληνική ιστορία. Καρπός της ενασχόλησής του αυτής είναι το παρόν πόνημα.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Ιουνίου 2017, αρ. φύλλου 888


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ