17.12.17

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Νεστόριο, αναδρομή στις ρίζες του.


1923, θεμελίωση του δημοτικού σχολείου του Νεστορίου, σελ. 67
(φωτογραφία Κοσμά Ρεκάρη).

Για να γραφεί ένα βιβλίο με θέμα την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου, έστω κι αν αυτό είναι ένα χωριό όπως το Νεστόριο, που η πορεία του μέσα από την σταδιακή εξέλιξή του αριθμεί αιώνες, με όλα τα συνταρακτικά και μη γεγονότα που επηρέασαν τον κοινωνικό ιστό του, αφήνοντας το καθένα από αυτά τα δικά του σημάδια, δεν μπορεί να μην παίζει σημαντικό ρόλο η καταγωγή από αυτόν τον τόπο του συγγραφέα και στην προκειμένη περίπτωση της κ. Στεριανής Κάδρα Πλιάκου.
Η οποία έζησε έντονα τα χρόνια της νιότης της και διατήρησε την νοσταλγική διάθεση, που συντηρείται άσβεστη από την αγάπη της για τον τόπο της και τους ανθρώπους του. Πόσο μάλλον όταν η συγγραφέας αυτή έχει σπουδάσει φιλολογία, γεγονός που της εξασφαλίζει μεθόδους σχολαστικής έρευνας των γεγονότων, αλλά και αποτελεί συγχρόνως αποτρεπτικός παράγοντας για αλλοίωση της αλήθειας, εξ αιτίας της αγάπης και συναισθηματικών επιρροών, σεβόμενη τον όρκο των σπουδών της.

Η κ. Στεριανή Κάδρα-Πλιάκου λοιπόν, στο εγχείρημά της να κάνει την αναδρομή στις ρίζες του Νεστορίου, του τόπου καταγωγής της, συγγράφοντας το βιβλίο με τον τίτλο αυτόν, πέτυχε απόλυτα τον στόχο της επειδή ακριβώς συγκέντρωνε αυτά τα προσόντα.

Ο κάθε αναγνώστης αυτού του βιβλίου, κι αν ακόμα είναι από αυτούς που κάποτε αποδέχονταν θελητά ή αθέλητα του χαρακτηρισμούς, λόγω του γλωσσικού σλαβογενούς ιδιώματος που χρησιμοποιούσε η παλιά γενιά των κατοίκων του μαζί με την ελληνική, θα εδραίωνε αναμφισβήτητα την άποψη πως ο χαρακτηρισμός αυτός αδικούσε παράφορα τους κατοίκους αυτού του τόπου.

Γιατί στο κεφάλαιο αυτό, η συγγραφέας με τα στοιχεία που παραθέτει -τα οποία αποτελούν το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής επιστημονικής έρευνας και τεκμηρίωσης και αποτρέπει κάθε διάθεση για αμφιβολίες- αποδεικνύει πώς αυτό το γλωσσικό ιδίωμα δεν μπορεί να αποτελεί γλώσσα καμιάς εθνικότητας, από την στιγμή που αποτελείται από ένα συνονθύλευμα λέξεων που άφησαν στο πέρασμά τους διαφόρων εθνικοτήτων κατακτητές μαζί και σλαβικής καταγωγής δούλοι, που επιστράτευαν οι τούρκοι κατακτητές και τους χρησιμοποιούσαν για την καλλιέργεια της γης.




Αποδεικνύει επίσης (στις σελίδες 107-127 του βιβλίου) πως το σλαβογενές αυτό γλωσσικό ιδίωμα είναι ένα γλωσσικό μόρφωμα που το συγκροτούν λέξεις ομηρικές, αρχαίες ελληνικές, τουρκικές, λατινικές, ιταλικές, ισπανικές, αλλά και σλάβικες με ιδιόμορφη σλάβικη προφορά και ως εκ τούτου είναι αδύνατη η συνεννόηση με την επίσημη γλώσσα που χρησιμοποιούν σλάβικες χώρες, ακόμα-ακόμα και με τους κατοίκους άλλων περιοχών της χώρας.

Όμως η συγγραφέας παραθέτει και στοιχεία πάντα με γλαφυρότητα και πληροφορεί τον αναγνώστη τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε ο πληθυσμιακός ιστός του Νεστορίου, που ήταν η συνένωση περιφερειακών μικρών συνοικισμών, για να πάρει την τελική του μορφή από κτηνοτρόφους Βλάχους αλλά και κατοίκους προερχόμενους από την Ήπειρο.

Επίσης τους παράγοντες που διαμόρφωσαν την τελική του ονομασία. Τα ήθη και έθιμα που διατηρήθηκαν άθικτα μέσα από αντίξοες συνθήκες από τους κατοίκους και που πολλά έχουν την προέλευση από την αρχαία Ελλάδα, μαζί με την απόλυτη αφοσίωση στην ορθόδοξη Εκκλησία και τους κανόνες του Πατριαρχείου, γεγονότα που αποτελούν αναμφισβήτητες αποδείξεις πώς οι κάτοικοι του Νεστορίου ήταν άρρηκτα δεμένοι και απαρέγκλιτα αφοσιωμένοι, στις αρχές του ελληνικού κράτους και τις επιδιώξεις του.

Τέλος οι ρόλος της εκπαίδευσης αλλά και αυτής της Νεστορίτισσας γυναίκας μαζί και με τα τόσα άλλα που επιμελήθηκε στο βιβλίο της η κ.Στεριανή Κάδρα-Πλιάκου, συνθέτουν την πραγματική εικόνα του Νεστορίου.

Σίγουρα εξαρτάται από την διακριτική διάθεση του καθενός για να μάθει τα όσα περιγράφονται για το Νεστόριο στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Όμως θέλω να πιστεύω πως η υποχρέωση ανήκει στους συλλόγους των Νεστοριτών που είναι διάσπαρτοι σε πολλά μέρη του κόσμου και ειδικότερα στον Καναδά και Αυστραλία, να προμηθευτούν το βιβλίο. Και σε αυτό θα μπορούσε να συνδράμει και ο Δήμος Νεστορίου.



ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΑΔΡΑ-ΠΛΙΑΚΟΥ
Νεστόριο, αναδρομή στις ρίζες
ISB: 978-960-93-8178-9
Τυπογραφείο: Μ. Δούβαλη-Π.Αποστόλου: 28ης Οκτωβρίου 41, 45444 Ιωάννινα. Στεργιανή Κάδρα-Πλιάκου: Π. Παζήνα 15, Ανατολή Ιωαννίνων, τηλ. 2651047372



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Μαΐου 2017, αρ. φύλλου 887


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ