27.7.18

Νέα Δημοκρατία: Σχετικά με τις πυρκαγιές



Η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής κ.Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία, με απόλυτο σεβασμό στο πένθος και την οδύνη που προκαλεί η απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή, και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, την πρωτοφανή εθνική τραγωδία με υπευθυνότητα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση από χθες, πρόσθεσε στην ανικανότητά της να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και απύθμενο θράσος. Στη χθεσινή κυβερνητική παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης, δεν ακούστηκε ούτε μια ‘’συγγνώμη’’. Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν απομακρύνθηκε. Αντιθέτως, όλοι δήλωσαν περήφανοι για το πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους, την ώρα που ακόμη μετράμε νεκρούς.

Σήμερα, με την ίδια υπευθυνότητα, θέτουμε κάποια κρίσιμα ενδεικτικά ερωτήματα που αφορούν τόσο την πρόληψη, όσο και τη διαχείριση της πυρκαγιάς στα οποία οφείλει, επιτέλους, η κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις:

ΠΡΩΤΟΝ: Γιατί, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής παραδέχθηκε, δεν υπήρχαν πριν ξεσπάσει η φωτιά επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή; Όλοι γνώριζαν ότι θα ήταν η πιο επικίνδυνη μέρα από την αρχή του καλοκαιριού για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ο βαθμός επικινδυνότητας προσδιορίστηκε στο 4.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Γιατί δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Μάτι, όταν όπως παραδέχεται πια η κυβέρνηση, χρόνος υπήρχε και όλοι μπορούσαν να προβλέψουν την κατεύθυνση της φωτιάς;

ΤΡΙΤΟΝ: Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει;

ΤETΑΡΤΟΝ: Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα;

ΕΚΤΟΝ: Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι;

ΕΒΔΟΜΟΝ: Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί;

Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις. Προτεραιότητα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η χώρα να μην ζήσει ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Στην κατεύθυνση αυτή, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς. Αλλά για να συμβεί αυτό, τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και οι ευθύνες να αποδοθούν».


* * *

Ενημερωτικό σημείωμα

της Νέας Δημοκρατίας για τις πυρκαγιές 



Τα γεγονότα:

• Την παραμονή της τραγωδίας, η Πολιτεία -δηλαδή η κυβέρνηση- γνώριζε πολύ καλά ότι θα επικρατήσουν στην Αττική ισχυρότατοι άνεμοι και μάλιστα με δυτική κατεύθυνση κάτι που δεν συνηθίζεται. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η 23η Ιουλίου ήταν η πρώτη μέρα του καλοκαιριού που χαρακτηρίστηκε ως υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές. Είναι δε απορίας άξιον γιατί αξιολογήθηκε στην κλίμακα επικινδυνότητας με 4 και όχι με 5 που είναι ο ανώτατος βαθμός επικινδυνότητας. Το πρώτο ερώτημα επομένως είναι γιατί δεν αξιολογήθηκαν και εντοπίστηκαν οι περιοχές όπως το Μάτι που θα κινδύνευαν από μια εκδήλωση πυρκαγιάς στις δασικές εκτάσεις που τις περιβάλλουν. Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές ότι αυτό δεν συνέβη.

• Νωρίς το μεσημέρι, πριν από την τραγωδία, εκδηλώθηκε ως γνωστόν η φωτιά στην Κινέτα. Ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης; Στην αρχή προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαστάσεις της πυρκαγιάς στην Κινέτα, απαξιώνοντας τα ΜΜΕ που έκαναν ζωντανές συνδέσεις ως αναιτιολόγητες και υπερβολικές. Και όταν τελικά εξαναγκάστηκε να ενισχύσει τις δυνάμεις της πυρόσβεσης, καθώς η πυρκαγιά πλησίαζε τα διυλιστήρια, το έκανε με εντελώς λάθος τρόπο. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι έστειλε δυνάμεις στην Κινέτα από την Ανατολική Αττική και όχι από κάποια άλλη περιοχή που δεν είχε τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας με συνέπεια να αφήσει την περιοχή που τελικώς επλήγη εντελώς ανοχύρωτη.

• Η πρώτη εστία στο Νταού Πεντέλης καταγράφηκε στην πυροσβεστική στις 16.49. Η είδηση έγινε γνωστή αμέσως στα ΜΜΕ. Αλλά και πάλι η κυβέρνηση την υποβάθμισε επιχειρώντας να απαξιώσει τα ΜΜΕ ότι κινδυνολογούν. Ενώ η Πολιτική Προστασία γνώριζε ότι οι άνεμοι ήταν δυτικοί και επομένως ότι η φωτιά πιθανότατα θα απειλούσε το Μάτι, δεν υπήρξε καμία έγκαιρη αντίδραση. Αλώστε, όπως ομολόγησε χθες ακόμη και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, στην περιοχή υπήρχαν περιορισμένες δυνάμεις καθώς αυτές είχαν μεταφερθεί στην Κινέτα. Οι μαρτυρίες των κατοίκων το επιβεβαιώνουν. Έβλεπαν επί μιάμιση ώρα τη φωτιά στο βουνό να κατεβαίνει και την πολιτεία εντελώς απούσα.

• Στις 5.00 το απόγευμα γίνεται η πρώτη “ανακοίνωση” από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη. Ξέρετε τι αφορούσε; Ο κ. Καπάκης ανέβασε ένα tweet με μια σέλφι φωτογραφία του (!) από τη συνάντηση του με τον κ. Τόσκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, για να “ενημερώσει” τους πολίτες ότι συντονίζει την πυρκαγιά της Κινέτας! Άρα είναι προφανές ότι δεν είχε καν ενημερωθεί για την δεύτερη πυρκαγιά.

• H πρώτη αντίδραση της πολιτείας για τη φωτιά στο Μάτι γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία στις 8:05 το βράδυ. Δηλαδή 3 ώρες και 15 λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Και ούτε αυτή αφορά τους κατοίκους που είχαν ήδη δεχθεί τον όλεθρο της καταστροφικής πυρκαγιάς. Είναι και πάλι ένα τουιτ που παροτρύνει απλά τους οδηγούς “για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους” -έτσι το γράφει- να μην χρησιμοποιούν τη λεωφόρο Μαραθώνος, αλλά μια εναλλακτική διαδρομή!

• Την ίδια ακριβώς ώρα και χωρίς προφανώς να υπάρχει καμία συνεννόηση με την Αστυνομία, το Λιμενικό επιτρέπει σε όλα τα πλοία που έφταναν στην Ραφήνα να αποβιβάζουν τους ταξιδιώτες τους στο λιμάνι της πόλης, αντί να έχουν οδηγηθεί τα πλοία σε κάποιον άλλο προορισμό, όπως το Λαύριο. Με συνέπεια να δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή μια χαοτική κατάσταση, καθώς στο μεταξύ είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος.

• Πέρασαν 6 ώρες και 45 λεπτά για να γίνει επιτέλους μια τάχα επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τι συνέβαινε και ενώ όλα τα ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για αναρίθμητους νεκρούς, περιγράφοντας την αγωνία εκατοντάδων ανθρώπων να διασωθούν. Στις 23:40 το βράδυ, όταν επέστρεψε ο κ. Τσίπρας, παρουσιάστηκε με τους υπουργούς του, την Περιφερειάρχη και την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε μια δήθεν σύσκεψη από την οποία κανείς δεν κατάλαβε τίποτα, πέραν του γεγονότος ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως συντονισμός. Ενώ από τις 8.45 ο Δήμαρχος Ραφήνας και όλα τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για νεκρούς, οι “αρμόδιοι” στις 23.40 καθησύχαζαν on camera τον κ. Τσίπρα ότι όλα είναι υπό έλεγχο και εκείνος ρωτούσε τι ώρα θα πετάξουν την επόμενη μέρα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα… Είτε εν γνώσει τους απέκρυπταν την αλήθεια, είτε δεν την γνώριζαν -που είναι ακόμη χειρότερο- το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την πρωτοφανή τραγωδία που συνέβη στη χώρα.

Υπήρχαν όλες οι ενδείξεις που θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει στη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων. Όταν μια περιοχή αξιολογείται ως άκρως επικίνδυνη για την πρόκληση πυρκαγιάς, λαμβάνονται από την παραμονή όλα τα απαραίτητα μέτρα, με περιπολίες και έγκαιρη αποστολή δυνάμεων. Η καταστροφική φωτιά θα μπορούσε και να προληφθεί και κυρίως να αντιμετωπιστεί πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Αλλά για να συμβεί αυτό θα έπρεπε στην περιοχή να υπήρχαν επαρκείς δυνάμεις. Αυτό ήταν το πρώτο τεράστιο σφάλμα της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας. Μετακίνησε τις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Ανατολική Αττική στην Κινέτα, αντί να αξιοποιήσει όσες είχε στη διάθεσή της από τον Πελοπόννησο, όταν γνώριζε τον κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά στην περιοχή που συνέβη η τραγωδία.

Υπάρχει ωστόσο και ένα δεύτερο αμείλικτο ερώτημα: Σύμφωνα με όσα παραδέχθηκαν χθες ακόμη και διορισμένοι από την κυβέρνηση επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας η πυρκαγιά χρειάστηκε 1.30 ώρα για να κατέβει από το βουνό στο Μάτι. Γιατί αφού γνώριζαν τις καιρικές συνθήκες δεν έδωσαν εντολή εκκένωσης της περιοχής; Γιατί δεν αξιοποίησαν ακόμη και τα ΜΜΕ για να σώσουν τους ανθρώπους, ενώ γνώριζαν ότι η φονική φωτιά κατευθύνεται στον οικισμό; Θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές αν είχε διαταχθεί η εκκένωση της περιοχής. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγήσει γιατί αυτό δεν συνέβη. Όπως και κανείς δεν έχει εξηγήσει πώς πρόλαβαν να εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα, της Μονής Αγ. Τριάδος και του «Λύρειου» παιδικού ιδρύματος. Είναι δε απίστευτο ότι η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα εφευρίσκει εχθρούς στα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ αυτά τα ήταν που θα όφειλε να αξιοποιήσει τις κρίσιμες ώρες για την ενημέρωση των πολιτών. Κάτι το οποίο δεν έκανε ούτε στο ελάχιστο.

Η ΝΔ ακολούθησε απολύτως συνειδητά τις τελευταίες τρεις μέρες μια υπεύθυνη στάση που κανένα κόμμα στην χώρα δεν είχε υιοθετήσει ως αντιπολίτευση. Δεν κάνει εύκολη κριτική, και θεωρεί ύβρη να καπηλεύονται οι πολιτικοί μια εθνική τραγωδία. Ύστερα από τέσσερις μέρες, όμως, είναι πλέον εμφανές τι ακριβώς συνέβη. Δεν υποτιμώνται ούτε οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, ούτε και οι προσπάθειες που κατέβαλαν όσοι μετείχαν στην προσπάθεια να αναχαιτίσουν αυτήν την πυρκαγιά. Προφανώς σε μια κατάσβεση μπορούν να συμβούν και αστοχίες και καθυστερήσεις. Αλλά τα δύο ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση είναι αμείλικτα. Γιατί δεν εστάλησαν στην περιοχή από την παραμονή αυξημένες δυνάμεις όταν όλοι γνώριζαν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο δάσος και μάλιστα με ανέμους που θα την κατηύθυναν στον οικισμό; Και κυρίως γιατί δεν διατάχθηκε εκκένωση στο Μάτι, όταν κατάλαβαν ότι τους ξέφυγε η πυρκαγιά; Είχαν στη διάθεσή τους 1.30 ώρα να το κάνουν. Η ευθύνη τους γι αυτό και θα διερευνηθεί και θα αποδοθεί.

Σχετικά με τον παραλληλισμό που γίνεται με τις φωτιές του 2007, η ΝΔ έχει αναλάβει τις ευθύνες για την τότε καταστροφή, και έκτοτε έχουν ληφθεί και αναρίθμητες πρωτοβουλίες αναβάθμισης της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας. Ακούγονται τις τελευταίες μέρες κάποιες κατάπτυστες απόπειρες συμψηφισμού. Αρκεί μια δήλωση του καθηγητή κ. Λέκκα για να καταλάβει κανείς πόσο άστοχος είναι αυτός ο παραλληλισμός. Το 2007 η φωτιά στην Ηλεία ήταν εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτή που έκαψε το Μάτι. Τότε υπήρχαν δεκάδες μέτωπα, ενώ τώρα μόνον ένα. Θα πρέπει να τονιστεί επίσης ότι πολύ μεγαλύτερες φωτιές από την προχθεσινή υπήρξαν και το 2009 και το 2012, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν χωρίς θύματα.

Τελικά:

1: Γιατί, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής παραδέχθηκε, δεν υπήρχαν πριν ξεσπάσει η φωτιά επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή; Όλοι γνώριζαν ότι θα ήταν η πιο επικίνδυνη μέρα από την αρχή του καλοκαιριού για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ο βαθμός επικινδυνότητας προσδιορίστηκε στο 4.

2: Γιατί δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Μάτι, όταν όπως παραδέχεται πια η κυβέρνηση, χρόνος υπήρχε και όλοι μπορούσαν να προβλέψουν την κατεύθυνση της φωτιάς;

3: Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει;

4: Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

5: Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα;

6: Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι;

7: Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί;


Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις. Προτεραιότητα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η χώρα να μην ζήσει ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Στην κατεύθυνση αυτή, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς. Αλλά για να συμβεί αυτό, τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και οι ευθύνες να αποδοθούν .

Σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όσοι την είδαν μόνο οργή ένιωσαν για τη θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε η κυβέρνηση, με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας. Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ. Το ζήτημα δεν είναι πώς προκλήθηκε η φωτιά. Αλλά γιατί αφού τους ξέφυγε δεν έδωσαν εντολή εκκένωσης του οικισμού, ενώ υπήρχε 1.30 ώρα για να το κάνουν.

Δεν έχει κανένα νόημα να ζητάει κανείς παραιτήσεις από ανθρώπους που δεν έχουν τη στοιχειώδη ευαισθησία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς όπως φαίνεται, δεν έχουν την παραμικρή συναίσθηση της τραγωδίας που συντελέστηκε. Το απέδειξε χθες ο κ. Τόσκας που υποτίθεται ότι λέγεται υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Χάθηκαν 83 ζωές και δεκάδες άλλες αγνοούνται. Και είχε το θράσος χθες να ισχυριστεί ότι ψάχνει λάθη και δεν βρίσκει. Τι άλλο να περιμένει ένας υπουργός που εκ της θέσεώς του υποτίθεται ότι προστατεύει τους πολίτες για να παραιτηθεί; Για να μην γίνει δε τελικά αποδεκτή προφανώς σημαίνει ότι και ο κ. Τσίπρας έχει απολύτως ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του υπουργού του και για τις 83 ζωές που χάθηκαν.
Η ΝΔ έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Αρχικά με τρεις πρωτοβουλίες που πήρες χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

α. Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ και του ζήτησε να εξετάσει τη δυνατότητα αυξημένης προκαταβολής από το Ταμείο Αλληλεγγύης και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για την άμεση ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

β. Ζήτησε επίσης από τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Συνολάκη, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας της χώρας ενισχύοντας τις προτάσεις της ΝΔ με τις γνώσεις και την πείρα της ομάδας συνεργατών που θα συγκροτήσει.

γ. Τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και του πρότεινε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουν από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στην πατρίδα. Ο κ. Τσίπρας είδε ευτυχώς θετικά αυτήν την πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ