13.7.18

Λόγος & Αντίλογος





Είπαν!...ακροβολισμοί

-Πολύ επιτυχές εύρημα: Στο εξώφυλλο του βιβλίου του συμπολίτη μας κ. Ανδρέα Μήλιου «Αρχαία και Σύγχρονη Δημοκρατία» η Αθηνά κλαίουσα. Η Θεά Αθηνά, σύμβολο της Σοφίας των προγόνων μας, συνεπώς ο Σόλων, Κλεισθένης, Περικλής, Κλεομένης όχι! – δημαγωγός γαρ – όπως καί τινες σύγχρονοί μας, Θεμιστοκλής και Αριστείδης, και πλείστοι άλλοι κλαίουν και μας οικτίρουν για το πού οδηγούμε και πώς καταντήσαμε την δημοκρατία που μας παρέδωσαν!
Καλές οι προτάσεις του φιλτάτου Λεωνίδα Πουλιόπουλου για την βελτίωση και περαιτέρω δυνάμωση της Δημοκρατίας – κι άλλες απόψεις δύνανται να διατυπωθούν, αλλά θα αποβούν αποτελεσματικές, αν με σωστή παιδεία, η οποία νυν βάλλεται, επειδή οι ιθύνοντες θεωρούν ότι δεν τους εξυπηρετεί η ελληνορθόδοξη παιδεία -, αν λοιπόν με σωστή παιδεία και εκπαίδευση καλλιεργηθεί νους και καρδία και συνείδηση των συνελλήνων, όλων των πολιτών και δη των φιλοδοξούντων εκάστοτε να εκλέγονται, για να προσφέρουν και όχι για το ιδιοτελές, ατομικό ή οικογενειακό τους συμφέρον.

-Διάβασα σε αξιόλογο κατά τα άλλα άρθρο: «Λείπει ο έρωτας προς το θείον και τον Θεό». Επιφυλασσόμενος μήπως υποπέσω σε δογματική παρερμηνεία, διερωτώμαι: Θείον και Θεός; Είναι διαφορετικές έννοιες; Ταπεινή μου γνώμη και διόρθωση: Ελλείπει ο έρως προς το θείον, τον Θεό.

-Στο βαρυσήμαντο άρθρο του στην Καθημερινή στις 7 Ιανουαρίου, ο εξαίρετος Δυτικο-Μακεδών κ. Νικόλαος Μέρτζος, έγκριτος δημοσιογράφος και συγγραφεύς, διατελέσας και πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών σπουδών, μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων για το «Σκοπιανό», μας θυμίζει:

α) Έθνος «Μακεδόνων» δημιούργησε μόνο στα χαρτιά το 1933 η Σοβιετική Ένωση του Λένιν και του Στάλιν, η τότε δηλαδή κομμουνιστική Ρωσία, γιατί απέβλεπε σε έλεγχο του γεωπολιτικού χώρου.

β) Η κατασκευή του Τίτο «Μακεδονία» 1944, επαρχία, ένα τμήμα της τότε Γιουγκοσλαβίας, ενώ ως τότε ονομαζόταν Βαρντάρσκα Μπολοβίνα, με διεκδίκηση της Ελληνικής Μακεδονίας διά του λεγομένου εμφυλίου πολέμου (1947-1949).

-Σε συζήτηση της παρέας για τις συγκρούσεις στην Συρία, φίλος παρενέβη με όπλο αρχαία ρήση: «Τι τα θέλεις; Πόλεμος πατήρ πάντων». Είναι η ρήση, η διακήρυξη του Ηρακλείτου. Οι λαοί με τον πόλεμο επικρατούν, επεκτείνονται, κλπ. Και όμως, πεποίθησή μου είναι ότι ο πρόγονός μας φιλόσοφος δεν εννοούσε τον διά των όπλων αγώνα, ή, τουλάχιστον, όχι μόνον αυτόν. Πόλεμος με την μεταφορική έννοια: η πάλη στη ζωή, ο διαρκής αγώνας για την επιβίωση. Φύσει ο άνθρωπος είναι φιλοκτήμων. Θέλει να αποκτά κάτι παραπάνω και να βελτιώνεται. Άλλωστε, λίαν συνηθισμένη φράση: Για ποιον νύχτα – μέρα πολεμάει ο πατέρας σου; Η διαρκής λοιπόν πάλη στη ζωή είναι πόλεμος, μια μορφή πολέμου.

Ευχαριστώ δια την φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Ιανουαρίου 2018, αρ. φύλλου 919.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ