23.7.18

πΓΔΜ - Γραφικές και ακροδεξιές απορίες μιας συγγραφέως




Η συγγραφέας Λία Μεγάλου-Σεφεριάδη μετά τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών και πολύ πριν την συμφωνία των Πρεσπών, απέστειλε στο Βήμα την ακόλουθη επιστολή:

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΝΟΥ αναρωτιέμαι γιατί από τον κατάλογο των προτεινόμενων ονομασιών της γειτονικής μας χώρας απουσιάζει η μόνη αποσαφηνιστική, δηλαδή η «Σλαβομακεδονία» με συνακόλουθα τα: «Σλαβομακεδόνες» και «σλαβομακεδονική» γλώσσα. Ισχυρίζονται ότι αντιδρούν στον όρο οι Αλβανοί. Προφάσεις βεβαίως εν αμαρτίαις, διότι πού ακούστηκε μια μειονότητα να υπαγορεύει την ονομασία του κράτους, εντός του οποίου διαβιεί.

Αν οι γείτονες επιθυμούσαν πράγματι τη φιλία μας-δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ο μοναδικός γείτονας που δεν απειλεί την εδαφική τους ακεραιότητα- θα έπρεπε μόνοι τους να προτείνουν αυτόν τον όρο, που ξεκαθαρίζει το τοπίο. Πρόκειται δηλαδή για Σλάβους, που κατοικούν σε ένα κομματάκι της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Αντ’ αυτού προτιμούν το θολό τοπίο αποδεχόμενοι κουτοπόνηρα τη σύνθετη ονομασία, της οποίας το οποιοδήποτε πρώτο συνθετικό θα εξαερωθεί άμα τη υπογραφή της συμφωνίας και θα απομείνει σκέτα νέτα το «Μακεδονία» με τα συμπαρομαρτούντα «Μακεδόνες» και «μακεδονική» γλώσσα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα όχι λόγω εθνικιστικής μωρίας, αλλά λόγω ενστίκτου αυτοσυντήρησης και αισθήματος δικαίου.

Όλοι γνωρίζουμε –ή μήπως όχι;- ότι το έθνος αυτό και το κράτος αυτό κατασκευάστηκαν στα πιο σκοτεινά υπόγεια της εθνικιστικής προπαγάνδας με μοναδικό σκοπό την απόσπαση της Μακεδο-νίας από τον κορμό της Ελλάδας.Και δεν υπάρχει ούτε ένας λαός στον πλανήτη γη, ο οποίος να έχει εκχωρήσει την Ιστορία του σε κάποιον άλλον λαό και μάλιστα για να τη χρησιμοποιήσει εναντίον του!

Οι σνομπ προοδευτικοί που ασημαντοποιούν το πρόβλημα με κριτήριο το μέγεθος της μικρούλας πΓΔΜ και απορούν με τις ανησυχίες μας, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αθώα παιδίσκη αποτελεί διαρκές εργαλείο στα χέρια τρίτων -τους οποίους σήμερα μπορεί να μην διανοούμαστε καν- για να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας οπόταν κρίνουν ότι οι καιροί είναι γι’ αυτούς ευνοϊκοί. Όσοι λοιπόν καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν οφείλουννα μάθουν ότι ένα έθνος δεν πορεύεται με ορίζοντα το ξεφάντωμα του Σαββατόβραδου, αλλά τους επερχόμενους αιώνες. Αν θέλει βέβαια να επιζήσει.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
με οπισθοδρομικούς χαιρετισμούς 

Λία Μεγάλου-Σεφεριάδη

ΥΓ. Αφυπνιστείτε, καλοί μου άνθρωποι! ΄Ηδη αυτή τη στιγμή βλέπω τη δήλωση Ερντογάν ότι δεν θα δεχθεί η Τουρκία άλλη ονομασία πλην της Μακεδονίας... Στην οποία Τουρκία η άλλη καλή μας γειτόνισσα, η Αλβανία, μόλις της δώσαμε το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, παραχώρησε ναυτική βάση, προφανώς για να αποκρούσουν οι Οθωμανοί τους Γενοβέζους και τους Ενετούς! Ταυτόχρονα εγείρει αξιώσεις για τους δωσίλογους και σφαγείς μας Τσάμηδες! Και να σκεφτεί κανείς ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ζητήσαμε πολεμικές αποζημιώσεις από τους Αλβανούς κρίνοντας ότι ήταν φτωχότεροι από εμάς… Είμαι υπερήφανη για τη γενναιοδωρία και τη μεγαλοψυχία του ελληνικού λαού. Ας προσέχουμε όμως οι αποδέκτες να είναι άνθρωποι, που ξέρουν να σέβονται αυτές τις αξίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ