9. Bg5 b5
Παραχαράκτες της ιστορίας:
■ Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας, ετών 49, πυροδότησε με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του Ολοκαυτώματος (ποινικοποίηση κάθε αναφοράς σε πιθανή συνέργεια της Πολωνίας στο Ολοκαύτωμα).
[...] Το νομοσχέδιο επιβάλλει πρόστιμα και ποινές φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να αποδώσει στο έθνος και σε πολίτες της Πολωνίας ευθύνες για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία, κάνοντας π.χ. λόγο για «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» όταν αναφέρεται στο Αουσβιτς, την Τρεμπλίνκα κ.ά. [...] Αν και η ιστορική έρευνα έχει επαληθεύσει τη συνέργεια Πολωνών δωσίλογων στις ναζιστικές θηριωδίες, η πλειονότητα των πολιτών της χώρας εξακολουθεί να απορρίπτει τα ευρήματα των ιστορικών που χαλάνε το εθνικό αφήγημα πως η Πολωνία υπήρξε μόνο θύμα των ναζί, χωρίς να έχει εμπλακεί κατά κανέναν τρόπο στη διάπραξη εγκλημάτων ενάντια στους Εβραίους [...]
Εφημερίδα των Συντακτών
Βίκυ Καπετανοπούλου
[...] Ονειρευόμασταν στις άγριες νύχτες / όνειρα βίαια και πυκνά / ονειρευόμασταν με την ψυχή και το σώμα / αν θα γυρίσουμε, να φάμε, να εξιστορήσουμε. / Ώσπου αντηχούσε κοφτά, σιγανά / το παράγγελμα που συνόδευε την αυγή / «Wstawać» / και ράγιζε την καρδιά μας / Τώρα που ξαναβρήκαμε τα σπίτια μας, / τώρα που χορτάσαμε την κοιλιά μας, / και οι αφηγήσεις μας στέρεψαν όλες, / σήμανε ἡ ώρα. Όπου να’ ναι θα ακούσουμε πάλι / το ξενικό παράγγελμα: «Wstawać» [...]
Πρίμο Λέβι, «Η ανακωχή»
11 Ιανουαρίου 1946
Το παράγγελμα wstawać ήταν το παράγγελμα «εγέρθητι» στα πολωνικά, που άκουγαν κάθε πρωί οι έγκλειστοι στο Άουσβιτς.
■ Νίκολα Γκρούεφσκι, πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, ετών 48 και Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός των Σκοπίων, ετών 42, υπεύθυνοι και οι δύο για την παραχάραξη της ιστορίας της χώρας τους, τόσο με το σύνταγμα της χώρας όσο και για τα σχολικά βιβλία της ιστορίας.
[...] Πού είστε Μακεδονόπουλα; Πού είστε; Πώς πήγατε; Θλιβερά κλαίει η Αιγαιάτισα μάνα, για σας κλαίει η Μακεδονία. Από Ευρώπη, Καναδά, Αμερική, Αυστραλία, η φωνή σας πολυσύνθετη (;) ξεσηκώνει τους Μακεδόνες. Και εμείς δικαίωμα έχουμε να ζήσουμε στη πατρική γη, στην αγαπημένη Μακεδονία. Πού είστε Μακεδονόπουλα; Πού είστε; Πώς πήγατε; Για σας κλαίει η Αιγαιάτισα μάνα, για σας κλαίει η Μακεδονία [...] το ρεφρέν από αλυτρωτικό σκοπιανό τραγούδι που ακούστηκε στο πανηγύρι της Πλατάνης Έδεσσας.
■ Και οι τρεις είναι περίπου στην ίδια ηλικία των σαράντα και έχουν σπουδάσει οικονομικά, δηλ. μια νέα γενιά πολιτικών που έμαθε (;) την ιστορία της χώρας της τελείως διαφορετικά από ό,τι ξέρουν όλοι και έχει καταγραφεί ιστορικά.
Συνυπεύθυνοι και εμείς που τόσα χρόνια τους ακούμε και δεν κάνουμε τίποτα και αναφερόμαστε στους πολιτικούς μας όσο αφορά τα Σκόπια, διότι στο θέμα της Πολωνίας ήταν άμεση η αντίδραση του Ισραήλ.
■ Σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, η υποκρισία πολιτικών και κλήρου περισσεύει, διότι στο πρώτο συλλαλητήριο, στη Θεσσαλονίκη, οι τοπικοί βουλευτές σιώπησαν και η Εκκλησία δήλωσε τη μη συμμετοχή στο συλλαλητήριο.
Ένα μήνα μετά, έτρεξαν όλοι να «καπηλευθούν» το λαϊκό αίσθημα για την Μακεδονία και να πρωτοστατήσουν στη Συνοδική θεία λειτουργία και στο ιερό μνημόσυνο στη μνήμη του Γερμανού Καραβαγγέλη και του Παύλου Μελά, που έγιναν εδώ στην πόλη μας και στο χωριό Μελά, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά τοπικά μπλο(γ)κάκια πρόβαλλαν με έμφαση την άφιξη του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη.
■ Τώρα που τα καρναβάλια πάσης φύσης τελείωσαν, και αφού το «μπουμπουνίσαμε» και το γλεντήσαμε, είναι πραγματικά καιρός για αληθινή Σαρακοστή, «νηστείας» από υποκρισία και ψέματα.
Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Φεβρουαρίου 2018, αρ. φύλλου 924
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.