14.7.18

ΟΔΟΣ: Χολίστης, Κομανιτσόβου, Γκυρέντσης, Σετόμου, Τειχολίστης, Σιστέβου, Τσερεσνίτσης, Ζουπανίστης...



[...] Πριν αρκετούς μήνες, έκπληκτοι οι ληξίαρχοι των Δήμων της περιοχής Καστοριάς διαπίστωσαν ότι, στο υπό κατασκευή Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, τα ληξιαρχεία της περιοχής του Νομού Καστοριάς, εμφανίζονταν με κάτι εκπληκτικά ονόματα. Που δεν υπήρχαν ποτέ επίσημα στο πλαίσιο του Ελληνικού Κράτους, το οποίο από το 1926 και στην συνέχεια οριστικοποίησε τα εν ισχύι ονόματα των περιοχών.

Έτσι, για παράδειγμα, με εντελώς άγνωστη εξήγηση, «νεκραναστήθηκαν» για επίσημη χρήση ως ενεργά, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει κανείς τον δάκτυλο που το προκάλεσε, ονομασίες που καταχωρήθηκαν ως ενεργά αρχεία με τον ακόλουθο τύπο, όπως Ληξιαρχείο Χολίστης, Κομανιτσόβου, Ζαγοριτσάνης, Γκυρέντσης, Δέμπενης, Σετόμου, Τειχολίστης, Σιστέβου, Τσιριλόβου, Τσερεσνίτσης, Μπλάτσης, Βύσανης, Κονδορόπης, Γκαλίστης, Ζελήνης, Ζελεγκόσδης, Ζουπανίστης κ.ο.κ.!

Οι ληξίαρχοι και οι προϊστάμενοι των δημοτολογίων της περιοχής Καστοριάς, που έγκαιρα αντιλήφθηκαν το απίστευτο και άτοπο, διαμαρτυρήθηκαν εγκαίρως και απέστειλαν επιστολές με πολλούς αποδέκτες σε συνεννόηση με τους οικείους δημάρχους. Αλλά το μόνο που κατόρθωσαν είναι όχι βέβαια να καταργηθούν, αλλά να διατηρηθούν ως... ανενεργά Ληξιαρχεία με τις πιο πάνω ονομασίες, που εδώ και περίπου ένα αιώνα και συγκεκριμένα από το 1926, έχουν καταργηθεί. Και έχουν καθιερωθεί οι ακόμη παλιότερες, ελληνικές ονομασίες.

Και μόνη η προοπτική έλληνες δημοτικοί υπάλληλοι να εκδίδουν στο άμεσο μέλλον αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικά από τα αρχεία των πιο πάνω Ληξιαρχείων, υπογράφοντάς τα, προφανώς προκαλεί τεταρταίο πυρετό.

Αυτό όμως δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα, δεν είναι καλύτερα, το μοναδικό πρόβλημα. Αλλά το ερώτημα, του τι στο καλό συμβαίνει, σε ποιο επίπεδο και ποιους αφορά; [...]


Απόσπασμα από το πρωτοσέλιδο της ΟΔΟΥ: 

3 σχόλια:

  1. Γιάννης Σκόρδας [facebook]14/7/18

    Στον κύριο Σωτήριο Αδαμόπουλο να το κοινοποιήσεις αγαπητή ΟΔΟΣ. Μήπως και καταλάβει τι ακριβώς είπε ο κ. Μπουτάρης που με έκπληξη σχολίασε ο προαναφερθέντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/7/18

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/7/18

    Έπεσε από τα σύννεφα ο Αντιπεριφερειάρχης για τον Μπουτάρη, που είπε ότι μιλάνε Σλαβομακεδόνικα στην Καστοριά και στη Φλώρινα. Και τον κήρυξε μάλιστα persona non grata!
    Τότε, τι έπρεπε να κάνει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και στην κα Τελιγιορίδου, που μετέτρεψαν σε Σλαβικά τα Ελληνικά Ληξιαρχεία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς;
    Πρέπει να κάνει χαρακίρι, αντί τουμπεκί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ