23.7.18

Εν συντομία




⬛  Σε λειτουργία τέθηκε η νέα έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία θα περιλαμβάνει και νέες αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων αγροτών για ρύθμιση των χρεών τους. Αίτηση θα μπορούν να υποβάλλουν αγρότες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς με χρέη προς Εφορία, ΟΓΑ και τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Pro-bank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.).

⬛  Οι κ.κ. Νίκος Χατζηκυριακίδης, Αθανάσιος Ανδρόνικος, Στέργιος Φιλιάδης και  Τιμολέων Ζέζος θα είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι του δήμου Άργους Ορεστικού έως το τέλος της δημαρχιακής θητείας.

⬛  Πραγματοποιήθηκε  στην Καστοριά, στις εγκαταστάσεις του μεταπτυχιακού προγράμμματος Entex του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου “Accel”. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ως επικεφαλής εταίρος και η Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν στο έργο με τίτλο “Ενδοεπιχειρησιακή επιχειρηματική επιτάχυνση για υφιστάμενες επιχειρήσεις” (Corporate Acceleration in existing Ventures, “Accel”). Το έργο στοχεύει στην δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης επιχειρήσεων στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Αλβανίας.

⬛   Με την συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes, όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο BBC, προσθέτοντας ότι διασφαλίστηκε επίσης ο διαχωρισμός των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδόνες της ΠΓΔΜ».

⬛  Υψηλότερες αποδοχές συνεχίζουν να λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, αποκαλύπτει έρευνα του ΙΟΒΕ.

⬛  Για τον ρόλο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα, την ενίσχυση, την ανάπτυξη και την χάραξη συγκροτημένης πολιτικής, συνεδρίασε η ειδική μόνιμη επιτροπή έρευνας και τεχνολογίας, με τη συμμετοχή της κ. Μαρίας Αντωνίου.

⬛  Ο κάθετος άξονας Νίκη - όρια Ν. Λάρισας βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας παρουσία του προέδρου της Εγνατίας Οδού αε. Ειδικότερα, συζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών και η ολοκλήρωση των μελετών για το τμήμα Α/Κ Αμμοχωρίου - Α/Κ Ξινό Νερό, που συντάσσει η Εγνατία οδό. Εξετάστηκαν επίσης και συμφωνήθηκαν οι ακολουθητέες διαδικασίες για το δρόμο Κοζάνη-Ρύμνιο για να υπάρξει η έγκριση από την Εγνατία οδό για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, καθώς και η δημιουργία κόμβου στον κάθετο Κοζάνη-Πτολεμαΐδα στη Μαυροπηγή, για την ασφαλή πρόσβαση των κατοίκων του οικισμού στον συγκεκριμένο δρόμο.

⬛  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε σε όλους τους νομούς της, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας για την «Βόρεια Μακεδονία», το 86% των ερωτηθέντων τάχθηκαν κατά της συμφωνίας. Την δημοσκόπηση πραγματοποίησε η εταιρία Interview και δημοσίευσε το The President. Βάσει της έρευνας, το 86% των ερωτηθέντων κάνουν λόγο για κακή συμφωνία, έναντι του 12% που τη θεωρεί καλή. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 83% πιστεύει ότι το θέμα όχι μόνον δεν λύθηκε, αλλά η συμφωνία το επιβάρυνε κάνοντας το πρόβλημα χειρότερο.

⬛  Στην ετήσια συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ/OSCE), που πραγματοποιήθηκε  στο Βερολίνο, βρέθηκε η βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου.

⬛   Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε ενεργά στη διαβούλευση για το «Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης», με τη διατύπωση των απόψεων και προτάσεών της.

⬛   Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειου Μιχελάκη, στο κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κοζάνη.

⬛   Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς δύο ημεδαποί, ένας 54χρονος και μία 24χρονη για διακίνηση 104 κιλών κάνναβης.

⬛ Σήμερα Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων ζημίας από χαλαζόπτωση φασολιών και ντομάτας των Λακκωμάτων.

⬛ "Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο προτεινόμενο έργο Life-AdaptRoad στο πλαίσιο της πρόσκλησης Life 2018 (υποπρόγραμμα κλιματική αλλαγή) του προγράμματος Life 2014-2020" ήταν ένα από τα θέματα της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

⬛  Θετική είναι η αποτίμηση της δράσης των τριών νέων μορφών αστυνόμευσης που εφαρμόζονται σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας: α) τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (ΚΑΜ) των διευθύνσεων Αστυνομίας Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, β) τους τρεις τοπικούς Αστυνόμους της διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης και γ) τους αστυνομικούς-ποδηλάτες της διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς.

⬛   Το 18ο Οδοιπορικό στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του Γράμμου από τους Φίλους Βουνού Πευκοφύτου θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου στις 7:30. Πληροφορίες τηλ. 2467084272.

⬛    Παρ’ ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικό κλίμα,  εξαιρετικές εδαφολογικές συνθήκες και παράδοση στην αγροτική οικονομία, η μέση απόδοση ενός στρέμματος στην χώρα μας είναι 190 €, όταν η απόδοση ενός στρέμματος στην Ολλανδία είναι 1.900 € και στο Ισραήλ 1.290 €. Πιο συγκεκριμένα:
-Ολλανδία: 45 εκατ. στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας = παράγουν αγροτικά προϊόντα αξίας = 74 δισ. € = 1.700 € / ανά στρέμμα.
-Ελλάδα: 37 εκατ. στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας = παράγουν αγροτικά προϊόντα αξίας = 7 δισ. € περίπου = 190 € / ανά στρέμμα.
-Ισραήλ: 5.8 εκατ. στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας = παράγουν αγροτικά προϊόντα αξίας = 7.5 δισ. € = 1.290 € / ανά στρέμμα.
Στοιχεία υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ