17.7.18

Λόγος & Αντίλογος





Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη,

Κάνοντας προς στιγµή στην άκρη τη συναισθηµατική φόρτιση και τη δικαιολογηµένη αγανάκτηση, που µας προκαλεί η παραχάραξη της ιστορίας της Μακεδονίας από τα Σκόπια, και σκεπτόµενοι µόνο µε τη λογική, καλούµαστε να απαντήσουµε στο ερώτηµα, αν µας συµφέρει η ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων, ή είναι προτιµότερο να περιµένουµε την διάλυση αυτού του κράτους και την ενσωµάτωση των δύο συνιστωσών του στη Βουλγαρία και Αλβανία αντιστοίχως.

Παραθέτω παρακάτω µερικά από τα επιχειρήµατα, που νοµίζω ότι συνηγορούν, στο ότι µας συµφέρει απόλυτα η ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων.

1) Η Ελλάδα είναι σταθερά αντίθετη στην αλλαγή των υπαρχόντων συνόρων. Τυχόν αλλαγή των συνόρων θα ενίσχυε την τουρκική επιθετικότητα, η οποία απροκάλυπτα πλέον αµφισβητεί τα υπάρχοντα σύνορα και τις διεθνείς συµφωνίες.

2) Η ύπαρξη ενός µικρού σχετικά κράτους στα σύνορά µας είναι προτιµότερη από την ύπαρξη δύο µεγαλύτερων και ισχυρότερων κρατών (Βουλγαρία και Αλβανία.)  Μη λησµονούµε, ότι η Βουλγαρία έχει µία µεγάλη τουρκικής συνειδήσεως µειονότητα, η οποία είναι συχνά κατευθυνόµενη από την Άγκυρα.

3) Η ύπαρξη των δύο εθνικών οµάδων που αποτελούν τα Σκόπια, και που δεν έχουν τις καλύτερες µεταξύ τους σχέσεις, µας δίνει τη δυνατότητα µεγάλου φάσµατος διπλωµατικών κινήσεων.

4) Δεδοµένου ότι τα Σκόπια θα υφίστανται στο µέλλον την όλο και µεγαλύτερη πίεση του Αλβανικού παράγοντα, αυτό θα τα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στη πλέον φιλική αντιµετώπιση της Ελλάδας, ως του µόνου γείτονά τους που δεν έχει επεκτατικές βλέψεις σε βάρος τους.

5) Η συνεργασία µε την Ελλάδα θα εξασθενίσει και την ανάγκη βοήθειας που τώρα επιζητούν από την Τουρκία.

6) Επειδή τα Σκόπια είναι ένα περίκλειστο κράτος, δεν έχει δηλαδή έξοδο στη θάλασσα, το λιµάνι της Θεσσαλονίκης αποκτά την ενδοχώρα που είναι απαραίτητη σε κάθε λιµάνι, και η οποία υπολογίζεται σε µία ακτίνα 500 χιλιοµέτρων.

7) Η ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων, και µε την προϋπόθεση της επιλύσεως των µεταξύ µας διαφορών, θα συνεχίσει να αποτελεί χώρο για την οικονοµική επέκταση της χώρας µας, µε την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα εξακολουθήσουµε έχουµε τέτοια δυνατότητα.

Αυτά είναι µερικά από τα επιχειρήµατα που νοµίζω δείχνουν την ανάγκη ύπαρξης του κράτους των Σκοπίων.

Από την άλλη µεριά ας µη κρυβόµαστε. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν προέρχεται από τα Σκόπια. Αυτά µας δίνουν την ακίνδυνη δυνατότητα να ξεσπάµε το καταπιεσµένο και προσβεβληµένο εγώ µας.

Ο πραγµατικός κίνδυνος προέρχεται από την Τουρκία και ο οποίος κίνδυνος θα αυξάνει συνεχώς, όσο η Τουρκία αναπτύσσεται και τα µεγέθη της αυξάνουν τόσο, ώστε να καθιστούν µία ένοπλη σύγκρουση µαζί της απαγορευτική.  Ακόµα και στην απεγνωσµένη απόφαση να κάνουµε εµείς «το πρώτο κτύπηµα» πάλι στο τέλος θα είµαστε χαµένοι.

Πρέπει λοιπόν να αντιδράσουµε εγκαίρως, και µε µακροχρόνιο σχεδιασµό και προοπτική, γιατί αλλιώς το µόνο που θα µας αποµένει θα είναι µία κατάσταση «Φινλανδοποιήσεως», να κάνουµε δηλαδή ό,τι µας ζητά η Τουρκία, αλλά αυτό να φαίνεται, ότι το κάνουµε µε δική µας πρωτοβουλία.
Θα είναι αλήθεια θλιβερό και συνάµα τραγικό και ελπίζω να µη το ζήσουν τα παιδιά µου.

Με εκτίµηση 
Γιάννης Αναστ. Νταλίπης 
πολιτικός μηχανικός  Ε.Μ.Π.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Φεβρουαρίου 2018, αρ. φύλλου 924


2 σχόλια:

  1. Δημήτρης Ιωαννίδης [facebook]17/7/18

    Πολύ σωστή και πολύ καλά διατυπωμένη η άποψη του συντάκτη του κειμένου. Γιατί δεν τάσσεται, όμως, με παρρησία υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ή όποιας άλλης συμφωνίας; Φοβάται τον αφορισμό απ' τον δακρυροουντα μητροπολίτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/7/18

      Η επιστολή είναι της 22.2.2018. Πολύ πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οπότε, κρίνεται στο πλαίσιο των συλλαλητηρίων και την ένταση της εποχής. Και όχι με το σήμερα, μετά την ελεεινή συμφωνία των Πρεσπών, που κανείς δεν φανταζόταν το Φλεβάρη, ότι θα καταλήγαμε έτσι όπως καταλήξαμε: Ελεεινοί.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ