24.2.19

Διαξιφισμοί




Ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής 

Μόλις έσβησαν τα φώτα από το Fur Shopping Festival, διαπιστώσαμε με λύπη μας ακόμα μια φορά, πως η σημερινή κυβέρνηση των ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ θέλει να «σβήσει» τον κλάδο της γουνοποιίας δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα και βάζοντας μονίμως εμπόδια.

Η ιδεοληψία που διακατέχει την κατ’επάγγελμα οικολογική αριστερά εναντίον του κλάδου είναι άνευ προηγούμενου, όπως και ένα από τα τελευταία νομοθετήματα της:

Στο νόμο 4557/2018 που αφορά την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» εντάσσει στα υπόχρεα πρόσωπα τις επιχειρήσεις ειδών γουνοποιίας και δερμάτινων ειδών. Αν ανατρέξει κανείς και διαβάσει στην ΠΟΛ 1204/2018 τα μέτρα «δέουσας επιμέλειας» όπως τα αναγράφει, θα διαπιστώσει ότι απλά με αυτά που απαιτούνται είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει εμπόριο γουνοποιίας, είτε χονδρικής, είτε λιανικής πώλησης και επί της ουσίας μπαίνει οριστικό τέλος στον κλάδο.

Προαπαιτούμενα όπως η εξακρίβωση και επαλήθευση ταυτότητας του πελάτη πριν τη διενέργεια συναλλαγής και της ταυτότητας του πραγματικού δικαιούχου πριν την σύναψη επιχειρηματικής σχέσης, εκτός από απίθανα, καθιστούν απογοητευτική την πώληση ειδών του κλάδου.

Μετά από αυτά προκύπτουν εύλογα ερωτήματα:

1. Γνωρίζει η ΝΕ ΣυΡιζΑ Καστοριάς και η υφυπουργός τα παραπάνω; Συμφωνούν; Αν όχι τι σκοπεύουν να κάνουν για να προστατέψουν τον κλάδο;

2. Ενημερώθηκαν οι επίσημοι φορείς (επιμελητήριο, ομοσπονδία, σύνδεσμοι) από την κυβέρνηση για την εξέλιξη αυτή; Ποια η θέση τους;

Υ.Γ.1 Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση. Πρέπει να γίνει γρήγορα σωστός χειρισμός και να αποδεσμευθεί ο κλάδος από τα παραπάνω.

Υ.Γ.2 Ξυπνήστε. Η Καστοριά πεθαίνει!


* * *


 Ανακοίνωση Επιμελητηρίου Καστοριάς 

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ΚινΑλ Καστοριάς, σχετικά με τον νόμο 4557/2018 «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» που αφορά και τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις, το Επιμελητήριο Καστοριάς εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Μετά από δημοσιεύματα που έλαβαν χώρα την Δευτέρα 12-11-2018 σε σχέση με τον N.4557/ 2018 και την ΠΟΛ 1189/2018 συνεδρίασε η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Καστοριάς.
Αναζητήθηκε διαδικτυακά η συγκεκριμένη νομοθεσία μιας και το Επιμελητήριο δεν ενημερώθηκε επισήμως από το αρμόδιο υπουργείο.
Με μια πρώτη ανάγνωση το συγκεκριμένο νομοθέτημα, επιβάλει στους γουνοποιούς διαδικασίες και πρακτικές, που καλούνται να εφαρμόσουν κατά την χονδρική και λιανική πώληση γουναρικών, οι οποίες είναι αδύνατον πρακτικά να εφαρμοστούν, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι σε πιθανά πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.
Το Επιμελητήριο Καστοριάς κατόπιν συνεργασίας με το αρμόδιο νομικό τμήμα του, επιφυλάσσεται για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια, με σκοπό την εξαίρεση του κλάδου της γούνας από την νομοθεσία.


* * *


 Δήλωση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου σχετικά με την ανακοίνωση του ΚινΑλ 

Αυτοί που κορόιδευαν 10 χρόνια τους γουνοποιούς ότι δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί το εκθεσιακό κέντρο της γούνας, σήμερα ανακάλυψαν ότι ο Συ ΡιζΑ χτυπάει τον κλάδο και άλλα τέτοια φαιδρά.
Όχι μόνο δεν ασχολήθηκαν με το εκθεσιακό κέντρο αλλά το φόρτωσαν και 1.200.000 (ένα εκατομμύριο διακόσες χιλιάδες) ευρώ πρόστιμο.

Ο ΣυΡιζΑ που θέλει να καταστρέψει την παραγωγική δραστηριότητα της Καστοριάς, έλυσε το πρόβλημα, νομιμοποίησε το κτήριο, διαγράφετε το πρόστιμο και έδωσε την δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης του εκθεσιακού κέντρου μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο.

Σήμερα το ΚινΑλ, τελεί υπό πλήρη άγνοια και ανεπάρκεια. Καταγγέλλει ότι καταστρέφουμε τον κλάδο της γουνοποιίας γιατί ψηφίστηκε ο νόμος 4557/2018, στον οποίο ενσωματώθηκε η Ευρωπαϊκή οδηγία (2015/849) από όπου προκύπτει η ΠΟΛ 1204/18 και αφορά την «πρόληψη και την καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κλπ.»

Να ενημερώσουμε τα τοπικά στελέχη του ΚινΑλ, ότι τους ξέφυγε μια μικρή λεπτομέρεια. Ο νόμος ψηφίστηκε από τους βουλευτές, του ΚινΑλ (ΔηΣυ, ΠαΣοΚ, Ελιά κλπ), την ΝΔ, τον Σ ΣυΡιζΑ , το Ποτάμι και τους ΑνΕλ.
Καληνύχτα σας!


* * *


◄ ΝΕ ΚινΑλ Καστοριάς: 
Απάντηση στην κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου 

Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ένα τεράστιο τοπικό πρόβλημα που προκύπτει στον κλάδο της γουνοποιίας, με γνώμονα το συμφέρον του κλάδου, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τους κινδύνους. Για τον λόγο αυτό σημειώσαμε με υστερόγραφο στο δελτίο τύπου ότι το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν επιτρέπει μικροπολιτικές λογικές παρά μόνο σοβαρούς και λεπτούς χειρισμούς, έτσι ώστε να εξαιρεθεί η γουνοποιία από το νόμο αυτόν.

Με έκπληξη διαβάζουμε την απάντηση της τοπικής βουλευτή κυρίας Τελιγιορίδου. Ενώ περιμένουμε να δούμε σε κλίμα συνεννόησης με τους φορείς ότι θα προσπαθήσει να το αλλάξει, η ίδια βρήκε την ευκαιρία να κάνει πολιτική επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής που το ανέδειξε, χωρίς να πει κουβέντα για την ταμπακέρα. Συμφωνεί; Διαφωνεί; Θα το αλλάξει; Βλέπει πρόβλημα σε αυτό; Θα είναι ίδια η επόμενη ημέρα για τις επιχειρήσεις του νομού μας;

Κακός σύμβουλος ο πανικός κυρία Τελιγιορίδου. Θα σας απαντήσουμε λοιπόν στην γλώσσα σας, αυτή της πρόωρης αλαζονείας, μήπως και καταλάβετε.

1. Αυτοί που κοροϊδεύουν τόσα χρόνια τους γουνοποιούς όπως γράφεται, είναι το κόμμα στο οποίο ανήκατε επί σειρά ετών και ήσασταν υποψήφια βουλευτής μαζί του, στην εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Τουλάχιστον δείξτε στοιχειώδη αυτοσεβασμό!

2. Το εκθεσιακό κέντρο εγκαινιάστηκε το 2013!!, δηλαδή πριν 5 χρόνια. Εσείς μάλλον τότε ήσασταν αλλού απασχολημένη!

3. Επειδή εμείς αναδείξαμε το ζήτημα τοπικά, ξέρουμε πολύ καλά ποιοι το ψήφισαν στην Βουλή. Ξέρουμε όμως και ποιοι εκπροσωπούν το νομό μας κοινοβουλευτικά. Ή το ψηφίσατε και συμφωνείτε με αυτό ή δεν καταλάβατε τι ψηφίσατε. Δεν ξέρουμε ποιο από τα δυο είναι χειρότερο.
Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας και μην ζητάτε και τα ρέστα από πάνω.

4. Είναι προφανές ότι την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2015/849-ΠΟΛ 1204/18 που αφορά την «πρόληψη και την καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες... κλπ» την ψηφίσατε όλα τα κόμματα, επειδή δεν την διαβάσατε ποτέ!! Γιατί αν την διαβάζατε και την συγκρίνατε, θα βλέπατε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία 2015/849 δεν αναφέρεται πουθενά σε είδη γουνοποιίας και δερμάτινα είδη. Αυτά τα προσθέσατε εσείς για την Ελλάδα και μόνο. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν ισχύει αυτό.

Εκτός λοιπόν από αδιάβαστη, λέτε και ψέματα. Γιατί το ψέμα στην κυβέρνηση που είστε υφυπουργός, σας έγινε η δεύτερη φύση. Ελπίζουμε τώρα να καταλάβατε ότι πρέπει να σας απασχολήσει σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το πρόβλημα που προκύπτει είναι πολύ σημαντικό για να το χειρίζεστε με ύφος μπλαζέ και απαντήσεις συνδικαλιστικού επιπέδου.

Σε αντίθεση με εσάς που απαντάτε μέρα-μεσημέρι και μας καληνυχτίζετε εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αναφωνήσουμε επιτέλους «καλημέρα» στις επιχειρήσεις του νόμου μας και στον κόσμο της εργασίας.

Υ.Γ Αν δεν θέλετε να απαντήσετε στο Κίνημα Αλλαγής δώστε τουλάχιστον απάντηση επί της ουσίας στο Επιμελητήριο Καστοριάς.



Φωτογραφία: Σχέδιο του William Kentridge για την όπερα «Η Μύτη», του ρώσου συνθέτη της σοβιετικής περιόδου Ντμίτρι Ντμίτριεβιτς Σοστακόβιτς (1906-1975), που βασίζεται στην ομώνυμη ιστορία του Γκόγκολ.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 15 Νοεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 960




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ