18.2.19

Λόγος & Αντίλογος



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Με μεγάλη χαρά παρακολουθώ από το φύλλο σου πολυάριθμες νέες καλλιτεχνικές και συγγραφικές επιτυχίες στην Καστοριά. Θα χαιρόμουν πολύ όμως αν ήταν περισσότερες και οι αισιόδοξες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της περιοχής, η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται να ενισχύεται από κάποια αξιοσημείωτη αύξηση του τουρισμού προς την πόλη και προς το υπόλοιπο του Νομού. Πραγματικά είναι άξιο ειδικών μελετών, πώς οι αναρίθμητες φυσικές ομορφιές με τις οποίες προίκισε η φύση αυτόν τον τόπο, μαζί με το ανυπέρβλητο ιστορικό-πολιτιστικό απόθεμα που κληροδότησαν τα τελευταία 7.000 (τουλάχιστον) χρόνια, δεν έχουν καταστεί ικανή κινητήρια δύναμη για μια δυναμική τουριστική ανάπτυξη, η οποία να εξασφαλίζει εκατοντάδες θέσεις σταθερής εργασίας σε αυτή την οικονομικά χειμαζόμενη παραμεθόρια περιοχή.

Για την πολιτιστική κληρονομιά, εξαιρέσεις μόνο νομίζω ότι μπορούν να θεωρηθούν θετικές δημοτικές κινήσεις, όπως η συντήρηση ορισμένων αρχοντικών ή αυτή της εύρεσης μόνιμης στέγης για μέρος των φωτογραφιών των αδερφών Παπάζογλου από τη συλλογή του αξέχαστου Γιώργου Γκολομπία. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά την τελευταία εικοσιπενταετία που παρακολουθώ τα τεκταινόμενα, έχουν πρωτοστατήσει στην εκπόνηση μελετών και στην ένταξη έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διάσωση και ανάδειξη βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών και μνημείων, τόσο εντός της πόλης της Καστοριάς, όσο και εκτός αυτής, μέχρι το Ζευγοστάσι και την Ομορφοκκλησιά. Σε λίγες μέρες εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο του Νομού στο Άργος Ορεστικό, πρόσφατα συμπλήρωσε οκτώ χρόνια λειτουργίας.


Ανήμερα Αναλήψεως στο «Νησί» του Δισπηλιού.

Ας αναρωτηθούμε όμως ποιοι νοιάζονται για όλα αυτά; Πόσοι/ες από αυτούς/ές που δικαίως διαμαρτύρονται για την παραχάραξη της Ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας (άρα και της Ορεστίδας) έχουν επισκεφτεί τον ξεχασμένο βυζαντινό ναό του Αη Γιώργη Ομορφοκκλησιάς και το μοναδικό ξύλινο άγαλμά του; Πόσοι έκαναν μια βόλτα μέχρι το Πολιτιστικό Κέντρο του Άργους Ορεστικού, για να διαβάσουν τα ωραία αρχαιοελληνικά ονόματα των Ορεστών στις επιτύμβιες στήλες τους, ήδη από τον χρυσό αιώνα του Περικλή; Σας περιμένει υπομονετικά ο Ξέναρχος από την Κρεπενή, ο Μαχάτας (=μαχητής στη δωρική-μακεδονική διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής) από την Πεντάβρυσο, ο Περδίκκας από την Αυγή, η ..ιμέλα, κόρη του Ορνίτα (από το ομηρικό ρήμα όρνυμι) από το Κέλετρον, για να αναφέρω μόνο ονόματα προγενέστερα ή σύγχρονα του βασιλιά Φιλίππου του Β΄.

Πώς να προβάλει κανείς την περιοχή του στους άλλους, αν ούτε ο ίδιος γνωρίζει την αξία και την Ιστορία της; Και το πιο δυσάρεστο: …αν ο ίδιος πρωτοστατεί στην καταστροφή της; Πληροφορίες για πυρπολητές αρχοντικών, εκδοροσφαγείς τοιχογραφιών, συλητές βυζαντινών εικόνων και αρχαιοκάπηλους κοσμούν την τοπική ειδησεογραφία, ενώ η θητεία μου στην περιοχή με έφερε αντιμέτωπο, μεταξύ άλλων με μία σαρκοφάγο σπασμένη σε 40 κομμάτια με τη βαριοπούλα δυο μέρες νωρίτερα, με μία επιχείρηση επανάχρησης αρχαίων οπτοπλίνθων και με πολλά καταστροφικά τεχνικά έργα σε γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους.


Πήλινο νεολιθικό ειδώλιο (5300-5100 πΧ)
από τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Δισπηλιού.


Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα (6/11), εκδικάζεται στο Κακουργιοδικείο Κοζάνης υπόθεση στην οποία κατηγορείται (και ελπίζω να μην ενέχεται) αντιδήμαρχος του Δήμου Καστοριάς (εν ενεργεία τότε, το 2011) για διενέργεια παράνομης εκσκαφής εντός του κηρυγμένου, προστατευόμενου αρχαιολογικού χώρου του Δισπηλιού, του μοναδικού συστηματικά ανασκαμμένου λιμναίου Νεολιθικού οικισμού της Ελλάδας!

Πόσες καταστροφές, πόσες χαμένες ευκαιρίες! Και όμως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της φυσικής ομορφιάς και των μνημείων της περιοχής αντέχουν και μας περιμένουν λίγο ακόμα, να τα προστατέψουμε και να... τα στρώσουμε κι αυτά στη δουλειά για να ζήσουν τη νέα γενιά με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Χάρης Τσούγγαρης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Νοεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 958


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ