11.2.19

Λόγος & Αντίλογος




Προς την εφημερίδα ΟΔΟΣ
Δια κύριον Νικηφορίδη

Αγαπητέ κύριε Νικηφορίδη

Σχετικά με το σχολιό σας ως προς τη χρήση του «με» αντί του «μου» από τον Ίωνα Δραγούμη, έχω να πω ότι, πριν η Αθήνα εξελιχθεί σε μεγάλη πόλη και πρωτεύουσα -γλωσσικό χωνευτήρι και διαμορφωτή γλώσσας- υπήρχαν τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις με Ελληνισμό: Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρεια, Σμύρνη. Σε αυτές χρησιμοποιούσαν την έκφραση «με είπε» αντί του μετέπειτα Αθηναϊκού «μου είπε».
Το «με είπε» προκύπτει προφανώς από αντιμετάθεση της σειράς των λέξεων στον παλαιότερο τύπο «είπε με» ή «είπε εις εμέ». Άρα δεν αποτελεί λάθος η χρήση του «με», αλλά είναι ένας γλωσσικός τύπος που επικρατεί στη Μακεδονία και ίσως και αλλού.

Με την ευκαιρία και οι νότιοι Έλληνες (Αθηναίοι και Πελοποννήσιοι) χρησιμοποιούν γλωσσικούς τύπους, θα έλεγα ακαλαίσθητους, που τους αντιπαθώ. Π.χ. λέγουν «αγάπαγα, τραγούδαγαν» αντί του ορθότερου «αγαπούσα, τραγουδούσαν». Λένε επίσης το απαράδεκτο «ερχόσαντε» αντί του «έρχονταν» ή έστω το «ερχόντουσαν».

Φαίνεται ότι η πρωτεύουσα απέκτησε απότομα πολλούς νιόφερτους από τις νότιες επαρχίες της Ελλάδας (αστυφιλία) και έτσι κυριάρχησε στην Αθήνα η νότια ντοπιολαλιά.

Αυτά τα γράφω ως προσωπικές γλωσσικές εντυπώσεις και φυσικά δεν είμαι ειδικός γλωσσολόγος.
Κατά τα λοιπά διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον τη στήλη σας με τις πολύ εύστοχες γλωσσικές παρατηρήσεις σας.

Φιλικά

Δημ. Καραμήτσος
Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ - Συγγραφέας
blogs.auth.gr/Dtkaram/

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Νοεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 958

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ