25.3.19

Είπαν για τη Δημοκρατία

Επιμέλεια: Σ. Ευθυμιάδου-Παπασταύρου

Προς αυτούς που, χωρίς να βασίζονται πουθενά, αποκάλεσαν όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία, «εθνικιστές», «ακροδεξιούς» και «ακραίους», αποδεικνύοντας έτσι πόσο μακριά από τη δημοκρατία βρίσκονται οι ίδιοι και δεν το ‘χουν πάρει χαμπάρι...
Σ. Ευθυμιάδου-Παπασταύρου

- Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και την ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.
Ισοκράτης

- Για να υπάρχει η Δημοκρατία είναι αναγκαίο όλοι οι πολίτες να μετέχουν των ηθικών αξιών και μάλιστα οι άρχοντες πρέπει να έχουν την ηθική αρετή στην πληρότητά της και ιδιαιτέρως πρέπει να διαθέτουν φρόνηση και σοφία.  Δημοκρατικός θεσμός είναι το να μην είναι ισόβια καμιά αρχή.
Αριστοτέλης

- Κρατίστην είναι δημοκρατίαν/Την μήτε πλουσίους άγαν/Μήτε πένητας έχουσαν.
Θαλής

- Η δημοκρατία είναι το πιο δύσκολο πολίτευμα, διότι η ορθή λειτουργία της προϋποθέτει ανώτερη καλλιέργεια των κοινωνιών.
Γ. Θεοτοκάς

- Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που εξασφαλίζει ότι δε θα κυβερνηθούμε από ανθρώπους καλύτερους από ό,τι μας αξίζουν.
Μπέρναρντ Σο

- Στη δημοκρατία η ελάχιστη ομοθυμία που απαιτείται για την προκοπή και την επιβίωση μιας κρατικής οντότητας επιτυγχάνεται με την παιδεία.
Θεόφιλος Πουταχίδης

- Η δημοκρατία είναι το ευπαθέστερο απ’ όλα τα πολιτεύματα και προϋποθέτει ενάρετους ψηφοφόρους για να λειτουργήσει σωστά. Το δημοκρατικό σύστημα, στην καλύτερή του εκδοχή προϋποθέτει αφθονία αρετής για να υπάρξει και στη χειρότερη, τη «δημαγωγία», καταστρέφει πολιτισμούς.
Θάνος Βερέμης

- Το μεγαλύτερο θύμα της τηλεόρασης είναι ο ορθός λόγος και στο τέλος η Δημοκρατία.
Νιλ Πόστμαν 

- Δημοκρατία δεν είναι στρώμα για να κοιμηθείς, αλλά «χαλί φακίρη». Χρειάζεται εγρήγορση και χώρο στην καρδιά, όχι συλλογικό λήθαργο και ήρωες της αδιαφορίας.
Τασούλα Καραϊσκάκη 

- Το υψηλότερο αξίωμα σε μια Δημοκρατία είναι η ιδιότητα του πολίτη. Η δημοκρατία χρειάζεται αιώνια επαγρύπνηση.
Τόμας Τζέφερσον

- Στη δημοκρατία δεν χρειαζόμαστε «αληθώς επιστήμονας» να μας διοικήσουν, αλλά ανθρώπους με σωστό χαρακτήρα, εκλεπτυσμένη κρίση, αίσθηση καθήκοντος και ισχυρή βούληση.
Χαρ.Τσούκας

- Δημοκρατία, η μόνη στοργική τροφός των μεγάλων πνευμάτων. Δημοκρατία είναι…η υπευθυνότης ενός εκάστου, ο οποίος με τις πράξεις του τη βεβαιώνει και αποδεικνύει πως αυτές είναι αποδεκτές προς όφελος του συνόλου.
Παναγιώτης Τέτσης

-Για να ευδοκιμήσει η δημοκρατία, όπως και το καθετί, απαιτείται προεργασία. Η δημοκρατία δεν είναι οι θεσμοί της, αλλά οι άνθρωποί της.  Πιστεύω στη δημοκρατία γιατί απελευθερώνει τη ζωτικότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.
Γουίλσον

-Το περιεχόμενο της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ‘ναι μόνο υλικό. Κυρίως πνευματικό οφείλει να είναι. Τα νιάτα ανεξαρτήτως ηλικίας θα ζητήσουν πάλι τη μεγάλη ηθική αλλαγή, την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους, την έγνοια για τον πλανήτη. Μια ζωή πιο ανθρώπινη, τέλος πάντων, χωρίς φόβους, χωρίς να κρυβόμαστε, χωρίς να ζούμε τη ζωή μας μισή.
Δ. Σαββόπουλος

-Η δημοκρατία δεν είναι μόνο εκλογές και δεν πραγματώνεται μία φορά στα τέσσερα χρόνια. Είναι καθημερινός αγώνας.
Πάσχος Μανδραβέλης

-Η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο οπουδήποτε οι φωνές των φτωχών δεν ακούγονται. Η Δημοκρατία είναι διαρκώς σε κίνδυνο. Αυτή είναι η φύση της: είναι μια διαδικασία, όχι μια κατάσταση, και απαιτεί τη διαρκή ενέργεια κι αφοσίωση των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι εγγενώς εύθραυστη μπροστά στην ανθρώπινη αδυναμία ή την υποκρισία των υπερασπιστών της, που συμβουλεύουν πάντα τους άλλους για αξίες που οι ίδιοι δεν εφαρμόζουν.Δε βρίσκεται σε κρίση η Δημοκρατία στην Ελλάδα, αλλά η ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
- Τη δημοκρατία, αφού τη δημιουργήσουμε, πρέπει και να την προστατέψουμε, γιατί κι αυτή δεν είναι απόρθητη.
Γκρινς Γουώλντ.

- Πίστευες κι εσύ, φίλε, ότι η δημοκρατία εξαντλείται στις εκλογές, στην πολιτική και τα κόμματα; Υποστηρίζω ότι η δημοκρατία είναι χρήσιμη μόνον όταν μπορεί να εξελιχθεί ώστε να δώσει άνθη και καρπούς σε πεδία όπως είναι τα ήθη, οι ανώτερες μορφές αλληλεπίδρασης των ανθρώπων και οι πεποιθήσεις τους, τα θρησκευτικά ζητήματα, η λογοτεχνία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κάθεπτυχή του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου, ακόμα και ο στρατός και το ναυτικό.
Ουίλι Ουίτμαν

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Δεκεμβρίου 2018, αρ. 963


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ