29.3.19

"Αλιάκμονος Ρους"

Η Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών παρουσίασε στην Κοζάνη τον 2ο τόμο του περιοδικού Αλιάκμονος Ρους, το οποίο περιλαμβάνει 11 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες (έκδοση σχολιασμένων πηγών, συνθετικές και συγκριτικές εργασίες) για ολόκληρο το φάσμα της ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας, όσον αφορά την ιστορική γεωγραφία, την κοινωνία και οικονομία, την πολιτιστική ταυτότητα, αφενός σε συλλογικό επίπεδο, αφετέρου ως προς τη δράση προσώπων, με κέντρο βάρους τους Νεότερους Χρόνους.
Η ονομασία του περιοδικού, Αλιάκμονος Ρους, παραπέμπει στον θρυλικό ποταμό, τον μεγαλύτερο ως προς το μήκος ποταμό της Ελλάδος, ο οποίος διατρέχει τη Δυτική Μακεδονία, έχοντας αρκετούς παραποτάμους.
Εκατέρωθεν του ποταμού αναπτύχθηκαν σημαντικοί οικισμοί, ενώ ο ίδιος ο ποταμός συνέβαλε στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Αλιάκμονος Ρους παραπέμπει στον δυναμικό ρου της ιστορίας, στα πρόσωπα, τα έργα και τις τύχες των Δυτικομακεδόνων.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ