25.3.19

ΟΔΟΣ: Ζητείται ελπίς και ιδέα


ΟΔΟΣ 1.11.2019 | 958

Καλός και συνεπής αναγνώστης της ΟΔΟΥ, από αυτούς που δεν είναι μόνο φίλοι της εφημερίδας αλλά και συνεργάτης αφού κατά καιρούς, παρ’ ότι δεν κατοικεί στην Καστοριά, έχει αρθρογραφήσει στην εφημερίδα για τοπικού ενδιαφέροντος θέματα, ύστερα από την κυκλοφορία του πρ. φύλλου παρενέβη, ανήσυχος και απορών.

Να σημειωθεί ότι ο αναγνώστης αυτός ανήκει στην κατηγορία των συμπολιτών που από την ανάγκη της επαγγελματικής εξέλιξης, υποχρεώθηκαν να περάσουν το κύριο μέρος της ζωής τους εκτός Καστοριάς. Δεν έπαψαν όμως να διατηρούν στενούς δεσμούς με την πόλη και να επιδεικνύουν ειλικρινές ενδιαφέρον για το παρόν και την προοπτική της Καστοριάς, εισφέροντας με τις δυνάμεις τους ιδέες και προτάσεις. Αλλά και με πιο ορατό τρόπο, συμμετέχοντας σε κινήσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Καστοριάς και την ανάπτυξή της.

Αυτή την φορά ο αναγνώστης και φίλος της ΟΔΟΥ που ζει σε μεγάλη πόλη, εξέφρασε την απορία του. Και την επιθυμία-ευχή του να αφιερώσει η ΟΔΟΣ σε κάποιο φύλλο της, το κύριο άρθρο της για τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν σ’ αυτόν τόπο. «Δεν μπορεί;» -αναρωτήθηκε φωναχτά, «όλο και κάποιο θετικό γεγονός θα συμβαίνει στην πόλη. Σπάνια ίσως, θετικό όμως» συμπλήρωσε αποφασιστικά.

Λοιπόν, η ΟΔΟΣ θεώρησε και εξακολουθεί να εκλαμβάνει ως ιδιαίτερα θετική την παρέμβαση-παραίνεση του φίλου αναγνώστη. Του απάντησε ότι θα το πράξει πολύ ευχαρίστως, μόλις κάποιο θετικό γεγονός συμβεί στην Καστοριά ή μόλις έστω κάποιος την ενημερώσει. Θα αφιερώσει μεγάλα, σχεδόν πηχιαία γράμματα, στο πρωτοσέλιδό της. Αρκεί να έλθει το χαρμόσυνο το νέο.

Διότι κατά την ΟΔΟ, δεν ήταν δα και τόσο χαρμόσυνο το γεγονός ότι πλήθος κόσμου, χιλιάδες για την ακρίβεια, ήταν οι επισκέπτες του πανηγυριού στο Άργος το Ορεστικό. Ούτε αποτελεί σπουδαίο γεγονός η επιτυχία ή όχι της παρέλασης στην εθνική επέτειο του ΟΧΙ. Πώς να γίνει άλλωστε κάτι διαφορετικό;

Καθώς πέρα από την εντελώς αμφιλεγόμενη ποιότητά τους ως σημαντικών γεγονότων, οι πιο πάνω εκδηλώσεις δεν αποτελούν παρά απλά εθιμικά δρώμενα, αποκλειστικά περιοδικού χαρακτήρα, με συγκεκριμένο ακροατήριο και fun club, τα οποία αν μη τι άλλο πιστοποιούν την καταπιεσμένη ανάγκη του κόσμου για κοινωνικότητα με περιεχόμενο. Την οποία εκτονώνουν αποκλειστικά και μόνο σε τέτοιου είδους happenings.

Όπως δεν είναι βεβαίως καθόλου θετικό, αλλά αντίθετα πολύ αρνητικό, το γεγονός ότι στον στίβο της δημόσιας ζωής πια, το μοναδικό -για την πόλη ή για την ακρίβεια την λίμνη της Καστοριάς, πολυδιαφημισμένο έργο του πολυμηχανήματος των καλαμώνων της λίμνης, προμήθεια που περιβάλλεται από την αχλύ της πολιτικής αντιπαράθεσης των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, και η οποία δεν χρειαζόταν και τόσο πολύ, τελικά έχει τέτοια και τόσα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην παραλαμβάνεται από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισής του. Με εκατέρωθεν καταγγελίες και πνιγμένους υπαινιγμούς. Ώστε το μοναδικό, το… μέγα αυτό επίτευγμα -δώρο της Περιφέρειας προς την Καστοριά, που τόσο πολύ διαφημίστηκε τα τελευταία χρόνια, ενδέχεται να αποτελέσει και το μηδέν του κοντέρ των έργων [σχετικά "εδώ"].

Ακόμη προφανέστερα, όπως και να το δει κανείς, είναι να διανέμονται από τον Δήμο Καστοριάς φωτογραφίες για τα εγκαίνια της… δημοτικής βιβλιοθήκης Καστοριάς, με παρόντα τον ίδιο τον κ. δήμαρχο Καστοριάς, σε αναπόφευκτη αντίθεση με τις φωτογραφίες από τα -πραγματικά- λαμπρά εγκαίνια της περίφημης Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης του Δήμου Κοζάνης, στις οποίες και πάλι εικονίζεται ως προσκεκλημένος επισκέπτης και πάλι ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Α. Αγγελής, να αναπολεί και να φαντάζεται ίσως (;) ότι θα μπορούσε ποτέ να ζήσει κάτι ανάλογο η Καστοριά.

Στο ίδιο μοτίβο, δεν είναι αισιόδοξο νέο, να εκφράζονται ήδη τόσο πολύ συγκρατημένες εκτιμήσεις για την πραγματοποίηση του fur shopping festival, την εκδήλωση της γούνας που ξεκινά σήμερα και μάλιστα με τρόπο που προαγγέλλει την έκβαση της και τα εμπορικά της αποτελέσματα, την ίδια στιγμή που θα έπρεπε ήδη να έχει περάσει σε πράξεις η διαπίστωση ότι απαιτείται ένας νέος επαναπροσδιορισμός στόχων, ρόλων, προφανώς και κάποιων -αν όχι των περισσοτέρων- από τα πρόσωπα που αποτελούν το αποφασιστικό κομμάτι της Γούνας.

Κανείς φυσικά δεν θα ήθελε να υποστηρίξει, ότι με την εν ψυχρώ εκτέλεση του έλληνα πολίτη και ομογενούς Κ. Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες της Β. Ηπείρου στην Αλβανία, ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, δικαιώθηκε και μάλιστα με αισιόδοξο τόνο, η κατάληξη της πορείας για την «παγκόσμια ειρήνη» του Μεσσία Μουν στην Καστοριά, μερικές ημέρες πριν, με τον δήμαρχο Καστοριάς να ανακηρύσσεται, στην αλβανική και ελληνική γλώσσα στο Ενυδρείο Καστοριάς, «πρεσβευτής της ειρήνης» κ.λ.π. εξ αιτίας μιας γκάφας του επιτελείου (;) του, προφανώς μιας και όλοι απορούσαν γιατί είχε ανάγκη το καραβάνι της ειρήνης στα Βαλκάνια την Καστοριά, αφού δεν υπήρχε εχθροπραξία με κανένα. Και να, ω του θαύματος, που ο Μεσσίας Μουν, αποδείχθηκε και προφητικός [σχετικά "εδώ"]

Στον αντίποδα, ασφαλώς και είναι θετικό το γεγονός ότι ο Δήμος Καστοριάς επί δημαρχίας του κ. Ανέστη Αγγελή, βάζει πόδι στην προσπάθεια σφετερισμού του δημοτικού εστιατορίου της Μαυριώτισσας, που μέχρι και οι «πέτρες» γνωρίζουν σε ποιον πάντως δεν ανήκει [σχετικά "εδώ"]. Θέλει τελικά θάρρος, την δύσκολη αυτή εποχή των παρεμβάσεων, να μάχεται κανείς ακόμη και για το αυτονόητο.

Όπως θετικό είναι το γεγονός –σε ένα βαθμό τουλάχιστον– ότι ο Δήμος Καστοριάς, με τον ίδιο δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου, θα στεγάσουν οριστικά στην δημοτική Πινακοθήκη (Βεργουλάδικα) και μόνιμα την φωτογραφική έκθεση του Λεωνίδα Παπάζογλου από την συλλογή του αείμνηστου Γεωργίου Γκολομπία [σχετικά "εδώ"]. Όπως ασφαλώς θετική είναι η πρωτοβουλία της  απ’ ευθείας αναμετάδοσης των θρυλικών παραστάσεων της Μητροπολιτικής Όπερας από την Νέα Υόρκη στην Καστοριά, που συνεχίζεται για 5η χρονιά [σχετικά "εδώ"].

Όμως αυτά τα λίγα θετικά δεν αρκούν. Δεν αρκούν εν αναμονή της 11ης Νοεμβρίου, όταν θα αναμένονται οι λαμπρές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καστοριάς, με λιτανείες, καταθέσεις στεφάνων, εσπερινούς και δοξολογίες, δεξιώσεις, χαριεντισμούς, και φυσικά την μεγαλειώδη παρέλαση. Όπως φυσικά δεν αρκούν και οι γουρουνοχαρές που θα μεσολαβήσουν ως την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Δεν αρκούν. Ούτε αναλογούν, μα ούτε αξίζουν.

Γι’ αυτό ζητείται ελπίς και ιδέα. Κι’ αν κάποιος καλός ή και κακός αναγνώστης, έχει να προτείνει κάτι θετικό για το κύριο άρθρο, ας μοιραστεί την χαρά του και με τους άλλους. Η ΟΔΟΣ θα είναι στο πλευρό του. Μέχρι τότε όμως, νομίζει κανείς, ότι η Καστοριά εξακολουθεί να κοιμάται σε λάθος πλευρό.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την 1η Νοεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 958


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ