22.3.19

Η θρησκευτική πίστη στην Ευρώπη


Άγιος Αθανάσιος Βουνού Καστοριάς

Οι Δυτικοευρωπαίοι εκφράζουν την πίστη σε έναν χριστιανικό Θεό σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι οι άνθρωποι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center στην Ουάσιγκτον.

Η Αρμενία (79%), η Γεωργία (72%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τη μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων να δηλώνουν ότι πιστεύουν στο Θεό με απόλυτη βεβαιότητα.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η πιο θρησκευόμενη χώρα της Ευρώπης και 1η πιο θρησκευόμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 1η σε όλη την Ευρώπη που θεωρεί σημαντική την θρησκεία

Η Γαλλία (11%), η Ελβετία (11%) και η Γερμανία (10%) ήταν οι, συμμετέχουσες στην έρευνα χώρες, με τη μικρότερη βεβαιότητα αναφορικά με την ύπαρξη του Θεού. Μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο στην Πορτογαλία (44%) πάνω από τους τρεις στους 10 δηλώνουν ότι είναι απολύτως βέβαιοι ότι ο Θεός υπάρχει.

Οι άνθρωποι σε πολλές από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετείχαν στην έρευνα, εξέφρασαν μεγαλύτερη βεβαιότητα για την ύπαρξη του Θεού, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανία (64%), της Ελλάδας (59%) και της Κροατίας (57%).

Η έρευνα του Pew Research Center έδειξε επίσης ότι το ήμισυ και πλέον των ενηλίκων στην Ελλάδα, τη Βοσνία, την Αρμενία, τη Γεωργία και τη Ρουμανία, δήλωσαν ότι η θρησκεία ήταν πολύ σημαντική στη ζωή τους, σε σύγκριση με περίπου έναν στους 10 ενήλικες που τόνισε τη σημασία της θρησκείας στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών να δηλώνουν ανοικτά ότι δεν πιστεύουν στο Θεό ήταν η Τσεχική Δημοκρατία (66%), η Σουηδία (60%), το Βέλγιο (54%) και η Ολλανδία (53%).

Αρκετές διαφορές, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, διαπιστώνει η έρευνα όσον αφορά και στη στάση των πολιτών απέναντι στους μουσουλμάνους. Το ποσοστό των Ελλήνων που θα αποδεχόταν μουσουλμάνους ως μέλη της οικογένειάς του φτάνει το 31%.

Επίσης η Ελλάδα καταλαμβάνει την 1η θέση στην εναντίωση της αύξησης των μεταναστών.

Και την 5η θέση στους εφήβους (51%) και γενικά στους  νέους ενήλικες που εναντιώνονται στην καθιέρωση του γάμου του ιδίου φύλλου  (Γεωργία 94%, Ρωσία 86%, Ουκρανία 82% Ουγγαρία 52% Ελλάδα 51%, Πολωνία 50%... Ισπανία 7%, Σουηδία 5%).

Προηγούμενη έρευνα του Pew Research Center έδειχνε ότι όλοι οι θρησκευόμενοι ανατολικοί λαοί της Ευρώπης, θεωρούν ότι ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος των άλλων.

Οι οκτώ χώρες με τόσο διαδεδομένη την πίστη στην ανωτερότητα του δικού τους πολιτισμού είναι κατά σειρά: Ελλάδα (89%), Γεωργία (85%), Αρμενία (84%), Βουλγαρία (69%), Ρωσία (69%), Βοσνία (68%), Ρουμανία (66%) και Σερβία (65%).

Οι λαοί που νοιώθουν την λιγότερη ανωτερότητα του πολιτισμού τους έναντι των άλλων είναι η Ισπανοί (20%), Βέλγοι (23%), Σουηδοί (26%) και Γάλλοι (36%).

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Φεβρουαρίου 2019, αρ. φύλλου 974


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ