21.7.20

ΟΔΟΣ: Γιατί όχι επιτήρηση;


OIDOS: newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 12.12.2019 | 1013


Τι δεν θα συμβεί αν αποφευχθεί η επιτήρηση; Μήπως θα γίνουν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια; Μήπως οι πλατείες; Μήπως θα έλθουν πανεπιστημιακές σχολές στην Καστοριά; Ή μήπως απλά θα συνεχίσει το πάρτυ των διακρίσεων με τα ΜΜΕ, των δοσοληψιών δηλαδή, των προσλήψεων συμβούλων άπειρων και άπειρων που έχουν ενσκύψει εσχάτως; Μπορεί να ακούγεται κάτι άχαρο, αλλά ταυτόχρονα επιφέρει τέλος σε προσλήψεις, σε εκδηλώσεις και οι δημόσιες σχέσεις που ενεργούνται ανεξέλεγκτα.



ΑΣ ΥΠΟΤΕΘΕΙ ΟΤΙ, στην Καστοριά γυρίζει ο χρόνος πίσω. Για παράδειγμα και ενδεικτικά ας γυρίσει έως ένα έτος πριν. Είναι το τέλος του 2018, η εποχή που ο νυν δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης έχει διαγγείλει με επισημότητα την απόφασή του να είναι υποψήφιος για τις επόμενες εκλογές, διεκδικώντας το αξίωμα του δημάρχου δηλαδή. Και δηλώνοντας πανέτοιμος για δουλειά. Ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιος άλλος δεν είχε πάντως ζητήσει από τον τότε δήμαρχο να λάβει μέτρα για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου Καστοριάς.

Είναι η ίδια εποχή που η ΟΔΟΣ —μεταξύ ελάχιστων μέσων— επιμένει να προβάλλει την πραγματική εικόνα της πόλης με τα χαώδη προβλήματα του Δήμου Καστοριάς.

Στον αντίποδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ, των blogs και βεβαίως των αυθόρμητων κριτικών των 50 ευρώ, να μη βρίσκουν τίποτε ανεπαρκές. Τίποτε άξιο κριτικής προς την δημοτική αρχή Ανέστη Αγγελή.

Απεναντίας: Θαυμάζουν την εξωτερική ομορφιά, την φύση του περιβάλλοντος. Το πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε, στην "βυζαντινή αρχόντισσα". Πόσο καλοί είναι οι αντιδήμαρχοι και πόσο αποδοτικός ο δήμαρχος.

Όπως ακριβώς αρκετά χρόνια πριν, τίποτε κακό δεν εύρισκαν στην δημοτική αρχή Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη. Που και εκείνοι περίπου τα ίδια είχαν ως αφήγημα. Με τα περισσότερα ΜΜΕ και φορείς της ενημέρωσης να συμφωνούν ότι η Καστοριά είναι παράδεισος με επιτυχημένους δημάρχους και αντιδημάρχους.

Ένα έτος πριν, στο τέλος του 2018, είχαν πάντως ξεκινήσει οι «δημοσιογραφικές» ανησυχίες για το εάν ο κ. Ανέστης Αγγελής ή ο κ. Εμμ. Χατζησυμεωνίδης (τότε και τέως δήμαρχος αντίστοιχα), θα είναι εκ νέου υποψήφιοι δήμαρχοι. Ή εάν υπάρχει κάποιος άλλος, που θα χριστεί διάδοχος με επίσημο δακτυλίδι. Και γενικά εάν το μέλι-γάλα της Καστοριάς θα περνούσε σε νέα χέρια.

Οι εξελίξεις βέβαια, πιστοποιούν ότι το δαχτυλίδι είχε μνηστήρα. Δύο δακτυλίδια για την ακρίβεια: Τόσο του κ. Αγγελή όσο και του κ. Χατζησυμεωνίδη. Πολιτικά δακτυλίδια πάντοτε. Δεν ήταν πάντως ο κ. Γεώργιος Πετκανάς, καθώς η υποψηφιότητά του δεν έδειχνε να έχει απήχηση.

* * *




Κανείς στο τέλος του 2018 δεν αναφερόταν τότε, ούτε στην κακοδιοίκηση της ΔΕΥΑΚ, ούτε στην οφειλή στην ΔΙΑΔΥΜΑ, αν κι όλοι γνώριζαν ότι τα χρέη πνίγουν τον Δήμο Καστοριάς. Είναι η εποχή που οι υποψήφιοι δήμαρχοι, σχεδόν όλοι, υπόσχονται να ξεκινήσουν αμέσως μετά την εκλογή τους το δικό τους θαύμα, όπως και την αρμονική συνέχεια στον Δήμο Καστοριάς.




Κανείς στο τέλος του 2018 δεν αναφερόταν τότε, ούτε στην κακοδιοίκηση της ΔΕΥΑΚ, ούτε στην οφειλή στην ΔΙΑΔΥΜΑ, αν κι όλοι γνώριζαν ότι τα χρέη πνίγουν τον Δήμο Καστοριάς. Είναι η εποχή που οι υποψήφιοι δήμαρχοι, σχεδόν όλοι, υπόσχονται να ξεκινήσουν αμέσως μετά την εκλογή τους το δικό τους θαύμα, όπως και την αρμονική συνέχεια στον Δήμο Καστοριάς.

Δεν εύρισκαν μισή κακή κουβέντα να επιχειρηματολογήσουν προεκλογικά για τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή, τους προκατόχους του και το τεράστιο χρέος.

Όπως δεν είχαν τίποτε να πουν και για την γνωστή, διαχρονική διαπλοκή φορέων της τοπικής ενημέρωσης με την εκάστοτε δημοτική αρχή. Για την πληρωμένη και φιμωμένη, την κατευθυνόμενη ενημέρωση δηλαδή.

Ακριβώς αντίθετα, οι τότε υποψήφιοι δήμαρχοι, συμμάχησαν με αντιδημάρχους, προέδρους, συμβούλους των προηγούμενων δημάρχων, που κανονικά δεν θα έπρεπε. Διότι τα χρέη δεν τα προκάλεσαν οι δήμαρχοι (μόνο). Εκτός κι αν συμβαίνει ακριβώς αυτό, οπότε οφείλουν να το εξηγήσουν.

Ένα έτος αργότερα, στο τέλος του 2019, θαρρείς ότι δεν άλλαξε τίποτε. Οι ίδιοι φορείς της ενημέρωσης, καθώς και οι κριτικοί του 50άρικου, που τίποτε κακό δεν εύρισκαν στην προηγούμενη δημοτική αρχή, συμπτωματικά τα βρίσκουν όλα τέλεια στην νέα.

Και όλοι μαζί επιρρίπτουν το ανάθεμα στους προηγούμενους δημάρχους Καστοριάς, χωρίς εκ των προτέρων να έχουν ενημερώσει το λαό της Καστοριάς ότι η κατάσταση βρίσκεται στο ναδίρ.

Σε σχέση με το 2018, μια μόνη διαφορά παρατηρείται: Κραδαίνουν όλοι μαζί ως φόβητρο, τον κίνδυνο να «εισέλθει σε περιπέτειες ο Δήμος Καστοριάς». Πώς; Εάν δεν πληρώσει ο απλός καταναλωτής, τα σπασμένα της διαχρονικότητας του Δήμου Καστοριάς.

Κατηγορούν ακόμη άμεσα ή έμμεσα στην ουσία τους προηγούμενους δημάρχους για κακοδιαχείριση, χωρίς να εξηγούν σε τι αφορά. Μάλλον τους μέμφονται για το λόγο ότι εκείνοι απέφυγαν την καυτή πατάτα. Αυτός είναι ο πόνος τους και αυτή είναι η αλήθεια.

Οι προηγούμενοι απέφυγαν με τον προφανώς πολιτικάντικο τρόπο τους και την καιροσκοπική πρακτική τους, να υποβάλλουν τον Δήμο Καστοριάς σε επιτήρηση για τα τεράστια χρέη του ιδίως στην ΔΙΑΔΥΜΑ. Το πρόβλημα των χρεών του Δήμου, εντείνεται από το γεγονός ότι κακοπληρωτές ιδιώτες δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη και στην ΔΕΥΑΚ.

Και έτσι χωρίς να εξηγούν πειστικά τις περιπέτειες που απειλούνται για τους πολίτες, στο τέλος του 2019, οι επικεφαλής των κυριότερων συνδυασμών (νυν δήμαρχος και τέως υποψήφιοι), δείχνουν να διαφωνούν μόνο στο ποσοστό αύξησης των δημοτικών τελών που πρέπει να κληθούν να πληρώσουν οι μοναδικοί αναίτιοι: Οι δημότες και συνεπείς καταναλωτές.


* * *


Το παράδοξο είναι ότι στην περίπτωση της Καστοριάς, νομίζουν ότι μοιάζουν με την Νέα Δημοκρατία. Μόνο που ο Μητσοτάκης για παράδειγμα μειώνει… και δεν αυξάνει φόρους. Ενώ εδώ παρουσιάζεται η αύξηση των πανάκριβων τελών, ως... λύτρωση. Το παράδοξο είναι ακόμη ότι στο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι όλοι ίδιοι, ενώ κάποιοι άλλοι, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι έρχεται στιγμή, που η μέθη και ο ίλιγγος περνάνε. Όπως πέρασε και των προηγούμενων «Εν τιμή», που είχαν και τους ίδιους ακριβώς «συμβούλους» τυπικούς, άτυπους και…  έντυπους. 




Το 40% της αύξησης που φέρεται να προτάθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Καστοριάς και να υποστηρίζει ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Ι. Κορεντσίδης, μπορεί να προσεγγίσει έως και το 150% περίπου όπως ισχυρίζονται δημόσια, δημοτικοί σύμβουλοι.

Και όλα αυτά χωρίς τεκμηριωμένες εγγυήσεις για οροφή στις αυξήσεις και χωρίς καμμιά εξασφάλιση ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα, και πολύ περισσότερο ότι θα σταματήσει ο κατήφορος του Δήμου Καστοριάς. Που σε όλες τις «δομές» του θυμίζει τον Πίθο των Δαναΐδων. Με μόνη την διαφορά ότι οι Δαναΐδες της Καστοριάς είναι κάπως λιγότερες από τις 50 της αρχαιότητας.

Και οι συνεπείς δημότες πληρώνουν αγόγγυστα και πανάκριβα επί δεκαετίες τώρα δημοτικά τέλη και φόρους, μέσω λογαριασμών ΔΕΗ και λογαριασμών ΔΕΥΑΚ σε τετρημένο πίθο: Το χρέος δεν εξοφλείται. Ούτε μειώνεται. Αντίθετα αυξάνεται.

Τον ρόλο του Δαναού επιδιώκει να ενσαρκώσει ο νέος δήμαρχος, που δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι αν επιβάλλει τις αυξήσεις, μακροπρόθεσμα θα κληθεί να πληρώσει το πολιτικό τίμημα.

Η ανάδειξή του δε πρόσφατα, στην θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΔΙΑΔΥΜΑ —που είναι δανείστρια της Καστοριάς— εγείρει αναπόφευκτα ζητήματα ουσιαστικού ασυμβίβαστου, που κανείς δεν έχει θέσει έως τώρα. Ένα πέπλο σιωπής αλλά και… προθυμίας στις αυξήσεις, εξαπλώνεται.

Μάλιστα κοντά στις πρωτοφανείς δυσφορίες της δημοτικής αρχής σήμερα απέναντι σε όποιον ασκεί κριτική, προστέθηκαν οι έμμεσες απειλές και μεμονωμένων. Όπως τις τελευταίες ημέρες του κ. Αλεξάνδρου Ταμήλια, που θεώρησε σκόπιμο σε ανακοίνωση του να παραθέσει το μισό ποινικό κώδικα αυτούσιο με τα άρθρα του, προειδοποιώντας. Όμορφος κόσμος, αγγελικά και αριστερά πλασμένος.



ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 12.12.2019 | 1013



Φοβερή κατάσταση. Και μάλιστα σε μια εποχή όπου η κριτική, ο αντίλογος, η ενημέρωση πιο γενικά, επιτρέπει στις έννομες τάξεις των ισχυρότερων δημοκρατιών και κρατών, όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες με την παραπομπή σε δίκη του ισχυρότερου ανθρώπου στον κόσμο του ίδιου του Ντόναλντ Τράμπ, όντας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, στην Γαλλία του τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, του γενικού διευθυντού του ίδιου Ταμείου και πρώην υπουργού Ροντρίγκο Ράτο, στο Ισραήλ του προέδρου Βενιαμίν Νεναντιάχου, στον Καναδά κλπ.

Στην Καστοριά αντίθετα, οι φορείς της ενημέρωσης, τα blogs και οι εκλεγμένοι, συμπεριφέρονται όπως στην Βόρεια Κορέα. Έστω όπως την Τουρκία, την Ρωσία. Διώκουν με τον τρόπο τους και βάζουν στο στόχαστρό τους το αντίλογο οργανώνοντας φιέστες και προγραφές. Προβάλλοντας μάλιστα και καταστάσεις που παραπέμπουν σε διαπλοκή. Διασύνδεση διαφόρων εξουσιών με την ενημέρωση και τους ίδιους. Καθώς και προσλήψεις εκδοτών και δημοσιογράφων.

Ή για να γίνει πιο light, οργανώνουν συναυλίες, χορούς και τραγούδια, σαν κι’ αυτούς στην πλατεία Συντάγματος, το βράδυ του δημοψηφίσματος του 2015, χορούς ψεκασμένων των ΣυΡιζΑνελ, της κυρίας Κωνσταντοπούλου και των άλλων, που θα έσωζαν την Ελλάδα με την μαγική τους συνταγή: Το Κουτόχορτο. Ποτέ δεν έβλαψε.

Το παράδοξο είναι ότι στην περίπτωση της Καστοριάς, νομίζουν ότι μοιάζουν με την Νέα Δημοκρατία. Μόνο που ο Μητσοτάκης για παράδειγμα μειώνει… και δεν αυξάνει φόρους. Ενώ εδώ παρουσιάζεται η αύξηση των πανάκριβων τελών, ως… λύτρωση.

Το παράδοξο είναι ακόμη ότι στο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι όλοι ίδιοι, ενώ κάποιοι άλλοι, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι έρχεται στιγμή, που η μέθη και ο ίλιγγος περνάνε. Όπως πέρασε και των προηγούμενων «Εν τιμή», που είχαν και τους ίδιους ακριβώς «συμβούλους» τυπικούς, άτυπους και... έντυπους.

* * *




Κανείς δεν εγγυάται ότι θα εξυγιανθεί ο δημοτικός βίος, ότι θα εξοφληθούν τα χρέη και προπαντός ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα και άλλα. Αλλιώς οι κόρες του Δαναού δεν θα είχαν καταδικαστεί στον Άδη να ρίχνουν αιώνια νερό σε ένα πιθάρι με τρύπες. Όπως είναι ο Δήμος Καστοριάς και τα οικονομικά του, προπαντός τα αδιάφανα. Εκεί που οι τρύπες οδηγούν σε τσέπες.




Και για να επιστρέψει το σχόλιο στην αφορμή του: Κανείς δεν εγγυάται ότι θα εξυγιανθεί ο δημοτικός βίος, ότι θα εξοφληθούν τα χρέη και προπαντός ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα και άλλα. Αλλιώς οι κόρες του Δαναού δεν θα είχαν καταδικαστεί στον Άδη να ρίχνουν αιώνια νερό σε ένα πιθάρι με τρύπες. Όπως είναι ο Δήμος Καστοριάς και τα οικονομικά του, προπαντός τα αδιάφανα. Εκεί που οι τρύπες οδηγούν σε τσέπες.

Ούτε είναι αρετή η σύμπραξη και συμφωνία των επικεφαλής των συνδυασμών που κατατείνει στο να πληρώσουν χωρίς εγγυήσεις το μάρμαρο οι δημότες και αυτοί να συνεχίσουν τα πάρτυ τους.

Δεν εξηγούν (Κ. Σπύρου, Α. Ταμήλιας, Γ. Μόσχος κλπ) αν θα ασκήσουν προσφυγή κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την ακύρωσή της, διασκεδάζοντας έτσι τις κριτικές και τις φωνές διαμαρτυρίας που άρχισαν να διατυπώνονται για την στάση τους.

Όπως δεν εξηγούν γιατί είναι απαραίτητα κάτι κακό για τους δημότες η επιτήρηση των οικονομικών ενός Δήμου, εν προκειμένω της Καστοριάς. Μπορεί να ακούγεται κάτι άχαρο, αλλά ταυτόχρονα επιφέρει τέλος σε προσλήψεις, σε εκδηλώσεις και οι δημόσιες σχέσεις που ενεργούνται ανεξέλεγκτα.

Η επιτήρηση σημαίνει ότι ο Δήμος εισέρχεται σε διαδικασία εξυγίανσης (μνημόνιο) του υπουργείου Εσωτερικών και όχι κάποιου μπαμπούλα. Όπως και ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης είναι εγγυημένο από τον «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε σε ένα λογικό χρονικό ορίζοντα, στην επόμενη τριετία για παράδειγμα, οι δήμοι που εισέρχονται στο καθεστώς να έχουν μειώσει την τοκοχρεολυτική τους δόση για τις υποχρεώσεις τους στο 20% των ετήσιων εσόδων τους και το συνολικό χρέος τους να μην υπερβαίνει το 100% των ετήσιων τακτικών εσόδων, θέση που θεωρείται οικονομικά «καθαρή».

Σε τι θα αλλάξει η καθημερινότητα των δημοτών λοιπών; Ή τι δεν θα συμβεί αν αποφευχθεί η επιτήρηση; Μήπως θα γίνουν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια; Μήπως οι πλατείες; Μήπως θα έλθουν πανεπιστημιακές σχολές στην Καστοριά; Ή μήπως απλά θα συνεχίσει το πάρτυ των διακρίσεων με τα ΜΜΕ, των δοσοληψιών δηλαδή, των προσλήψεων συμβούλων άπειρων και άπειρων που έχουν ενσκύψει εσχάτως;

Και ενώ την ίδια ώρα, τα πανάκριβα δημοτικά τέλη θα πυκνώνουν τις τάξεις των κακοπληρωτών και θα είναι αντικίνητρο στα πληθυσμιακά δεδομένα.

Υπάρχει κανείς από την πλειοψηφία ή την μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς που να μπορεί να απαντήσει πειστικά στα απλά αυτά ερωτήματα;  Ή μήπως παραδέχονται ότι εκλέχτηκαν όλοι, έτσι, χωρίς πρόγραμμα;



Φωτογραφία: Ρόμπερτ Ντίκερσον(1924-2015), Κυριακάτικη βόλτα, 1960, λεπτομέρεια, Εθνική Πινακοθήκη Αυστραλίας, Σύδνεϋ, Νέας Νότιας Ουαλίας, Αυστραλία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Δεκεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1013.


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/7/20

    Από τον Ταμηλια περιμέναμε περισσότερα, δυστυχώς όμως... Δεν κάνει Αντιπολίτευση.. Αλλά και να έκανε, θα το μαθαίναμε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/7/20

    Η κυρία Σπύρου άκουσε κανέναν πνευματικό της και ήταν υπέρ της αύξησης των δημοτικών τελών?
    Για να μη μπει σε επιτήρηση ο δήμαρχος, που συνδιοικει με το Σεβασμιότατο?
    Τι [....] συμβαίνει εκεί στο Δήμο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/7/20

      Η κυρία Σπύρου μια χαρά τους τα λέει.. Άλλοι δεν ομιλούν...

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος25/7/20

    Καλοπροαίρετη ερώτησις και δίχως ίχνος μομφής: ο Δήμος Καστοριάς εκδίδει ισολογισμό κάθε τέλος του έτους,με έξοδα έσοδα κι αν όχι γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ