15.3.17

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-26.9.2016 Μιλώντας συχνά για ξενισμούς, ιδίως για την μεταφορά ξένης λέξης στην ελληνική, θυμίζω να αποφεύγουμε την υπερβολή, ταυτοχρόνως όμως αποδεικνύεται, και θαυμάζω την ζωτικότητα της ελληνικής γλώσσας στην ευκολία να δημιουργεί νέες λέξεις. Π.χ. από εφημερίδα: Αν γκουγκλάρετε, θα μάθετε… Δηλαδή, αν αντλήσετε πληροφορίες από το google. Το ρήμα λοιπόν γκουγκλάρω, από το αγγλικό google, όπως το φουμάρω από το ιταλικό fumo, καλμάρω, φιγουράρω, κλπ.

-(Από υπουργικό συμβούλιο): Προβαίνουμε σε απολογισμό καθημερινών δουλειών(!). Όχι δα, και των … δουλειών! Το ορθόν: Εργασιών, απασχολήσεων με τα θέματα αυτά.

-11.9.2016 (Από συζητήσεις για αδικίες): Υπότιτλος με σοβαρό ορθογραφικό λάθος: παραλήφθηκαν 47 δικαστές (λες και τους παρέλαβαν κάποιοι, πού;) ενώ το νόημα είναι: παραλείφθηκαν τα ονόματα (παραλείπω - παράλειψη), ενώ παραλήφθηκαν ή παρελήφθησαν (παραλαβή).

-21.9.2016 εξαιτίας, εντάξει, εντωμεταξύ, πρότινος, εξαρχής, κλπ. Τι εξυπηρετεί η ένωση δυο λέξεων σε μια; Ίσως για να μην κοπιάζει ο Νεοέλλην να μαθαίνει τι σημαίνει: εξ, εκ προ, εν, τινός, κλπ. Το ορθό και ελληνοπρεπές: εξ αιτίας, εν τάξει, εν τω μεταξύ, πρό τινός, εξ αρχής, κλπ. (αυτά από την τηλεόραση και τις εφημερίδες.)

-Από συζήτηση με τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη – ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας. Ερώτηση σε πολίτες για την λέξη: αναφανδόν. Από εφτά ερωτηθέντες ορθή απάντηση για την σημασία της λέξεως έδωσαν οι δυο.. Επ’ ευκαιρία: Αναφανδόν. Το λόγιο αυτό επίρρημα (στα αρχαία και αναφανδά) γνωστό και από την καθαρεύουσα, χρησιμοποιούμενο και σήμερα, από το ρήμα αναφαίνω. Μα σαφήνεια και ανεπιφύλακτα, φανερά και ξάστερα, ανοιχτά. Π.χ. Ο Πρόεδρος του «Ποταμιού» τάσσεται αναφανδόν κατά του τρόπου του διαγωνισμού για τις άδειες… Αναφανδόν εκδηλωμένος υπέρ αυτής της απόψεως.

-7.9.2016 Σημειώνω μια παράγραφο από το ανάγνωσμα της Κυριακής στην εκκλησία «Πράξεων των Αποστόλων» Κ, παρ. 33. Ο Παύλος στην Έφεσσο, διδάσκοντας τους μαθητές του και τον λαό, μεταξύ άλλων τους λέγει: «Αργυ΄ριου ή χρυσού ή ιματισμού ουδενός επεθύμησα. Αυτοί υμείς γιγνώσκετε ότι ταίς χρείαις μου καί τοίς ούσι μετ’ εμού υπηρέτησαν αι χείρες αύται». Ασήμι και χρυσάφι ή ενδύματα, τίποτε από αυτά δεν επεθύμησα. Σεις οι ίδιοι το ξέρετε καλά ότι τις ανάγκες μου και στις ανάγκες εκείνων που ήταν και είναι μαζί μου υπηρέτησαν αυτά τα χέρια. Για όλους μας ισχύει το παράγγελμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου για την αποφυγή της φιλαργυρίας (που μας μεταβάλλει σε δούλους) και του εύκολου πλουτισμού. Αν αυτό το παράγγελμα αγγίξει το πνεύμα, τον χαρακτήρα και την νοοτροπία των πολιτικών μας, μπορούν αυτοί τότε να αναδεικνύονται άξιοι της αποστολής, για την οποία εξελέγησαν. Προσθέτει ακόμα ο Παύλος: Δεν έγινα σε κανένα συνάνθρωπο βάρος. Ας είναι καλά τα χέρια μου. Πόσοι από τους πολιτικούς μας δοκίμασαν εαυτούς σε επαγγελματική δουλειά ή απασχόληση, για να μπορούν να διακρίνουν και να εκτιμούν τα κοινωνικά θέματα και προβλήματα. Το ξέρω, ολίγου δείν…, κινδυνεύω να χαρακτηρισθώ ουρανοβάμων, παραπέμπων εις προτροπάς και υποθήκας του Αποστόλου Παύλου. Τι να γίνει; Ας είναι. Όσοι πιστοί.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 853

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ