31.3.17

Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας


Ένα σημαντικό βήμα έγινε για την πιλοτική εφαρμογή σε επίπεδο χώρας του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔυΜ) που αποτελεί καινοτομία στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση του με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδ. Καρυπίδη, τους βουλευτές, τους αντιπεριφερειάρχες, τους προέδρους των τεσσάρων επιμελητηρίων και άλλους εκπροσώπους της περιοχής την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, ότι ο μεγάλος στόχος της επόμενης περιόδου είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» και για το λόγο αυτό «πρέπει να ευνοήσουμε τις επενδύσεις και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας την δημιουργία Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, σε συνάντηση με φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, στο διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση και της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας ξεκινά ως ένα «πείραμα», που εφόσον αποδειχθεί επιτυχημένο θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ταμείο αποτελεί μια πρόκληση για ένα επιτυχημένο μοντέλο στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω των επιχειρήσεων και πρόσθεσε «Πρέπει να επινοήσουμε μεθόδους και εργαλεία και νομίζω αυτό τον χαρακτήρα έχει αυτή η πρωτοβουλία. Να πω ότι με το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούνται δομές χρηματοδότησης, όπως ενδεικτικά, ταμεία εγγυήσεων, ταμεία επιδοτήσεων, ταμεία μικροπιστώσεων και εγγυητικών επιστολών. Δομές, οι οποίες θα είναι επικεντρωμένες στα προβλήματα και στις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής. 

«Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές για χρηματοδότηση από άλλες δομές λόγω του κανονιστικού περιορισμού των διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. Θα μπορεί να διαθέτει προϊόντα διεισδύοντας σε τομείς της τοπικής οικονομίας και να εξασφαλίζει πρόσβαση στην χρηματοδότηση σε διάφορες επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν αυτή την δυνατότητα. Τομείς που προκύπτουν συνέργειες και συμπληρωματικότητες μεταξύ του υφιστάμενου Ταμείου επιχειρηματικότητας, το οποίο έχουμε συστήσει με χρήματα του ΕΣΠΑ και έχει πανελλαδική κλίμακα και του Τοπικού Ταμείου, του Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε, επίσης, ότι μέσα σε δύο χρόνια, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατέθηκαν για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνολικά 256 εκατ. ευρώ και από αυτά τα περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ το 2015, εξαντλώντας όλους τους πόρους του ΕΣΠΑ για το 2015.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης τόνισε ότι το Ταμείο αποτυπώνει τη στρατηγική της περιφέρειας στα θέματα στήριξης του ιδιωτικού τομέα, απαντώντας στα προβλήματα ρευστότητας, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της οικονομίας και στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, συνδυάζοντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Το Ταμείο θα εστιάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αύξηση των πόρων και θα έχει ως κύριο στόχο τη χρηματοδοτική στήριξη υπό μορφή εγγυήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα. Αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του Μαρτίου με αρχικό κεφάλαιο ύψους 10 εκατομ. ευρώ. Από το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου του νέου ταμείου, τα 5 εκατ. ευρώ θα εισφέρει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), τα 3 εκατ. θα προέλθουν από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ενώ από 1 εκατ. ευρώ έκαστο θα διαθέσουν τα εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια Κοζάνης και Φλώρινας. Τα χρήματα που θα εισφέρουν οι τοπικοί φορείς προέρχονται από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης, που καταβάλει η ΔΕΗ στην περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής, ως αντιστάθμισμα των δραστηριοτήτων της.

Το ΤΑΔυΜ θα εγγυάται το δανεισμό των επιχειρήσεων έναντι του τραπεζικού συστήματος, προσφέροντας διέξοδο ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα έχει και τη δυνατότητα αναμόχλευσης των κεφαλαίων. Θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΕΤΕΑΝ, αλλά ως ξεχωριστή χρηματοδοτική μονάδα με δική του επενδυτική επιτροπή. Την πλειοψηφία στην επιτροπή θα κατέχουν οι φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα προέρχονται από την ομάδα στελεχών του ΕΤΕΑΝ.

«Είναι μια ευθύνη που αναλάβαμε με τα Επιμελητήρια Δυτικής Μακεδονίας, την οποία οφείλουμε να ενισχύσουμε και να της δώσουμε υπεραξία» δήλωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος τόνισε ότι «η σύσταση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας έχει ως στόχο να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση».

Ο κ. Καρυπίδης δήλωσε επίσης ότι «Με τη στενότητα που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά θα πρέπει να εστιάσουμε ώστε να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, καθώς κάθε μέρα κλείνουν μαγαζιά και πολλά από αυτά πάνε στα Βαλκάνια. Αυτό πρέπει να σταματήσει». Ο ίδιος πάντως επισήμανε πως "πρώτη δράση του Ταμείου είναι οι μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να παίρνουν μικρά δάνεια. Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στην τοπική οικονομία. Ελπίζω ότι αυτό το πρόγραμμα θα υιοθετηθεί από άλλες περιφέρειες της χώρας. Είναι αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας και είναι πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός αγκάλιασε το Ταμείο με θέρμη από την πρώτη στιγμή. Πρέπει πρώτα από όλα να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και να ξεκινήσουμε".

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν στο πρωθυπουργό και άλλα αναπτυξιακά θέματα της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση στην ενέργεια, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και τις υποδομές, τα οποία θα αποτελέσουν και ατζέντα της επικείμενης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Δυτική Μακεδονία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης: Π.Παναγιώτης αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης. Σ.Μπίρος αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας. Μ.Καλαϊτζόπουλος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Επιχειρηματ. & Εμπορίου Δυτικής Μακεδονίας. Α.Γιώργος γ. διευθυντής ΑΝΚΟ- Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας. Κ.Χαράλαμπος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Καστοριάς. Κ.Κυριακίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Κοζάνης. Ν.Ράμμος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Γρεβενών και Σ.Σαπαλίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Φλώρινας.

* * * 

Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε αγαστή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ τους, προωθούν το παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους» και στην περιοχή μας. Προσπαθούν να ενισχύσουν την ψευδαίσθηση ότι ο λαός θα ωφεληθεί από την καπιταλιστική ανάπτυξη, τη στιγμή που βρίσκονται προ των πυλών νέα σκληρά μέτρα. Η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη στηρίζεται στην ακόμη μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Είναι ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλίων που αξιοποιούν τη φθηνή εργατική δύναμη που τους παρέχουν οι νόμοι των κυβερνήσεων και συγκεντρώνουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής. Είναι ανάπτυξη που επιτυγχάνεται σβήνοντας τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, ΕΒΕ και αγρότες. Αν όντως η κυβέρνηση νοιάζονταν για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ, δεν θα έπαιρνε τα μέτρα που πήρε (φορολογικό, ασφάλιση κλπ.), τα οποία σφίγγουν την θηλιά στον λαιμό τους, τους οδηγούν στο λουκέτο. Θα υιοθετούσε τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τα κόκκινα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 16 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 877.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ