23.3.17

Σύσκεψη με αφορμή τα περιστατικά εμφάνισης αρκούδων στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτήρη Αδαμόπουλου με αφορμή τα τελευταία περιστατικά εμφάνισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς.
Στόχος της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση αυτών των κρουσμάτων και στην οποία προΐσταται η διεύθυνση Δασών Καστοριάς, ήταν η εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων.
Η επιτροπή με όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση της αποφάσισε στη λήψη μέτρων, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στην ορθή διαχείριση του φαινομένου, και συγκεκριμένα:
-την προσπάθεια χρηματοδότησης από διάφορους πόρους (Πράσινο Ταμείο κ.λ.π)
-την προμήθεια και διανομή ηλεκτροφόρων περιφράξεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος
-την ενημέρωση των πολιτών.
-την σύνταξη μελέτης προσδιορισμού από πιστοποιημένο φορέα, του υπάρχοντος αριθμού ζώων της περιοχής για τη διαχείριση και το έλεγχο του με τη λήψη μέτρων.
-την χορήγηση στα μέλη των Ομάδας Άμεσης Επέμβασης βασικών αποτρεπτικών κ.λπ. μέσων
-την εκπαίδευση-σεμινάρια Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των συμβάντων.
-την νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση των βιοτόπων της αρκούδας μέσω του εμπλουτισμού τους με άγρια καρποφόρα δένδρα.
-την χορήγηση αποζημιώσεων για τις καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από διάφορες πηγές (ΕΛΓΑ, Πράσινο ταμείο κλπ)
Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που συμμετείχαν στη συνάντηση είναι: η δ/νση Δασών Καστοριάς, εκπρόσωποι των τριών δήμων, της Αστυνομικής διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας, το τμήμα Κτηνιατρικής, εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ, 6η Κυνηγητική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ.
Οι πολίτες που θα αντιληφθούν την παρουσία αρκούδας μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2467029477 που λειτουργεί από 07:00-22:00 καθημερινά και στην Αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς στο τηλ. 100.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 16 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 877.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ