Στόχος της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση αυτών των κρουσμάτων και στην οποία προΐσταται η διεύθυνση Δασών Καστοριάς, ήταν η εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων.
Η επιτροπή με όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση της αποφάσισε στη λήψη μέτρων, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στην ορθή διαχείριση του φαινομένου, και συγκεκριμένα:
-την προσπάθεια χρηματοδότησης από διάφορους πόρους (Πράσινο Ταμείο κ.λ.π)
-την προμήθεια και διανομή ηλεκτροφόρων περιφράξεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος
-την ενημέρωση των πολιτών.
-την σύνταξη μελέτης προσδιορισμού από πιστοποιημένο φορέα, του υπάρχοντος αριθμού ζώων της περιοχής για τη διαχείριση και το έλεγχο του με τη λήψη μέτρων.
-την χορήγηση στα μέλη των Ομάδας Άμεσης Επέμβασης βασικών αποτρεπτικών κ.λπ. μέσων
-την εκπαίδευση-σεμινάρια Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των συμβάντων.
-την νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση των βιοτόπων της αρκούδας μέσω του εμπλουτισμού τους με άγρια καρποφόρα δένδρα.
-την χορήγηση αποζημιώσεων για τις καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από διάφορες πηγές (ΕΛΓΑ, Πράσινο ταμείο κλπ)
Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που συμμετείχαν στη συνάντηση είναι: η δ/νση Δασών Καστοριάς, εκπρόσωποι των τριών δήμων, της Αστυνομικής διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας, το τμήμα Κτηνιατρικής, εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ, 6η Κυνηγητική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ.
Οι πολίτες που θα αντιληφθούν την παρουσία αρκούδας μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2467029477 που λειτουργεί από 07:00-22:00 καθημερινά και στην Αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς στο τηλ. 100.
Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 16 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 877.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.