21/3/17

Έμφυλη βία στις συντροφικές σχέσεις

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, μεταξύ 16-23 Φεβρουαρίου 2017, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς, συμμετείχε σε πανελλήνια ηλεκτρονική έρευνα (η συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς ήταν 18.7%) για την βία στις έμφυλες σχέσεις, στην οποία απήντησαν 92.3% γυναίκες και 7.7% άνδρες.

Σχεδόν 4 στις 5 συμμετέχουσες θεωρούν πως η σωματική κακοποίηση είναι πιο σοβαρή από τη λεκτική (79.6%).

Το 6.4% υποστηρίζει πως το θύμα που δεν κάνει καταγγελία, θέλει να συνεχιστεί η βία που υφίσταται.

Σχεδόν 8 στις 10 απαντήσεις (78.2%) υποστηρίζουν πως το αλκοόλ κι οι ουσίες είναι αιτίες της βίας.

Ένας στους 4 πιστεύει πως η βία εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ ατόμων με χαμηλό κοινωνικοικονομικό επίπεδο (25%).

Ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό θεωρεί τη ζήλεια ως ένδειξη αγάπης (3.9%). Πάνω από το 14% θεωρεί πως οι γυναίκες ορισμένες φορές είναι υπαίτιες για τη σεξουαλική βία που υφίστανται.

Ένα ποσοστό της τάξης του 4.3% θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει βιασμός μέσα στη σχέση. Το 7.9% θεωρεί πως το κακόβουλο κουτσομπολιό δεν είναι μορφές βίας.

Σχεδόν το 8% (196 απαντήσεις) θεωρεί πως το άκακο φλερτ διαστρεβλώνεται από τις γυναίκες και ερμηνεύεται ως σεξουαλική παρενόχληση.

Το 14% των ερωτηθέντων ενοχοποιεί το θύμα στις περιπτώσεις βιασμού, το 8% θεωρεί πως η σεξουαλική παρενόχληση έχει υπερτονιστεί και το 4% θεωρεί πως δεν υπάρχει βιασμός μέσα στη σχέση. 1 στις 3 γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική ή σωματική βία, ή και τα δύο. 1 στις 3 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική κακοποιητική συμπεριφορά από σύντροφο.

Πάνω από 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση. 1 στις 20 γυναίκες.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 16 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 877.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας δεν θα εμφανισθεί αμέσως. Θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ. Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα δεν δημοσιεύει σχόλια που έχουν προσβλητικό χαρακτήρα.