21.3.17

Έμφυλη βία στις συντροφικές σχέσεις

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, μεταξύ 16-23 Φεβρουαρίου 2017, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς, συμμετείχε σε πανελλήνια ηλεκτρονική έρευνα (η συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς ήταν 18.7%) για την βία στις έμφυλες σχέσεις, στην οποία απήντησαν 92.3% γυναίκες και 7.7% άνδρες.

Σχεδόν 4 στις 5 συμμετέχουσες θεωρούν πως η σωματική κακοποίηση είναι πιο σοβαρή από τη λεκτική (79.6%).

Το 6.4% υποστηρίζει πως το θύμα που δεν κάνει καταγγελία, θέλει να συνεχιστεί η βία που υφίσταται.

Σχεδόν 8 στις 10 απαντήσεις (78.2%) υποστηρίζουν πως το αλκοόλ κι οι ουσίες είναι αιτίες της βίας.

Ένας στους 4 πιστεύει πως η βία εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ ατόμων με χαμηλό κοινωνικοικονομικό επίπεδο (25%).

Ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό θεωρεί τη ζήλεια ως ένδειξη αγάπης (3.9%). Πάνω από το 14% θεωρεί πως οι γυναίκες ορισμένες φορές είναι υπαίτιες για τη σεξουαλική βία που υφίστανται.

Ένα ποσοστό της τάξης του 4.3% θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει βιασμός μέσα στη σχέση. Το 7.9% θεωρεί πως το κακόβουλο κουτσομπολιό δεν είναι μορφές βίας.

Σχεδόν το 8% (196 απαντήσεις) θεωρεί πως το άκακο φλερτ διαστρεβλώνεται από τις γυναίκες και ερμηνεύεται ως σεξουαλική παρενόχληση.

Το 14% των ερωτηθέντων ενοχοποιεί το θύμα στις περιπτώσεις βιασμού, το 8% θεωρεί πως η σεξουαλική παρενόχληση έχει υπερτονιστεί και το 4% θεωρεί πως δεν υπάρχει βιασμός μέσα στη σχέση. 1 στις 3 γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική ή σωματική βία, ή και τα δύο. 1 στις 3 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική κακοποιητική συμπεριφορά από σύντροφο.

Πάνω από 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση. 1 στις 20 γυναίκες.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 16 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 877.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ