26.9.17

ΟΔΟΣ: I had a


ΟΔΟΣ 10.9.2009 | 507

Η προκήρυξη από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή των πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 209 με την επίκληση σπουδαίου λόγου εθνικής σημασίας, δεν έπεισε ιδιαίτερα κανένα. Όχι βέβαια για την ανάγκη προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία, μια και η δυσαρμονία προς την σημερινή κυβερνητική εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας είναι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κάτι περισσότερο από διάχυτη, ενώ οι πρόωρες εκλογές συζητούνται ήδη από τους πρώτους μήνες του 2009, αλλά για την επίκληση κάθε άλλου έκτακτου σπουδαίου λόγου -πλην της αποτυχίας της κυβέρνησης να πείσει για την ικανότητά της. Και φυσικά πλην της ανάγκης να μην επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση τόσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και για την Νέα Δημοκρατία.

Γι’ αυτό άλλωστε και κανείς δεν επέδειξε έκπληξη. Η Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον με την σημερινή της κυβερνητική μορφή, έμοιαζε από καιρό με ληγμένο προϊόν. Η εικόνα της προκαλούσε οίκτο για την κατάληξη.

Στην Καστοριά, από τις αρχές του π. καλοκαιριού, τα πολιτικά και κομματικά επιτελεία όλων των κομμάτων και ιδίως σε Ν.Δ. και ΠαΣοΚ προετοιμάζονταν για την ανά πάσα στιγμή «αιφνίδια» προκήρυξη, ενώ αντίστοιχες καταστάσεις επικράτησαν και στους πολιτικούς κύκλους των πραγματικών, ή κατά φαντασία, υποψηφίων βουλευτών της Καστοριάς, όλων και ιδίως αμφοτέρων των μεγάλων κομμάτων αυτών, εννοείται.

Καθ’ όσον ήδη από τις αρχές του 2009 συζητούνταν διαρκώς η πρόωρη προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία -και μάλιστα αρχικά συζητήθηκε η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ήταν περίπου διάχυτη η πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός τους 3-4 μήνες που καθυστέρησε να λάβει την επιβεβλημένη απόφασή του, προσπάθησε, όχι βέβαια να ανατρέψει το κατά τις δημοσκοπήσεις προβάδισμα του ΠαΣοΚ, το οποίο έχει παγιωθεί και διευρύνεται, έστω και με βραδείς ρυθμούς, αλλά να προσωποποιήσει το επόμενο εκλογικό δίλημμα μεταξύ του ίδιου από την μια πλευρά και του αρχηγού του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, από την άλλη.

Απώτερος στόχος του κ. Καραμανλή είναι η συσπείρωση ώστε στην «καλύτερη» περίπτωση -που δεν μοιάζει πάντως απίθανη- να εμποδιστεί η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος εφ’ όσον αυτό αναμένεται να είναι, όπως και στις Ευρωεκλογές, το ΠαΣοΚ και στην «χειρότερη» να μην υποστεί ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και η καραμανλική πτέρυγα και συνολικά η Νέα Δημοκρατία, την συντριβή που ίσως αντιμετώπιζαν αν καθυστερούσαν ακόμη περισσότερο οι εκλογές. Το γεγονός ότι καραδοκείται η διαδοχή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίες από πριγκηποπούλες, καπετανέους και φεουδάρχες, αναμφίβ λα επηρεάζει τις αποφάσεις και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

Και επειδή ως γνωστόν, θαύματα -τουλάχιστον αυτού του είδους και μεγέθους (αποκατάσταση και νίκη της Νέας Δημοκρατίας)- δεν γίνονται πλέον όσες χορηγίες, δωρεές, κτηματικές ανταλλαγές και άλλες συναλλαγές και αν διατεθούν από τις «θεούσες» όλων των κομμάτων και των κυβερνήσεων, γι΄ αυτό η ανάγκη για τις (πολύ) πρόωρες εκλογές ήταν ακόμη πιο αδήριτη.

Δυο χρόνια μετά τις (και πάλι) πρόωρες εκλογές του 2007, στην διάρκεια των οποίων κυριάρχησαν σοβαρά και πρωτοφανή σκάνδαλα πολιτικής, οικονομικής και ηθικής τάξης μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης (από τα οποία κανένα απολύτως δεν εξιχνιάσθηκε ακόμη από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη), ήταν πλέον αδύνατο ο πρωθυπουργός που διέκοψε επίσης πρόωρα, τις εργασίες της Βουλής στις αρχές του π. καλοκαιριού, να επιτρέψει την συνέχιση των εργασιών της ίδιας Βουλής από το Φθινόπωρο. Στην οποία η Ν.Δ. θα είχε την οριακή πλειοψηφία εξαιρέτων και διακεκριμένων βουλευτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι λαμπροί τέως υπουργοί, ενδεικτικά και μόνο, συμπεριλαμβάνονται οι κκ. Θεοδ. Ρουσόπουλος και Αριστ. Παυλίδης.

Με μια τέτοια Βουλή, δέκα μήνες μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, ούτε η έγκριση του προϋπολογισμού του 2010 θα ήταν σοβαρό εγχείρημα, ούτε θα μπορούσαν να ανασχεθούν νέες κοινωνικές κινητοποιήσεις, ούτε να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας εν όψει της λήξης της θητείας του σημερινού.

Πιο στενά και τοπικά πάλι, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα. Πάντως οι εκλογές αυτές που για την Καστοριά στο τέλος τους θα επιφέρουν την ολική ανατροπή, είτε την ολική επαναφορά του υπό τον κ. Φ. Πετσάλνικο ΠαΣοΚ, έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ’ όψη ότι ο βουλευτής και τ. υπουργός παρά την μακροχρόνια εμπειρία που κομίζει και παρά το γεγονός ότι προσμετράται στους πιο στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις δεν απέφυγε το ολίσθημα του καιροσκοπισμού σε τοπικά ζητήματα λεπτής αλλά μεγάλης σημασίας και ανάγκης, όπως στο θέμα της έδρας της Πανεπιστημιακής Σχολής (Αρχιτεκτονική) στο οποία από την αρχή τάχθηκε απέναντι στην βούληση του λαού της πόλης, όπως αυτή εκφράζεται αυθεντικά και θεσμικά, και όχι με κραυγές ορισμένων.

Με ορθάνοικτες τις πληγές από την ανεργία, την κοινωνική παραλυσία, την συγκέντρωση της γούνας στα χέρια λίγων, και κυρίως καταχρεωμένων και σκανδαλωδώς ρυθμισμένων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου επιχειρήσεων, από την βαθειά παρακμή του Δήμου Καστοριάς, μετά την πολλαπλώς αμφιλεγόμενη θητεία της κυβερνητικής βουλευτού κ. Παρασκευής Μπουζάλη, την οποία προσπαθούν να ανατρέψουν οι επίσης αμφισβητούμενοι εσωκομματικοί της αντίπαλοι, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ένα χρόνο πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει ενίσχυση φυγόκεντρων τάσεων. Οι οποίες θα ενισχύσουν τις κάπως περιθωριακές και ακραίες φωνές που ενδημούν σε άλλα κόμματα.

Οι οποίες φωνές, πλην της διαμαρτυρίας, της γραφικότητας και της τυχόν συγκυριακής εκτόνωσης, έχει ιστορικά επιβεβαιωθεί ότι πρακτικά, δεν μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες με μακροχρόνια ευεργετική επίδραση στον τόπο.

«I had a dream» (=Είχα ένα όνειρο), από την περίφημη φράση του Μάρτερ Λούθερ Κίνγκ «I have a dream» (=Έχω ένα όνειρο) στις 28 Αυγούστου 1963, στον μνημείο Λίνκολ της Ουάσιγκτων. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 507


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ