20.9.17

Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Η χαρτογράφηση των βασικών αξιών και των αντιλήψεων των Ελλήνων, αποκαλύπτεται στη έρευνα της "Διανέοσις"  για λογαριασμό της Καθημερινής που εξερευνά ένα ευρύ σύνολο θεμάτων της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ταυτότητα των Ελλήνων, η στάση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.
Αν και η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνουν σε μάλλον αναπάντεχα ποσοστά οικονομικά φιλελεύθεροι, παρόλα αυτά  συμπαθούν τους Ρώσους και παραμένουν συντηρητικοί  στα περισσότερα κοινωνικά θέματα. Ο αντιευρωπαϊσμός βρίσκεται σε άνοδο, χωρίς να είναι ακόμα πλειοψηφικός. Οι θεσμοί βρίσκονται σε κρίση, αλλά οι Έλληνες δεν αμφισβητούν ακόμα τη δημοκρατία ως πολίτευμα.

-Οι μισοί Έλληνες θεωρούν ότι πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη το αργότερο στην ηλικία των 60.

-1 στους 3 Έλληνες επιθυμεί την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

-1 στους 4 Έλληνες πιστεύει πως η αποτίμηση από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι “αρνητική” και “μάλλον αρνητική”αλλά ταυτόχρονα πιστεύει πως η κρίση οφείλεται «κυρίως σε δικές μας αδυναμίες».

-6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. περισσότερο ωφελημένη βγήκε η Ε.Ε. Αυτό το πιστεύουν 7 στους 10 αποφοίτους Δημοτικού και επίσης 8 στους 10 αγρότες, πράγμα πολύ ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς τα ποσά των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που μπήκαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

-Πιο δημοφιλείς είναι οι Ρώσοι για τους Ελληνες, που συγκεντρώνουν το 77,4% θετικής άποψης, ενώ το 33,5% πιστεύει ότι θα συμφέροντα της χώρας θα εξυπηρετούνταν καλύτερα αν αποχωρούσε η χώρα μας από την ευρωζώνη και αποκτούσε κάποια προνομιακή σχέση με τη Μόσχα.

-Μόνο ένα 33,3% των Ελλήνων δηλώνει  πως θεωρεί "καλό" τον "καπιταλισμό", την ώρα που ένα θεαματικό 62,1% δηλώνει πως θεωρεί καλό πράγμα τον "σοσιαλισμό". Ταυτόχρονα όμως οι Έλληνες θεωρούν "καλές" λέξεις τις "αγορές" (72,5%), την "ανταγωνιστικότητα" (87,2%) και τις "αποκρατικοποιήσεις" (56,2%) και "κακή" το "συνδικαλισμό" (59%).

-8 στους 10 Έλληνες θεωρούν πως η λέξη «Ρώσοι» είναι κάτι καλό (αντίθετα με το «Τούρκοι» -28%- το «Γερμανοί» -36,4%- και το «Μουσουλμάνοι» -36,3%) .

-1 στους 3 Έλληνες θα προτιμούσε να συμμαχήσουμε με τη Ρωσία παρά να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην ευρωζώνη. Το ίδιο πιστεύουν οι μισοί αγρότες και οι μισοί "ακροδεξιοί".

-Βεβαίως, αυτό που δημιουργεί εύλογες απορίες είναι η απάντηση στην ερώτηση "ποια χώρα πιστεύετε πως έχει το καλύτερο μοντέλο διακυβέρνησης". Μόνο 1 στους 10 πολίτες επιλέγει τη Ρωσία σε αυτό το πλαίσιο, την ώρα που, με πάρα πολύ μεγάλη διαφορά από όλα τα άλλα μοντέλα διακυβέρνησης, 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως προτιμούν το Σουηδικό.

-Η παγκοσμιοποίηση θεωρείται απειλή για την Ελλάδα από το 59,7% των ερωτηθέντων. Μόλις το 34,4% τη βλέπει ως ευκαιρία.

-Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, με μόνες εξαιρέσεις τις ένοπλες δυνάμεις (81,3%), την αστυνομία (72,2%) και, φυσικά, την πάντα κυρίαρχη οικογένεια (97,2%)

-Τον τελευταίο χρόνο ένας στους πέντε Έλληνες παραδέχεται ότι δεν διάβασε κανένα βιβλίο, οι μισοί Έλληνες δεν πήγαν ούτε μία φορά θέατρο, ίδιο ποσοστό δεν πήγε σε καμία συναυλία, 4 στους 10 δεν πήγαν σε κανένα μουσείο.

-Μόνο 55,4% των Ελλήνων  πιστεύουν πως «απολαμβάνουν όλων των ελευθεριών που χαρακτηρίζουν μια δημοκρατία»

-9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν "υπερήφανοι που είναι Έλληνες" ενώ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι 'οι Έλληνες είναι ένας λαός με μεγάλη ιστορία που παρά τη σημερινή κρίση ξεχωρίζει ακόμα για την ευφυία και τον πολιτισμό του" σε ποσοστό 62,3%.

-Το 80,5% των Ελλήνων θεωρεί ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα,

-Το 26,5% πιστεύουν πως τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι «αέρια ψεκασμού» (το ποσοστό αυτό φτάνει στο 48% ανάμεσα στους αποφοίτους Δημοτικού, στο 42% στους αγρότες ,το 50% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και το 37% εκείνων των ΑΝΕΛ).

Σχετικό κείμενο της κ. Ουρανίας Μπάγγου στο οπισθόφυλλο του σημερινού φύλλου.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 879

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ