10.9.17

ΛΑΖΑΡΟΥ Γ. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Γνωριμία με ένα βιβλίο




Σπεύδω να εκφρασθώ και να μιλήσω λίγο για το εκ πρώτης όψεως εξαιρετικό βιβλίο: «Νεστόριο: Αναδρομές στις ρίζες» της φιλολόγου συμπατριώτισσας κυρίας Στεργιανής Κάδρα – Πλιάκου. Λέγω σπεύδω, γιατί ακριβώς αυτό πράττω. Θέλω να μιλήσω, ενώ δεν ολοκλήρωσα την ανάγνωση όλου του βιβλίου.

Η Στέλλα -την θυμούμαι εναργέστατα- μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου Νεστορίου τότε, στα 19 68, με το καθαρό μυαλό, την επιμέλεια και το σπινθηροβόλο βλέμμα, έδινε τα εχέγγυα για την μελλοντική της εξέλιξη και επιτυχία στα γράμματα και στη ζωή. Και ιδού, προ εβδομάδος μόλις, ο υπάλληλος του φαρμακείου με ενημερώνει: «Εδώ είναι τρία βιβλία αφημένα για να τα πάρετε». Το ένα για τον υποφαινόμενο, τα άλλα δύο για τον συνάδελφο, αγαπητό Νίκο Δασκαλάκη και την εφημερίδα ΟΔΟΣ. Πρόκειται για το βιβλίο, που εν αρχή αναφέρω.

Τις δυο-τρεις ημέρες διάβασα τις 130 πρώτες σελίδες, και φυλλομετρώντας, διάσπαρτα, κατ’ επιλογήν, για τα σχολεία – εκπαίδευση στο Νεστόριο – για την παιδεία στο Νεστόριο γενικότερα, για τα ήθη και τα έθιμα, το ήθος και την περιπετειώδη ζωή των Νεστοριτών. Είναι από τα λίγα βιβλία του είδους που διαβάζεται ευχάριστα. Είναι πράγματι και ουσία πολύ καλό βιβλίο. Η κ. Στέλλα Κάδρα κατέθεσε την επιστημονική της και ιστορική γνώση – πλουτισμένη και από γραπτές και προφορικές πληροφορίες – στο βιβλίο της, μα πάνω από όλα έκανε κατάθεση ψυχής για την γραφή του βιβλίου αυτού, που είναι η δημιουργία, η ιστορία και η εξέλιξη μέχρι τις μέρες μας, της γενέτειράς της, του Νεστορίου.

Το βιβλίο αξίζει για τις πολλές αρετές του γραψίματος. Γλώσσα απλή, ζωντανή και ακριβόλογη στην παρουσίαση των επιμέρους θεμάτων. Τα σύντομα προλογικά, η εισαγωγή, το ποίημά της για το αγαπημένο της χωριό, προδίδουν μιαν εντυπωσιακή ειλικρίνεια (γι αυτό και από τις πρώτες γραμμές κερδίζει τον κάθε αναγνώστη), ένα ισχυρό συναίσθημα – συνυφασμένο με την παράλληλη γνώση και εμπειρία – και την αγάπη μέχρις αφοσιώσεως στην γενέτειρα γη, στο ιστορικό Νεστόριο.

Στέκει εν συνεχεία με πολλή σοβαρότητα, ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη στον επιστημονικό της εξοπλισμό σε δύο θέματα – κορυφαία –κατά την δική της έκφραση – στο όνομα του χωριού και στο γνωστό γλωσσικό ιδίωμα – σλαβογενές το ονομάζει η συγγραφεύς –και έτσι είναι– ερειδομένη όμως και σε σοβαρές ιστορικές γραπτές ή προφορικές μαρτυρίες και αποδείξεις για τα δυο αυτά θέματα. Τα αναλύει κατόπιν ερεύνης και μελέτης πολλής άριστα και δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε παλαιούς ή και συγχρόνους αμφισβητίες και συκοφάντες εις ό,τι αφορά το ανέκαθεν εθνικό φρόνημα και την ελληνικότητα των Νεστοριτών.

Τόση ειλικρίνεια, τόση θέρμη σ’ όλα τα θέματα της Νεστορίτικης ιστορίας, ζωής και κοινωνίας, ώστε και ο υποφαινόμενος ακόμη περισσότερο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και τις θετικές απόψεις του για την ιστορική κωμόπολη του Νεστορίου, που δεσπόζει σ’ όλη την πανέμορφη περιοχή του Γράμμου και στα Γραμμοχώρια. Και άλλοι επιστήμονες, γλωσσολόγοι και ιστορικοί, έγραψαν κατά το παρελθόν για το επιχωριάζον από τα παλαιά σλαβόφωνο ιδίωμα (στην εποχή μας τείνει να εκλείψει, ορισμένοι, ελάχιστοι, το συντηρούν συνειδητά ή όχι – δεν ξέρω – σε κάποια χωριά ιδίως της Φλωρίνης). Η κ. Κάδρα είναι ενήμερη, κάτοχος όλης της προηγηθείσης βιβλιογραφίας.

Τότε τι προσφέρει περισσότερο; Με την εμπειρία της παιδιόθεν από το άμεσο περιβάλλον εξηγεί και ορθοτομεί επί του θέματος, γιατί, όπως τόνισα και προηγουμένως, πλην της εγνωσμένης επιστημονικής καταρτίσεως, καταθέτει και την ψυχή και την καρδιά της, αποδεικνύοντας περίτρανα την ελληνικότητα ανέκαθεν του Νεστορίου και ολόκληρης της Μακεδονίας. Οι απόψεις της παρουσιάζουν τόσο ενδιαφέρον, που δεν αφορά μόνον τους Νεστορίτες, αλλά όλους τους ανθρώπους του Νομού μας και όλους τους Μακεδόνες. Τι να ειπώ και για τις τελευταίες σελίδες που διάβασα, επιλεκτικά, μερικές. Το τονίζω και πάλι. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα.

Οι νεαρές, κυρίως μητέρες, για λίγο να διαβάσουν για τις Νεστορίτισσες γυναίκες (είναι αρκετές σελίδες), αλλά να εστιάσουν το βλέμμα και την προσοχή τους στις πρώτες 7 σειρές της σελίδας 190 και 8-9 σειρές στις σελίδες 195 (για την διαπαιδαγώγηση των νηπίων και μικρών παιδιών). Θα διαπιστώσουν κάτι από τον Ευρώτα και τις αρχαίες Σπαρτιάτισσες.
Εκτενέστερα, αργότερα.


ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΑΔΡΑ-ΠΛΙΑΚΟΥ: 
Νεστόριο αναδρομή στις ρίζες 
ISB: 978-960-93-8178-9 
Τυπογραφείο: Μ. Δούβαλη-Π.Αποστόλου: 
28ης Οκτωβρίου 41, 45444 Ιωάννινα 
Στεργιανή Κάδρα-Πλιάκου: 
Π. Παζήνα 15, Ανατολή Ιωαννίνων τηλ. 2651047372


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 874



* * *

Δωρεά βιβλίων

 Ο κ.Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης, π.  υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος Καστοριάς παραχώρησε στην δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης, περί τους 20.000 τόμους της προσωπικής του συλλογής βιβλίων· με την επιθυμία η συλλογή να τοποθετηθεί ως αυτοτελές παράρτημα της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ