16.9.17

Η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Καστοριά



Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου είχε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιοδείας του υπουργού στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε παρουσία της βουλευτού ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης- Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Π. Κώττα, περιφερειακών συμβούλων και του συντονιστή της Ν.Ε. ΣυΡιζΑ Καστοριάς Π. Ζαγάρα, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς έθεσε διάφορα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκαν:

• Η ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των υποψήφιων μελετητών του αρδευτικού του φράγματος Νεστορίου, που εκκρεμεί από το 2014.

• Συζητήθηκε η ελληνοποίηση των φασολιών Καστοριάς και ζητήθηκε η προστασία τους με συστηματικούς ελέγχους από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο κατά την εισαγωγή φασολιών από άλλες χώρες όσο και κατά τη διακίνηση – τυποποίηση του προϊόντος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

• Συζητήθηκε η ανάγκη αύξησης των πόρων του προγράμματος νέων Γεωργών, προκειμένου να καλυφθούν και οι επιλαχόντες αγρότες.

• Όσον αφορά την ένταξη υποψηφίων στο μέτρο 11 (Βιολογικές καλλιέργειες του ΠΑΑ 2014-2020), ζητήθηκε η επαναπροκήρυξη του μέτρου με όρους που θα επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους γεωργούς την ένταξη τους (διότι το μέτρο προβλέπει ένταξη κατά προτεραιότητα σε εκμεταλλεύσεις που τουλάχιστον το 10% της έκτασής τους ήταν σε προστατευόμενη περιοχή Natura).

• Ζητήθηκε η εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την κατασκευή παράλληλων έργων αναδασμού και των εγγειοβελτιωτικών, που έχουν προταθεί στο πλαίσιο του αντίστοιχου μέτρου του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

• Επισημάνθηκε η υποστελέχωση προσωπικού σε καίριες θέσεις της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κυρίως σε κτηνιάτρους και μηχανικούς – τοπογράφους.


* * *





Επίσης και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγροτικών Θεμάτων κ. Παναγιώτη Δάγγα, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου. Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος έθεσε στον υπουργό τα εξής θέματα:

• Την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τον παγετό και τις χαλαζοπτώσεις.

• Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εντάσσονται στις αποζημιώσεις οι καλλιεργητές φασολιού, που υφίστανται ζημίες από υψηλές θερμοκρασίες.

• Την ίδρυση ινστιτούτου γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά.

• Την προώθηση των αυτόχθονων φυλών ζώων.

• Την γενικότερη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, επ’ ωφελεία των αγροτών (γεωτρήσεις, αρδευτικά).


* * *




Τέλος, και τον δήμαρχο Άργους Ορεστικού κ.Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου επισκέφθηκε ο υπουργός κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιοχή.

Ο κ. Ε.Αποστόλου ενημερώθηκε εκτενώς για το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων των φασολιών και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο δήμαρχος για την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών και την έναρξη ελέγχων που θα οδηγήσουν στον περιορισμό του φαινομένου.

Διεξοδική ήταν η συζήτηση και για την αυθαίρετη χρήση του Π.Γ.Ε., τη σποροπαραγωγή, τη συνδεδεμένη ενίσχυση του πιστοποιημένου προϊόντος «Φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς» για το οποίο κατατέθηκε αίτημα διάθεσής του σε δημόσιους φορείς, στρατό, νοσοκομεία, κέντρα μεταναστών, συσσίτια δήμων κλπ.

Ο κ. Κεπαπτσόγλου έθεσε στον υπουργό και βασικά ζητήματα γεωργικών υποδομών και πιο συγκεκριμένα κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης:

• του αρδευτικού δικτύου Γέρμα,
• του αρδευτικού δικτύου Βοτανίου-Αμπελοχωρίου-Αμμουδάρας,
• του αρδευτικού δικτύου περιοχής Σάντοβο Βογατσικού,
• των έργων εμπλουτισμού του φράγματος Βράχου,
• του αναδασμού στο αγρόκτημα Κωσταραζίου,
• των παράλληλων έργων αναδασμού στο αγρόκτημα Μελανθίου και
• της κατασκευής του φράγματος Ασπροκκλησιάς.

Παρόντες στη συνάντηση με τον υπουργό ήταν οι αντιδήμαρχοι Α. Καράτζιος, Α. Μπελονάκη, Φ. Τατσίδης, Τ. Ζέζος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Α. Ξανθόπουλος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα πρωτογενούς τομέα Α. Ανδρόνικος, η βουλευτής του ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ο. Τελιγιορίδου και το μέλος της Ν.Ε. ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Π. Ζαγάρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ