20.11.17

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ: Η επέτειος της 11ης Νοεμβρίου στην Αυστραλία




Ο σύλλογος της Καστοριάς η "Καστοριά" της Μελβούρνης Αυστραλίας, όπως κάθε χρόνο την 11η Νοέμβριου έτσι και φέτος, δεξιώθηκε επίσημα στο Coburg, στον ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, τους ήρωες που θυσιάστηκαν για να λευτερώσουν την ωραία μας Καστοριά. Ο πρόεδρος του συλλόγου για να δώσει μεγαλοπρέπεια στην δεξίωση ήρθε στην εκκλησία με το λάβαρο του καστοριανού συλλόγου και τις σημαίες της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Μετά την δοξολογία ο ιερέας Παπαστάθης απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα και με λίγα λόγια αναφέρθηκε στο ιστορικό της απελευθέρωσης της Καστοριάς, καθώς επίσης ανέπτυξε και ένα μικρό ιστορικό για τον καστοριανό σύλλογο που φέρει την ονομασία "Καστοριά". Παράλληλα και ο σύλλογος "Ο Γράμμος" με τα μέλη του, εκκλησιάστηκαν στον ναό Κύριλλου και Μεθοδίου, στο Preston.
Η φωτογραφία έχει ληφθεί έξω από τον ναό της Υπαπαντής του Κυρίου. Αριστερά, ο πρόεδρος του συλλόγου της Καστοριάς κ. Νικόλαος Τοκακλίδης με την ελληνική σημαία, η Μία (Μαρία) Τοκακλίδου, και με το λάβαρο του συλλόγου η Γεωργία Τοκακλίδου, δεξιά η Rosy κρατά την σημαία Αυστραλίας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 910


105η επέτειος απελευθέρωσης της Καστοριάς





Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, το περασμένο Σάββατο 11 Νοεμβρίου, η Καστοριά τίμησε με λαμπρότητα την 105η επέτειο απελευθέρωσής της, από τον τουρκικό ζυγό. Τις εκδηλώσεις τίμησαν οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.

Καστοριανοί μαθητές, σύλλογοι, φορείς και στρατιωτικά αγήματα, πρωτοστάτησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου, στην λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου Αγίου Μηνά και των ιερών λειψάνων του, καθώς και στην καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παρέλαση στην οποία ο νεανικός παλμός των μαθητών-μαθητριών που την διέκρινε, έδωσε ζωντάνια στον τόπο και έστειλε μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον προς όλους τους παρευρισκομένους. Το γενικό πρόσταγμα στην στρατιωτική παρέλαση είχε ο διοικητής ΤΕ Νεστορίου αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Ψύρρας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα του εκθετηρίου ΕΔηΚα που πραγματοποιήθηκε η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε τρεις πολίτες του δήμου:
α) τον κ. Χρυσόστομο Παπασταύρο πρόεδρο του συλλόγου Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς, για την «σημαντική συμβολή του στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα». β) Την κ. Στέλλα Τέγου-Στεργιοπούλου, διευθύντρια της β/βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, για την «ουσιαστική συμβολή της στην ίδρυση και λειτουργία του μουσικού γυμνασίου Καστοριάς» και την Μαρία Νίτσα, μαθήτρια, για την «επάξια εισαγωγή της στην σχολή Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Φλώρινα, αποδεικνύοντας πως η δύναμη της ψυχής και η αρμονική συνέργεια της οικογένειας και της εκπαίδευσης, συμβάλλουν στην επίτευξη κάθε ευγενούς στόχου».


Η επέτειος της 11ης Νοεμβρίου στο Άργος Ορεστικό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά ο δήμος Άργους Ορεστικού για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της 11ης Νοεμβρίου 1912. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο του Άργους Ορεστικού με ένα πλούσιο πρόγραμμα μουσικής και παραδοσιακών χορών.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 910


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ