30.7.17

Βιβλίο



ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΑΔΡΑ-ΠΛΙΑΚΟΥ
Νεστόριο, αναδρομή στις ρίζες
ISB: 978-960-93-8178-9
Τυπογραφείο: Μ.Δούβαλη-Π.Αποστόλου: 28ης Οκτωβρίου 41, 45444 Ιωάννινα
Στεργιανή Κάδρα-Πλιάκου: 
Π. Παζήνα 15, Ανατολή Ιωαννίνων, τηλ. 2651047372

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το βιβλίο της φιλολόγου-συγγραφέα Στεργιανής Κάδρα-Πλιάκου με τίτλο «Νεστόριο, αναδρομή στις ρίζες», η οποία στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρει τα εξής: 

Προσπάθησα να καταγράψω την μικροϊστορία του Νεστορίου, δηλαδή την τοπική ιστορία του χωριού μας από την στιγμή που οι πηγές μαρτυρούν την ύπαρξή του μέχρι το 1950. Δεν αναφέρθηκα σε ιστορικά γεγονότα του απώτερου και νεότερου βίου, διότι η περίοδος αυτή πρόκειται να με απασχολήσει σε ιδιαίτερη ενότητα στο μέλλον.

Με βάση την προφορική παράδοση κατέγραψα τον τρόπο με τον οποίο το χωριό μας συγκροτήθηκε σε έναν ενιαίο οικισμό, τον οποίο από κοινού αποτέλεσαν οι αυτόχθονες, δηλ. οι ντόπιοι κάτοικοι, και οι φερμένοι από τους γύρω οικισμούς. Προσπάθησα να χρονολογήσω την σύμπηξή του σε ενιαίο οικισμό. 

Με απασχόλησε η ονομασία του χωριού μας και με βάση τις γραπτές πηγές παρακολούθησα την εξέλιξη του ονόματός του μέχρι το 1928, οπότε αποκαλείται οριστικά Νεστόριο. Το ενδιαφέρον μου προσήλκυσε η ετυμολογία του ονόματός του και επιχείρησα και μια νέα ετυμολόγηση και ερμηνεία του ονόματος Νεστράμι. 

Η μεγάλη ανάπτυξη του χωριού μας στα χρόνια του Μεσοπολέμου, 1919-1939, προκάλεσε το ενδιαφέρον μου. Την περίοδο αυτή προσπάθησα να αναπλάσω στηριζόμενη σε φωτογραφίες, μαρτυρίες και πηγές. 

Με απασχόλησε ιδιαίτερα η εκπαίδευση στο Νεστόριο, η λειτουργία των σχολείων και γενικά των δομών εκπαίδευσης, παράλληλα με την παρουσία και την συμβολή του κλήρου και την ύπαρξη μοναστικού βίου στην περιοχή μας. 

Τα ήθη και τα έθιμα του χωριού σε κάποιες σε εκδηλώσεις, κυρίως στις γιορτές και τις ασχολίες των κατοίκων όλο το έτος, κατέγραψα επίσης. Επειδή κέντρο των γεγονότων θεωρώ την Νεστορίτισσα γυναίκα, αναφέρθηκα ιδιαίτερα σε αυτή και στον αγώνα της για την επιβίωση, για την διαφύλαξη του θεσμού της οικογένειας και την συμμετοχή της στον αγώνα για την αποτίναξη του ιταλογερμανικού ζυγού. 

Πρόκληση αποτέλεσαν επίσης και τα επώνυμα του χωριού μας, την στιγμή μάλιστα που γνωρίζουμε ότι μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους έγινε συνειδητά και µε απόφαση της πολιτείας η αλλαγή τους. Τα προσεγγίζω και ασχολούµαι µε αρκετά από αυτά. 

Με απασχολούσε από την εφηβική µου ηλικία το σλαβόφωνο ιδίωµα που οµιλούνταν στο χωριό µας και αποπειράθηκα να ασχοληθώ από τα φοιτητικά µου χρόνια. Σκέψεις και ιδέες µε βασάνιζαν πάντα. Τώρα καταθέτω σε ιδιαίτερη ενότητα την προσωπική µου άποψη περί αυτού, αφού προηγουμένως, µε αφορµή τα βλαχοχώρια του Γράµµου, αναφερθώ στην προσπάθεια των λογίων της Μοσχοπόλεως να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα των αλλόγλωσσων στην ευρύτερη περιοχή του Γράµµου. 

Σε ιδιαίτερη ενότητα ασχολήθηκα µε την παραδοσιακή ενδυµασία των κατοίκων του τόπου µας, η οποία µέσα στην περίοδο του Μεσοπολέµου επηρεάστηκε από την λεγόµενη «ευρωπαϊκή» και άλλαξε ουσιαστικά. Αλλά και µε τα µουσικά σύνολα του χωριού µας ασχολήθηκα και την εξέλιξή τους στον χρόνο προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Το παρόν πόνηµα αποτελεί ελάχιστο δείγµα της αγάπης µου προς το χωριό µας.

Η κ. Στεργιανή Κάδρα-Πλιάκου γεννήθηκε το 1953 στο Νεστόριο Καστοριάς. Φοίτησε στα γυμνάσια Νεστορίου και Καστοριάς από το οποίο αποφοίτησε. Εισήχθη το 1971 στην φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ και πήρε πτυχίο από το τμήμα Αρχαιολογίας και Τέχνης. Εργάστηκε από το 1976 ως φιλόλογος σε σχολεία της β/θμιας Εκπαίδευσης.  Ως διευθύντρια στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνέγραψε: α) «Τα μοναστήρια, οι ναοί και τα εξωκκλήσια του δήμου Σελλών» και β) «Το Δερβένι, ο δρόμος που συνέδεσε τα Γιάννενα με την Παραμυθιά στα χρόνια της τουρκοκρατίας». 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 873



* * *

2.000 βιβλία


H Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, σε συνεργασία με το Γραφείο της Συμπαραστάτριας του Πολίτη και της Επιχείρηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, παρέδωσε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γρεβενών περισ- σότερα από 2.000 βιβλία, εμπλουτίζοντας τη βιβλιοθήκη του καταστήματος.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 873

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ