31.12.18

Η άλλη διάσταση της ΕΡΤ για την Καστοριά




Δηλωμένος φίλος της Καστοριάς ο κ. Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Δεν έχανε, στο παρελθόν τουλάχιστον, ευκαιρία και αφορμή να μην αναφερθεί στην ιδιαίτερη συμπάθειά του για την πόλη. Καλοδεχούμενα όλα αυτά. Καλοδεχούμενα θα ήταν και τα αντίθετα. Κανείς δεν υποχρεώνεται να συμπαθεί την Καστοριά που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίσει στωϊκά την αδικία, τις υπερβολές.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 όμως ο κ. Αρβανίτης, από τον ενθουσιασμό του ίσως, έκανε κάποια λάθη. Σε σχέση με την Καστοριά. Στην καθημερινή μεσημεριανή εκπομπή του "Άλλη Διάσταση" στην ΕΡΤ1, χαρακτήρισε την Καστοριά, την «ομορφότερη πόλη του κόσμου». Δύο δευτερόλεπτα πριν, ο ίδιος έλεγε για άλλο θέμα, ότι δεν του αρέσουν τα (πολιτικά) πυροτεχνήματα. Μόνο που η αναφορά του στην Καστοριά ακούστηκε υπερβολική σαν ψέμα, σαν πυροτέχνημα. Το ανάβεις, το πετάς και μετά σβήνει. Πολιτικό όμως πυροτέχνημα, μέρες που είναι (των Πρεσπών) και με βάση αυτά που ακολούθησαν.

Διότι δεν σταμάτησε εκεί, ο καλός φίλος της Καστοριάς. Αφήνοντας να πλανηθεί η εντύπωση ότι ήταν σε απ’ ευθείας σύνδεση με την οδό Μητροπόλεως στην Καστοριά (συνέχεια της απ’ ευθείας σύνδεσης της Πρωτοχρονιάς από την Νέα Ζηλανδία), παρουσίασε στο πλαίσιο πρωτοχρονιάτικων ευχών ως "χάλκινα" της Καστοριάς μια παρέα Σκοπιανών.

Με κακόηχη ορχήστρα, σχεδόν μούγκριζαν τον "Καιρό των τσιγγάνων". Σε σλαβική γλώσσα φυσικά. Το θέαμα ήταν οικτρό. Και προσβλητικό.

Βεβαίως θα πει κανείς ότι αυτά είναι γούστα. Σε άλλον αρέσουν και σε άλλον όχι. Όμως στον υπότιτλο η κρατική ΕΡΤ1 που την πληρώνει (και) η ακριτική Καστοριά, επέμενε ότι τα "χάλκινα" είναι της Καστοριάς: «Καλή χρονιά με τα χάλκινα της Καστοριάς», σημείωνε.

Κι αυτό είναι κακό και ψέμα. Δεν εξαρτάται από τα γούστα του καθενός, γιατί παρουσιαζόταν ως αντικειμενικό γεγονός της μουσικής και γλωσσικής παράδοσης της Καστοριάς η σλαβική ορχήστρα με την σλαβική γλώσσα. Η ΕΡΤ1 παραπλανούσε. Και προφανώς παρέσυρε τον καλό φίλο της Καστοριάς, επιλέγοντας μάλιστα ένα βίντεο (κι  όχι απ΄ευθείας μετάδοση) του 2011 (!), με  σλαβικό τραγούδι.

Όλα στην υπηρεσία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κάτι που η ΕΡΤ1 συνηθίζει εδώ και μήνες. Με την διαφορά ότι η κρατική τηλεόραση παραπλάνησε τον κόσμο, τους θεατές. Έδειξε –χωρίς διευκρινίσεις– μια σλαβική κακή ορχήστρα που μετακαλείται, ως αντιπροσωπευτική της μουσικής και της γλώσσας της Καστοριάς. Θα νομίζουν έτσι πολλοί, ότι και λίγα μας σέρνει ο Ζόραν Ζάεφ.

«Κάποιοι θέλουν να σβήσουν την ιστορία της πόλης μας» κατήγγειλε προ ολίγων ημερών η βουλευτής Καστοριάς και υφυπουργός κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, με αφορμή την βεβήλωση του μνημείου για τους Εβραίους συμπολίτες μας στην Καστοριά.

Θα επαναλάβει άραγε την δήλωσή της και για την βεβήλωση της ΕΡΤ;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 967.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

8 σχόλια:

  1. Γιάννης Σκόρδας [fb[31/12/18

    "Τα χάλκινα της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ" που τραγουδάνε σλάβικα; Η παραχάραξη της αστικής παράδοσης καλά κρατεί. Τώρα και με τις κυβερνητικές παροτρύνσεις.
    Καλή χρονιά αγαπητή ΟΔΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/12/18

      Όμως ας μην ξεχνουμε πως πίσω απο αυτό το τραγούδι υπάρχει ένα σπουδαίο όνομα μουσικού και μια επίσης ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ/ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΗ ταινία ενός μεγάλου δημιουργού:

      https://www.youtube.com/watch?v=EZf00ad3G6o

      ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
      α υ τ ό χ θ ω ν

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/1/19

      Τι σου λέω,τι μου γνέφκεις. ...συνεδρίου τραβηγμένο από τα αυτιά για δικαιολόγηση των αδικαιολογήτων.
      Τι αυτόχθων μπρέ σύ;
      Αχθοφόρος ιδεοληψίας. ..

      Διαγραφή
    3. Ολυμπία1/1/19

      @ Αυτόχθων
      Όμως ας μην ξεχνούμε πως πίσω από τις μαύρες μπογιές που έριξαν στο Μνημείο των Εβραίων, υπάρχει ένα σπουδαίο όνομα μουσικού και το τραγούδι «Horst Wessel Lied», και μια επίσης ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ/ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΗ ταινία μίας μεγάλης δημιουργού, της Leni Riefenstahl.

      ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
      Και για να το πούμε πιο Καστοριανά: Добра година!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος1/1/19

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/1/19

    Η ταινία "ο καιρός των τσιγγάνων" δεν είναι "μακεδόνικη"... Ούτε τα λόγια του τραγουδιού έχουν σχεση με την ...FYROMιακήν "καθομιλουμένην".

    ξανα -α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολυμπία1/1/19

    Η ταινία της Leni Riefenstahl δεν είναι ελληνική. Ούτε τα λόγια του τραγουδιού έχουν σχέση με τους Εβραίους της Καστοριάς και την καθομιλουμένην.

    Ώπα! Ο εθνικισμός των Γερμανών είναι καταδικαστέος, ενώ ο εθνικισμός των Σλάβων δεν είναι; Σωστά;
    Και στα Σέρβικα και στα Σκοπιανά, το ίδιο είναι: Добра година!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/1/19

    «Κάποιοι θέλουν να σβήσουν την ιστορία της πόλης μας», είπε η κα Υφυπουργός.
    Όμως, η πόλη έσβησε. Η ιστορία με τους Εβραίους έσβησε. Πλέον, σβήνει και η ιστορία με τους Έλληνες.
    Ζήτω η Συμφωνία των Πρεσπών!!!
    Ζήτω η ΕΡΤ1!!!
    Ζήτω η... Μακεδονία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ