8.2.19

ΙΣΑ για γρίπη: Απαράδεκτη ολιγωρία του υπουργείου Υγείας να θωρακίσει τη χώρα



Για «απαράδεκτη ολιγωρία του υπουργείου Υγείας», αναφορικά με τους θανάτους που έχουν καταγραφεί λόγω της γρίπης, κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνοντας ότι έχει ήδη καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την «τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ».

Ο ΙΣΑ, σε σχετική ανακοίνωση, «καταγγείλει ότι ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη είναι μεγάλος συγκριτικά, με άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες» και τονίζει την «αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα περιστατικά» καθώς και την «έλλειψη προληπτικής ενημέρωσης του πληθυσμού για την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού».

«Είναι απαράδεκτο να χάνονται κάθε χρόνο άδικα ανθρώπινες ζωές από τον ιό στη γρίπης. Είναι προφανές ότι το υπουργείο Υγείας παρέλειψε τις ενδεδειγμένες πολιτικές, για την αντιμετώπιση της επικείμενης επιδημίας, με αποκορύφωμα την ολιγωρία, για να λειτουργήσουν τα 150 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια ,μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές».

  • -Σημειώνεται ότι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τους 39, μεταξύ των οποίων οι 37 ενήλικες ηλικίας από 25 έως 90 ετών και παιδιά, ένα βρέφος κάτω των 12 μηνών και ένα παιδάκι 5 ετών. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, οι νεκροί από τη γρίπη έφτασαν τους 20.
  • Εγκύκλιο προς τα σχολεία που επισημαίνει τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη έστειλε το υπουργείο Παιδείας και συνιστά στους διευθυντές να ειδοποιούν αμέσως τους γονείς των παιδιών τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης. Η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να περιμένουν τους γονείς τους σε χώρο που δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα.

Προληπτικά μέτρα 
Τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
- Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
- Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
- Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
- Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.
- Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις, σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


Σχετικά: Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα 2017-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ