12.6.20

Αγρότες Καστοριάς: «Αυτά θα λέγαμε στον υπουργό, αλλά δεν υπήρχε χρόνος»

Ένας χρόνος μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στον αγροτικό τομέα. Όσα προβλήματα κληρονόμησε παραμένουν άλυτα και η αντιμετώπιση των νέων κατώτερη των περιστάσεων.Το φράγμα Νεστορίου που καλύπτει 23% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Καστοριάς που μπορεί να αναστρέψει την τάση φυγής των νέων της περιοχής παραμένει ακίνητο.

Η σύσκεψη των φορέων με την συμμετοχή του υφυπουργού κ. Κ. Σκρέκα μας ανησύχησε περισσότερο παρά μας καθησύχασε. Το κόστος παραγωγής συνεχίζει να αυξάνεται (πετρέλαιο ρεύμα φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόροι, υπηρεσίες). Οι τιμές των προϊόντων κάτω του κόστους σχεδόν σε όλα τα προϊόντα.

Οι κλιματικές συνθήκες, όλο και πιο ασταθής με καταστροφικές συνέπιες στις καλλιέργειες και το αίτημα της περιοχής μας για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ως προς τον ορισμό του καύσωνα παραμένει ανεξεταστέο. Ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης συνεχίζει να υπάρχει παρ’ όλο που νοθεύει τον Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Η φορολογία δυσανάλογη αλλά η «χαρμόσυνη» είδηση είναι ότι δεν υπάρχει φορολογητέα ύλη και η πλειοψηφία των αγροτών δεν φορολογείται γιατί δεν υπάρχουν εισοδήματα.

Οι ελληνοποιήσεις καλά κρατούν, παρ’ ότι αυστηροποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο ( εάν μας έλεγαν και πόσους ελέγχους κάνανε στην αγορά, πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν και πόσα εισπράχθηκαν).
Η ρευστότητα ανύπαρκτη, οι υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν (προκαταβολή φόρου, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος) όπως και οι προμηθευτές μας αλλά εμείς δεν μπορούμε να πληρωθούμε τις επιταγές παρά μόνο μετά από 75 ημέρες που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Τα ΠΣΕΑ των σιτηρών του 2017 παραμένουν απλήρωτα (κάποιες περιοχές πληρώθηκαν, ένεκα της εντοπιότητας των κυβερνόντων). Οι ενστάσεις για τα ΠΣΕΑ φασολίων 2017 δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη. Το αίτημα για ένταξη των φασολιών και των μήλων του 2019 παρ’ όλες τις θετικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών μηχανισμών παραμένει στα αζήτητα.

Η κτηνοτροφία στο έλεος της φύσης. Τα τελευταία χρόνια ραγδαία μείωση των κτηνοτρόφων και των ζώων τους από την μείωση της τιμής του γάλατος και του κρέατος. Η ελεύθερη αγελαία αγελαδοτροφία (κρεατοπαραγωγής) που είναι απολύτως ελλειμματική στη χώρα και που ενδείκνυται στην περιοχή μας, σαν να μην υπάρχει. Οι αποζημιώσεις ελάχιστες σε σχέση με την ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος και το υπουργείο, σε όλα αυτά, κωφεύει.

Αυτά θα λέγαμε στον υπουργό, σε μια ενδεχόμενη συνάντηση που θα μπορούσαμε, και περιμέναμε, να έχουμε κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία, αλλά δεν υπήρχε χρόνος, δυστυχώς. Κάποια άλλη φορά ίσως. Ελπίζουμε να μην είναι αργά. Για κανέναν.

Για τον αγροτικό σύλλογο δήμου Άργους Ορεστικού
Ο πρόεδρος
Θωμάς Μάνος

Για τον αγροτικό συνεταιρισμό δημητριακών & κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς
Ο πρόεδρος
Δημήτριος Μόσχος

Για τον αγροτικό συν/σμό Καστοριάς με έδρα το Άργος Ορεστικό
Ο πρόεδρος
Πλάτων Μορφίδης

Για τον αγροτικό συν/μο “Ορμή” Βιτσίου
Ο πρόεδρος
Δημήτριος Βαενάς

Για τον αγροτικό σύλλογο Πολυκάρπης “Μακεδνός”
Ο πρόεδρος
Θωμάς Μόσχος

Για τον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς
O πρόεδρος
Δημήτριος Λαζαρίδης

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος12/6/20

    Προφανώς οι Αγρότες της Καστοριάς, δε συγκρίνονται με τους Αγρότες της Κοζάνης και τους Εκτροφείς Γουνοφόρων Ζώων, που πίνουμε νερό στην υγειά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ