23.6.20

Αναστάσιος Πηχιών (1929-2020)



Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε στην Αθήνα όπου και κατοικούσε, ο Αναστάσης Πηχιών. Σπουδαίος επιστήμονας και σπάνιος, άδολος πατριώτης. Ασίγαστος ο πόθος του υπέρ της Καστοριάς, δεν σταμάτησε ποτέ να ενδιαφέρεται ενεργά για την πόλη, τα εθνικά θέματα, την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό. Να αγωνιά και να προτείνει για το καλό της.

Είχε την γενναιότητα και το πείσμα να ανακαλέσει την δωρεά του ομώνυμου αρχοντικού από το Ελληνικό Δημόσιο, για να το δωρίσει στην συνέχεια στον Δήμο Καστοριάς για την στέγαση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα που ήταν ο διακαής του στόχος.

Αντίστοιχο σκοπό είχε για την διάσωση και ανάδειξη των εξαφανισμένων πολύτιμων φορητών εικόνων των ναών της Καστοριάς και των κειμηλίων της.

Ανυποχώρητος και αξιοπρεπής, απέκρουσε την προσωπική θωπεία που του προσφέρθηκε για να παραμερίσει το κίνητρό του, που ήταν η έκθεση των εικόνων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Αρθρογραφούσε με την ορμή του ρομαντικού φιλοπάτριδα νέου για είκοσι και πλέον χρόνια στις σελίδες της ΟΔΟΥ, της οποίας υπήρξε φλογερός και ανυπόκριτος ηθικός χορηγός και στενός φίλος.

Η ΟΔΟΣ αναγγέλλει με συντριβή τον θάνατο ενός ακόμη Καστοριανού, από αυτούς που ολοένα και σπανίζουν, καθώς δίδασκε με το ήθος και το περιεχόμενο της ζωής του, αλλά προπαντός την αγάπη του για την Καστοριά.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 στις 11:30 στο Κοιμητήριο της Καισαριανής.

Φωτογραφία: Στρατιωτικός άγιος από το εσωτερικό του ναού της Παναγίας Ρασιώτισσας (1411) της Καστοριάς, έργο του Φράγγου Κατελάνου, η κύρια εξωτερική τοιχογραφία της οποίας έχει αφαιρεθεί (αγιογραφία της Παναγίας) επί μητροπολίτη Δωροθέου κατά την διάρκεια της δικτατορίας και έκτοτε αγνοείται. Θέμα με το οποίο ασχολήθηκε -εκτός των άλλων- ο εκλιπών.


2 σχόλια:

  1. Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος, Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ24/6/20

    Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Η Καστοριά και η χώρα έχασε έναν φλογερό πατριώτη. Είχα τη χαρά και την τιμή να τον γνωρίσω πρώτα από τις σελίδες της ΟΔΟΥ διαβάζοντας τα εξαιρετικά του άρθρα και αργότερα στο γραφείο του κ. Μπαϊρακτάρη.
    Η ζωντάνια του, η ευρυμάθειά του, η ανιδιοτέλειά του, η εργατικότητα, το ήθος του με εντυπωσίασαν και αποτελούσαν για εμένα πρότυπο ζωής. Όταν διαπίστωσα ότι ο αγώνας του για την αναζήτηση της τύχης των βυζαντινών εικόνων δεν συναντούσε την αναγκαία συμπαράσταση από τους συμπατριώτες μας, σκέφθηκα να κάνουμε μια κίνηση συλλογής υπογραφών για να επισημάνουμε την αναγκαιότητα υπεύθυνης πληροφόρησης σε έναν πολιτιστικό θησαυρό που διασκορπίστηκε σε άγνωστους εν πολλοίς προορισμούς.
    Να με συγχωρέσετε Άγιε Δέσποτα αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι έπρεπε να είστε από τους πρώτους που θα έπρεπε να σπεύσουν στην αγωνιώδη έκκλησή του για την αναζήτηση των εικόνων.
    Είμαι βέβαιος πως από τους κόλπους του Αβραάμ όπου αναπαύεται θα συνεχίσει να μεριμνά για την πρόοδο της αγαπημένης του πόλης. Εύχομαι ο ενάρετος βίος του να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για πολλούς από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό Παράδεισο Αναστάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ