30.6.20

Εικαστική έκφραση για την έμφυλη βία [ΙΙ]

Πίσω από πόρτες κλειστές

Κλείνοντας το διάλογο


«Πριν από επτά μήνες, με πρωτοβουλία της υποτρόφου του προγράμματος Start - Create cultural change 2019/20, Αθηνάς Κιορπελίδου, σχηματίστηκε στην Καστοριά μία ομάδα δημιουργικών ανθρώπων, η οποία ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε συνεντεύξεις γυναικών που έχουν υποστηριχθεί από το κέντρο Συμβουλευτικής του δήμου Καστοριάς και που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας "Αξιολόγηση της ψυχικής ανθεκτικότητας και της ευημερίας:
Η περίπτωση των γυναικών θυμάτων βίας του Συμβουλευτικού κέντρου του Δήμου Καστοριάς" που διεξήχθη το 2019 για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο τμήμα Νηπιαγωγών από την κ. Μαρία Παπαλαμπροπούλου, υποψήφια διδάκτορα κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Δόμνα Μιχάηλ. Μέσα από τον διάλογο, τη βιωματική εμπειρία και την τέχνη, η ομάδα προσπάθησε να καταλάβει την έμφυλη βία σαν βιωμένη εμπειρία, να βρει μία κοινή γλώσσα για να εκφραστεί και να μιλήσει για όλα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, για όλα όσα δεν τολμάμε να μιλήσουμε: τις διαφορετικές μορφές της έμφυλης, ενδοοικογενειακής βίας.

Σιγά-σιγά, η πρωτοβουλία ξεπέρασε τα όρια της ομάδας και απλώθηκε σε όλη την Καστοριά. Περισσότεροι από εκατόν πενήντα ήταν άνθρωποι κάθε ηλικίας που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα και συμμετείχαν σε μία σειρά βιωματικών εργαστηρίων, απάντησαν στο διαδικτυακό ανώνυμο ερωτηματολόγιο και είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα, σε μία συλλογική, πλέον, προσπάθεια σύνδεσης με το φαινόμενο της έμφυλης βίας.
Η συμμετοχή των εθελοντών υπήρξε πολλές φορές καθοριστική για την συνέχιση των δράσεων της πρωτοβουλίας. Περισσότεροι από τριάντα άνθρωποι της πόλης προσέφεραν εργασία, γνώσεις, υλικά και αντικείμενα απαραίτητα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Οι δράσεις της πρωτοβουλίας κορυφώθηκαν σε μια εικαστική και οπτικοακουστική εγκατάσταση και με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Αλέξανδρου Μιχαήλ και την εικαστική επιμέλεια του Μάρκου Ντέμκα. Από τις 20 μέχρι τις 28 Ιουνίου οι πόρτες του αρχοντικού Μπασάρα άνοιξαν και μέσα σε διάστημα 10 ημερών πάνω από 600 επισκέπτες περιπλανήθηκαν ελεύθερα μέσα σε εικαστικές, βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις, με φράσεις αυτούσιες από τις συνεντεύξεις των γυναικών και τα προσωπικά τους αντικείμενα, με τις απαντήσεις που δόθηκαν στο ανώνυμο ερωτηματολόγιο, το "Πίσω από πόρτες κλειστές" αποτύπωσε την κακοποίηση σαν βιωμένη εμπειρία. Σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της εικαστικής εγκατάστασης η αυλή του αρχοντικού Μπασάρα μετατράπηκε σε ζωτικό χώρο συζήτησης, προβληματισμού και συνύπαρξης των συντελεστών, των εταίρων και των επισκεπτών της, ανοίγοντας το διάλογο για την έμφυλη βία στην Καστοριά».

Δελτίο τύπου των διοργανωτών.


Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/6/20

    Τους τενεκέδες γιατί δε τους βάζετε.....???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/7/20

      Γέμισαν την πόλη τενεκεδες και νομίζουν πως είναι κάτι όμορφο....

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ