19.6.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Κι αυτήν την εβδομάδα που πέρασε, συνέβησαν πολλά. Μερικά απ’ αυτά που θα αναφερθούν στο εβδομαδιαίο σου φύλλο, ενδεχομένως να έχουν συμβεί και πριν δυο ή και τρεις εβδομάδες. Αλλά δεν θα μπορούσαν τελικά να ξεφύγουν της προσοχής. Όπως για παράδειγμα, η σκοτεινή «καινοτομία» (ξεκινώντας απ’ τα παλιότερα σύμφωνα με την χρονική σειρά εκτέλεσής τους) της μη φωταγώγησης της κυριότερης οδού στον αστικό ιστό της πόλης, την ημέρα που γιόρταζε τα ελευθέριά της η Καστοριά.

Φυσικά, η αναφορά μου γίνεται για την οδό Μητροπόλεως που ανά την επικράτεια και σ’ όλα τα αστικά κέντρα, η συγκεκριμένη ονομασία ανήκει σε δρόμους που συνήθως σφύζουν από ζωή και περιλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι από το εμπορικό status της εκάστοτε πόλης. Φυσικά η πληθυσμιακή κάλυψη, δεν είναι ανάλογη της κατάστασης που συναντά κανείς στην Καστοριά.

Στο συγκεκριμένο timing δεν θα εξεταστούν αιτίες και πολιτικές ενέργειες που προκάλεσαν την συγκεκριμένη «αποκέντρωση». Το ν’ αναζητηθούν οι ευθύνες και ν’ αποδοθούν μετά από τόσα χρόνια, δεν θα ήταν μόνο άκαιρο αλλά και χωρίς σημασία. Θα ήταν προτιμότερο να αποδοθούν οι «δάφνες» και τα συγχαρητήρια σε αυτόν/ούς που θα επαναφέρουν την παλιά λάμψη και αίγλη και κοσμοσυρροή στην συγκεκριμένη οδό, κατά την άποψη των περισσοτέρων.

Έτσι, η συνεχιζόμενη άρνηση της φωταγώγησης, δηλαδή η συσκότιση της Μητροπόλεως έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο —αλλά όχι λογικό— μιας σειράς γεγονότων και αποφάσεων. Σαν να βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ζωής ο συγκεκριμένος δρόμος αλλά και μια ολόκληρη περιοχή που βρίσκεται πλησίον αυτής. Για να έρθει όμως σε αυτό το ύστατο σημείο επιβίωσης της, πραγματικά έχουν προηγηθεί αρκετές κακές αποφάσεις.

Τόσο σε δημοτικό επίπεδο όσο και σε βουλευτικό. Ακόμα ακόμα και σε επίπεδο του υπερβάλλοντος ζήλου αστυνόμευσης με τις κατ’ επανάληψη μηνύσεις στα διάφορα bars στην περιοχή κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών, που είχε ως αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό των ιδιοκτητών. Ή επειδή επί συγκεκριμένης δημαρχίας επενδύθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές στην αναβάθμιση της νότιας παραλίας δημιουργώντας «χάρτινες» προσδοκίες για εμπορική αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, εγκαταλείποντας παράλληλα στην στασιμότητα και στην εσκεμμένη εκκένωση το Τσαρσί. Και ολόκληρη την Μητροπόλεως.

Μιμούμενοι λανθασμένα τις παραθαλάσσιες περιοχές, φανταζόμενοι πως μπορούσε να φτάσει στα ανάλογα επίπεδα ανάπτυξης η παραλιακή ζώνη. Ένας τόσο κακός σχεδιασμός και προσπάθεια απόδοσης στην πόλη παραθαλάσσιου χαρακτήρα, τόσο όμορφου αλλά τόσο ξένου ώστε να αποδοθεί στην πόλη κι αυτή να το απορροφήσει. Όχι γιατί δεν θα το θέλανε οι κάτοικοι της, αλλά επειδή απλά, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Θαρρείς πως θα ξεφόρτωναν τα ferry boat τους εκατοντάδες τουρίστες με το ανάλογο όφελος των παραλιακών μαγαζιών που δημιουργήθηκαν εκεί.

Τέτοιες λανθασμένες αποφάσεις, δεν άφησαν μόνο το άλλοτε ιστορικό κέντρο της πόλης στην τύχη του. Μετά από τόσα χρόνια κρίσης αλλά κι αλόγιστης σπατάλης και χρεών —ακόμα και προς τον δήμο και την ΔΕΥΑΚ— το παραλιακό μέτωπο έφτασε κι αυτό στο εμπορικό ναδίρ που με τόσες φανφάρες και χαμόγελα «κατέβασαν» από το Τσαρσί.

Φαντάζει δύσκολο τι μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση στην οδό Μητροπόλεως. Πολλοί είναι εκείνοι που ποντάρουν τα ρέστα τους, στην άφιξη των πρώτων προσφύγων και μεταναστών στις κλειστές ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Μητροπόλεως.

Σε αυτό το ζήτημα εξάλλου αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, στην δεύτερη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μέσα σε διάστημα ούτε ενός μηνός. Φαντάζει αδύνατο να μην σταθεί κανείς στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος Καστοριάς στα πλαίσια ενημέρωσης για το περιεχόμενο της συνέντευξής του. Και δη για το συγκεκριμένο ζήτημα της φιλοξενίας κι αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όχι γιατί δεν χρειάζεται συνεννόηση μ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ο ίδιος ανέφερε. Αλλά γι’ αυτό το «ταυτοτικό» θέμα που έθεσε ο ίδιος.

Δηλαδή ο δήμαρχος Καστοριάς και οι συν αυτώ, φοβούνται γι’ απώλεια της εθνικής ταυτότητας; Πιστεύουν δηλαδή, πως οι εκατό ή διακόσιοι που θα φτάσουν στην πόλη θα αλλοιώσουν την ταυτότητα των κατοίκων; Κάνοντας μια υπόθεση εργασίας και συμφωνήσει κάποιος με τον κ. Κορεντσίδη, τότε το νησί της Λέσβου θα πρέπει να είναι πια χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα και να έχει γίνει ανεξάρτητος νήσος πολλών εθνικοτήτων. Σύμφωνα λοιπόν μ’ όσα είπε —κι άλλα τόσα— υπονόησε ο δήμαρχος Καστοριάς. «Αν είναι ποτέ δυνατόν!» θα έλεγαν κάποιοι.

Ιδίως όταν η Καστοριά και οι πολίτες της, έχουν βιώσει ακόμη ένα κύμα μεταναστών και προσφύγων. Και δεν αναφέρομαι σε κάποιους άλλους πέρα των γειτόνων Αλβανών, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Δεν νομίζω να αλλοιώθηκε η ταυτότητα των Ελλήνων και δη των κατοίκων του νομού Καστοριάς, ιδίως όταν η παρουσία τους τότε στον νομό ήταν κάποιες χιλιάδες. Κι όχι μιας ή δύο εκατοντάδων, που ακούγεται πως έρθουν στις μέρες μας. Εκτός κι αν ζούμε αγαπητή ΟΔΟΣ σ’ έναν «αλβανοκρατούμενο» νομό και δεν το έχουμε αντιληφθεί.

Καλό θα ήταν λοιπόν οι αιρετοί να είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν προβαίνουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Κι ακόμα πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις που είναι υπεύθυνοι να λαμβάνουν. Έχοντας ως οδηγό τις πολλές κακές αποφάσεις που έφεραν σε αυτό το σημείο την πόλη κατά το παρελθόν ώστε να μην υποπέσουν στα ίδια τραγικά λάθη. Τα οποία στην παρούσα στιγμή, θα ήταν και η χαριστική βολή για την επιβίωση της πόλης. Θα πρέπει να δουλέψουν αρκετά για να διορθώσουν λάθη προηγούμενων δημοτικών και βουλευτικών αρχών με πρώτο και καλύτερο, την στέγαση του Πανεπιστημίου στο 1ο Γυμνάσιο το οποίο —κτήριο— πληροί τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για μια τέτοια στέγαση.

Που σε συνδυασμό με τον όποιο αριθμό προσφύγων αλλά και με ορισμένες σοβαρές αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει το δημοτικό συμβούλιο, να αποτελέσουν την αφορμή για μερική αναγέννηση της Μητροπόλεως και του ιστορικού κέντρου της «Άνω Αγοράς» όπως λέγανε παλιότερα. Που θα σημάνει και την εκ νέου φωταγώγησή του.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Νοεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1011




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ