12.5.23

ΟΔΟΣ: Υποκλίσεις

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.2.2023 | 1163


Στην Κρήτη θα έχουν πολιτικούς που τρίζουν τα δόντια στον πρωθυπουργό, και όχι παρατρεχάμενους που αρέσκονται να φωτογραφίζονται όπως στην Καστοριά. 



«Έχουμε πολλά πράγματα να πούμε. Βλέπω και το αεροδρόμιο σε καλή κατάσταση, θα το κάνουμε και πολύ καλύτερο». Αυτά είπε απευθυνόμενος στον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδη, ο οποίος τον ανέμενε καρτερικά για την στιγμιαία δόξα της φωτογράφισης, κατά την υποδοχή του στον αερολιμένα "Αριστοτέλης". Η συνέχεια είναι ούτε λίγο, ούτε πολύ σε όλους γνωστή. Ο μεν δήμαρχος δεν του είπε απολύτως τίποτε στα λιγότερα από 45 λεπτά που διήρκεσε η... αβλαβής διέλευση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Ο οποίος πάντως αφιέρωσε ολόκληρο ταξίδι αποκλειστικά στα Γρεβενά, όπως είναι ήδη γνωστό, προκειμένου να μπαλώσει το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε από τα μεγάλα πολιτικά κατορθώματα του βουλευτή του. 

Αλλά και κανείς δεν φάνηκε να ενοχλήθηκε από την δήλωση του κ. πρωθυπουργού, ότι βρήκε το αεροδρόμιο σε… «καλή κατάσταση». Κάτι που σημαίνει με την σειρά του ότι δεν έχει ιδέα αφ΄ενός ότι η άγονη γραμμή της Καστοριάς παραμένει στα αζήτητα, ότι το αεροδρόμιο δεν πρόκειται να αποτελέσει στόχο βελτίωσης από την πλευρά της κυβέρνησής του. Και ότι η υπόσχεση «θα το κάνουμε πολύ καλύτερο» (εννοούσε το... αεροδρόμιο) αφορούσε αποκλειστικά στον πύργο ελέγχου. Ένα, ακόμη γεφύρι της Άρτας στην Π.Ε. Καστοριάς, που ανακοινώνεται συνεχώς από το 2019. Αλλά έως στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό στην υλοποίησή του. 

Και να αναλογιστεί κάποιος ότι και η επέκταση του διαδρόμου απογειώσεων - προσγειώσεων που αποτελεί το δυσκολότερο τμήμα της διαδικασίας, είναι έργο έτοιμο. Αποπερατώθηκε από την εποχή του ΠαΣοΚ και του Φιλίππου Πετσάλνικου. Όταν ακόμη, γίνονταν δημόσια έργα και επενδύσεις στην περιοχή. 

Τώρα ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός και το τοπικό πολιτικό προσωπικό οχυρώνονται βολεμένοι πίσω από την εξόχως αόριστη και απαράδεκτη για πρωθυπουργό 4ετίας διαβεβαίωση ότι «Η Καστοριά έχει πολλά να δώσει στον τομέα των υπηρεσιών. Και νομίζω όσο αναβαθμίζεται και το προϊόν της Καστοριάς, τόσο θα είναι ένας τόπος τον οποίο ολοένα και περισσότεροι θα θέλουν αν τον επισκεφθούν. Απίστευτος πολιτιστικός πλούτος. Δίνουμε πολλά λεφτά για έργα πολιτισμού στην Δυτική Μακεδονία, σχεδόν 30 εκατομμύρια. Το τρίπτυχο πολιτισμός, τουρισμός και πρωτογενής τομέας με ποιοτικά προϊόντα συνθέτουμε ένα μοντέλο το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Δεν είναι ότι τα ψίχουλα των 30 εκατομμυρίων αφορούν στην Δυτική Μακεδονία και δεν γίνεται καμμιά ειδική αναφορά στην Καστοριά. Ούτε και για το ότι ο νυν πρωθυπουργός δεν έχει υψηλότερο και πιο φιλόδοξο στόχο για την Καστοριά και τους Καστοριανούς. Ούτε καν ακόμη και από τον στόχο του τέως πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος, παραμονές της συντριβής στις εκλογές του 1981, είχε συστήσει στους πολίτες να γίνουν αλιείς στην λίμνη της Καστοριάς. Και να πάψουν να ελπίζουν στην γούνα. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Αλλά ότι 1-2 μόνο εβδομάδες προηγουμένως ο ίδιος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα έργα δισεκατομμυρίων ευρώ που εκτελούνται στην Κρήτη, μεταξύ των οποίων και στην κατασκευή νέου τεράστιου αεροδρομίου στο Ηράκλειο (που ήδη διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο και φυσικά διεθνές), και πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στο υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι προϋπολογισμού πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωνε «Το αεροδρόμιο θα είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα αλλά και ένας φάρος ανάπτυξης». Και ότι πρόκειται για μεγαλύτερο εργοτάξιο αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας, «μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, ένα αεροδρόμιο το οποίο τελικά θα είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο αρχικά προβλεφθεί και ότι η Κρήτη θα έχει ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο για τον επόμενο αιώνα». 

«Είναι αδιανόητο να μιλάμε για την ανάπτυξη του νησιού χωρίς σύγχρονο αεροδρόμιο»*, κατέληξε γεμάτος υπερηφάνεια ο κ. Μητσοτάκης. Μόνο που εκεί ο τόπος λέγεται Καστέλι και δεν είναι το Κάστρο της Νέας Δημοκρατίας, όπως με εκφραστικό τρόπο σάρκασε την Καστοριά ο ίδιος. Και βεβαίως εκεί θα έχουν πολιτικούς που τρίζουν τα δόντια, και όχι παρατρεχάμενους που αρέσκονται να φωτογραφίζονται. Και να υποκλίνονται ως καρπαζοεισπράκτορες.



(*) Με συνολικό κόστος που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ το νέο αεροδρόμιο θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα με σύστημα MARS (Multiple Apron Ramp System) και δύο γέφυρες επιβίβασης επιβατών.Έτσι, μπορεί να υποδέχεται αεροσκάφη Code D/E σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) καθώς και αεροσκάφη τύπου Β747 και Α330. Στην πλήρη εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών εκτιμάται ότι θα απασχολείται 2.000 εργατοτεχνικό προσωπικό. Επίσης εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 7.000 με 7.500 θέσεις άμεσης απασχόλησης και υπολογίζεται ότι θα κινητοποιήσει, μέσα από την αναπτυξιακή δυναμική που θα προσδώσει σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, περίπου 35.000 με 37.000 θέσεις έμμεσης απασχόλησης.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Φεβρουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1163.
Σχετικά:

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/5/23

    Είναι στο χέρι μας να μη ψηφίσουμε καρπαζοεισπράκτορες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/5/23

    "Όταν ένα αεροδρόμιο έχει λιγότερους επιβάτες από το αεροδρόμιο του Καστελόριζου των 594 κατοίκων απλά δεν χρειάζεται."

    Αυτή την τοποθέτηση θα περίμενα από έναν υπεύθυνο πολιτικό μιας υπερχρεωμένης χώρας που οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας πέθαιναν στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/5/23

      Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καστοριά
      17 Μαϊου.

      Δεν είμαστε Μέρκελ να πηγαίνουμε με λεωφορείο.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος13/5/23

    Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης έχει ομιλία στην Καστοριά. Δύο μέρες πριν τελειώσει ο προεκλογικός αγώνας. Τι γίνεται; Δεν έχουμε σίγουρο το 50%;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/5/23

      Ίσως θέλει να μας ανακοινώσει ότι στις εκλογές της 2ας Ιουλίου θα βάλει άλλους υποψήφιους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/5/23

      Λες να βάλει την Ελίζα Βόζενμπεργκ; Και για αυτό να ήρθε στην ομιλία Τζηκαλάγια;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος14/5/23

      Μη τους τρομάζεις τους ανθρώπους!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος15/5/23

      Η κυρία Βόζενμπεργκ έχει και γερμανική υπηκοότητα; Γιατί το όνομα Βόζενμπεργκ παραπέμπει σε γερμανοεβραϊκή καταγωγή.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος16/5/23

      Έκλεψε την παράσταση από όλες τις μποτοξάτες ιθαγενείς.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος15/5/23

    Στη λειτουργία του Λεχόβου που τελέσθηκε από τον Άγιο Καστοριάς παρέστησαν υποψήφιοι από τον νομό Φλωρίνης, αλλά κανένας από την Καστοριά. Η πίστη των υποψηφίων του νομού Καστοριάς σταματάει στα όρια του νομού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/23

      Η πίστη των υποψηφίων σταματάει εκεί που τελειώνουν οι ψηφοφόροι.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ