16.5.23

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


42΄ λεπτά + 8 «θα» = 50% (τί;)


■ Ήλθε, είδε και απήλθε από την Καστοριά: ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. 

■ Αποτέλεσμα 0 (μηδέν). Όλα για τα ψηφουλάκια (και αν) και να φωτογραφηθούν οι γνωστοί γαλάζιοι τοπικοί παράγοντες (οι likes και καρδούλες) μαζί του.

■ Οι φωτογραφίες ήταν το ζητούμενο. Σε 42΄λεπτά που έμεινε στην πόλη μας, τί να προλάβει να κάνει. Μίλησε στους παρευρισκόμενους - καμμιά πενηνταριά πολίτες και καμμιά πενηνταριά οι τοπικοί γαλάζιοι άρχοντες, η συνοδεία του και οι αστυνομικοί: το σύνολον 100 – βαριά 120 άτομα και ίσως πολλά λέμε.

■ Είπε κάτι ουσιαστικό; Μπα, για τέτοια είμαστε τώρα και δη στην Καστοριά; Το «προπύργιο» της παράταξής του, όπως είπε. Την πόλη που αγαπάει αλλά δεν έχει επισκεφθεί, ως πρωθυπουργός, ποτέ. Έφτασε η προεκλογική περίοδος και εμφανίστηκε, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας γι αυτό και η προσφώνηση που απευθύνθηκε στο «μέγα πλήθος» «νεοδημοκράτες και νεοδημοκράτισες». 

■ Εξέφρασε και το παράπονό του το παλληκάρι το λυγερό. Έχει παράπονο, είπε δημοσίως, "κάθε φορά όταν περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα, σταματώ σε πολλά μαγαζιά και οι πιο πολλοί – όλοι θα έπρεπε να το λένε – αλλά μου το λένε οι πιο πολλοί, θυμούνται τη στήριξη την οποία παρείχαμε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στα δύσκολα χρόνια". Α, μάλιστα. 

■ Για τους γουνεργάτες και τους μικρομεσαίους γουνοποιούς, μούγγα.

■ Για τις πανεπιστημιακές σχολές που χάθηκαν ή δεν ήρθαν ποτέ στην Καστοριά, μούγγα.

■ Για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο μας, ούτε λέξη. Κιχ.

■ Απλά και μόνο πέρασε για να τονίσει ότι, ο νομός αυτός δίνει στην γαλάζια παράταξη 50% και. Αυτό είναι το ζητούμενο, η μονοεδρική να μείνει γαλάζια.

■ Σε απάντηση της, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Ο.Τελιγιορίδου είπε: [...] μόνο που στην Καστοριά, που ούτε ως κομπάρσο υπολόγισε ποτέ στην πρωθυπουργική του θητεία, το μόνο σίγουρο ποσοστό πάνω από 50% είναι αυτό της ανεργίας [...]

■ Άρα, τί είναι το 50%, εκλογικό αποτέλεσμα ή η ανεργία. Ή μήπως τα «50 παλληκάρια που έφυγαν για δουλειά στο Τούνεζι, στην Μπαρμπαριά»; 

■ Οι φωτογραφίες από την επίσκεψη του, εδώ στην Καστοριά, θύμιζαν παρηκμασμένη προεκλογική «ξεπέτα». Όλοι και όλα «ήρθαν κι έδεσαν» σε εικόνες παρακμής, του αρχηγού και των παρευρισκομένων, με σκηνικό μία έρημη πόλη.

■ Δυστυχώς δεν πήραμε την «ατάκα» του: «Τηρήσαμε τις βασικές μας δεσμεύσεις, μειώσαμε τους μισθούς [...] Την είπε στην Πτολεμαΐδα. Δωρεάν διαφήμιση χάσαμε.

■ Γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέει. 

■ Φυσικά πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι, πρώτον: όσοι Καστοριανοί δεν πρόλαβαν να φωτογραφηθούν μαζί του, πήγαν στην Φλώρινα για την σέλφι που ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεύτερον: όσες ήθελαν να πείσουν ή να το πιστέψουν και οι ίδιες ότι ανήκουν στη γαλάζια παράταξη, ντύθηκαν στα γαλάζια. Σε πενήντα αποχρώσεις του μπλε, ένα πράγμα. Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι ο παπάς; 

■ Μετά την επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στην Καστοριά, η αντιπεριφέρεια εξέδωσε ανακοινωθέν που μας πληροφορεί για τα «8 θετικά αποτελέσματα» της.

■ Τα οκτώ (8) «θα» για τα έργα που θα γίνουν στον τόπο μας:

• Το φράγμα Νεστορίου (χειρότερο και από το γεφύρι της Άρτας κατάντησε).

• Το φράγμα και το αρδευτικό Διποταμίας.

• Σιδηροδρομική σύνδεση Π.Ε καστοριάς με Καλαμπάκα, Σιάτιστα και Πόγραδετς.

• Αεροδρόμιο Καστοριάς.

• Δημιουργία Παραρτήματος Φορέα Διαχείρισης (Λίμνης) Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά.

• Ολόκληρη της διαδικασίας παραχώρησης του δασικού φυτωρίου Άργους Ορεστικού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

• Τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης 4.000 ωφελούμενων για την Καστοριά.

• Παράταση της δράσης των αναστολών στον τομέα της γούνας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όταν πραγματοποιηθούν, ας μας ενημερώσουν. Προς το παρόν γελάμε και κλαίμε.

■ Ο δήμαρχος της Καστοριάς κ. Κορεντσίδης (εκτός από το αεροδρόμιο) δεν φαίνεται στις φωτογραφίες της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη. Παράξενο.

■ Φωτογραφήθηκε όμως στο «μεγάλο και μοναδικό έργο» που κατόρθωσε να φτιάξει στην πόλη πριν το τέλος της θητείας του.

■ Μία κυκλική πορεία, έναν κόμβο. Λίγο το΄χετε; 

■ Μπροστά στα ανοιχτά σχέδια του έργου, κάτι από πολεμικά ντοκυμαντέρ μας θύμισε. Όταν π.χ ο κάθε λογής Ηγεμών (για να αποφύγω καλύτερα ονόματα) κοιτούσε χἀρτες και άκουγε προσεκτικά τους στρατηγούς του πριν από κάθε εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα. Τι θυμηθήκαμε τώρα. Ανατριχίλα.

■ Φωτογραφήθηκαν περιχαρείς και δύο αντιδήμαρχοι του, οι κ.κ. Λίτσκας και Λιάμης, για την μεγάλη προσφορά των πολιτών της Καστοριάς προς στους σεισμόπληκτους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας. Το φορτηγό που πήγε τα προσφερθέντα είδη στην Κοζάνη έβαλε ο Δήμος. Οι Καστοριανοί έδωσαν, προσέφεραν όχι ο Δήμος. 

■ Γιατί χαίρονται και φωτογραφίζονται οι αιρετοί; 

■ Και από την μύγα ξίγκι να βγάλουν.

■ Συμπέρασμα: Δραματική η πραγματική εικόνα της δημοτικής αρχής και των πολιτικών αρχόντων, τοπικών και περαστικών. 

Μαύρο στους Μαυρογιαλούρους
 Όπου κι να ‘σαι Καστοριά 



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1162.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Σχετικά:

13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/5/23

    Την Κυριακή έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε μερικούς στα αζήτητα. Και σε μερικούς μήνες αυτούς που δεν βούλωσαν ούτε τις λακκούβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/5/23

    Εμένα με ενδιαφέρει κάτι άλλο, που το θεωρώ σημαντικό. Καμμιά από τις χώρες που ανακάλυψαν εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν υποχρέωσε τους κατοίκους της να εμβολιαστούν. Με ποια κριτήρια το έκανε ο κ. Μητσοτάκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/5/23

      Τα συμβόλαια που έγιναν με τις εταιρείες εμβολίων απέκλειαν οποιαδήποτε ευθύνη για τις εταιρείες παρασκευής τους για ό,τι και αν συμβεί. Έτσι σε όλες τις χώρες, εκτός από την Ελλάδα και το Τατζικιστάν, ο εμβολιασμός ήταν προαιρετικός και υπέγραφε ο εμβολιαζόμενος ότι το κάνει με δική του ευθύνη. Ακόμα και σε αυταρχικά καθεστώτα όπως το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τη Βόρεια Κορέα ο εμβολιασμός ήταν προαιρετικός.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος17/5/23

    Μια ερώτηση ρε παιδιά. Γιατί στις συγκεντρώσεις της ΝΔ βλέπουμε στην πρώτη σειρά μόνο ευτραφείς άνδρες και γυναίκες; Μήπως θέλουν να δείξουν στον κόσμο ότι στην Καστοριά με την ΝΔ δεν υπάρχει πείνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/5/23

      Στην χθεσινή υποδοχή πισω από τον Ζήση ήταν ένας μουσάτος νεαρός με γυαλιά. Ποιός είναι ο νεαρός; Κανακάρης μου φάνηκε.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/5/23

      Ο νεαρός ίσως να ετοιμάζεται για υποψήφιος το 2027.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος18/5/23

      Είναι αυτοί που τρέχουν στα φαγοπότια και τις πίτες. Επόμενο να είναι ευτραφείς.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος19/5/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος19/5/23

      Δύο φωτογραφίες, χίλιες λέξεις.

      [---- οι σύνδεσμοι αφαιρέθηκαν ----]

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος19/5/23

      Οι σύνδεσμοι παρέπεμπαν σε δημοσιευμένες φωτογραφίες του πρωθυπουργού και του κ. Τσιφλικιώτη από την προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Καστοριά. Είναι πραγματικά κατάντια μιας χώρας να φοβάται κάποιος να δημοσιεύσει συνδέσμους που παραπέμπουν σε δημοσιευμένες φωτογραφίες του πρωθυπουργού της και ενός πρώην υποψηφίου βουλευτή.

      Διαγραφή
    7. Συνδέσμους τοπικών... "ενημερωτικών" ιστοσελίδων αποφεύγει πλέον να καταχωρεί η εφημερίδα -να μην "πλυντήριο" της δήθεν αντικειμενικότητας.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος18/5/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/5/23

    Θαυμάστε τα συντεχνιακά κομματόσκυλα. Κατα τα άλλα δεν επεμβαίνουν στις εκλογές. Μόνο που κάθονται στην πρώτη σειρά μαζί με τον κουμπάρο και τους ημέτερους του βουλευτή.
    Να τον χαίρεστε ελεύθεροι επαγγελματίες.
    [---- ο σύνδεσμος αφαιρέθηκε ----]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ