10.3.17

Πρόσωπα 2016: Κοσμάς Γαζέας [3]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2016 | 3 | 5.1.2017 | 867 

«ο εξερευνητής του Ουρανού»



[+] Μόλις την 19η Σεπτεμβρίου 2016 η φωτογραφία του δρ Κοσμά Γαζέα, αστροφυσικού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά, επελέγη σαν Earth Science Picture of the Day (EPOD) δηλαδή το αντίστοιχο site της NASA.

Το γεγονός αυτό, δεν είναι μεμονωμένο αφού ο δρ. Κοσμάς Γαζέας από την Καστοριά, είναι ήδη καταξιωμένος και αναγνωρισμένος αστροφυσικός.

Βέβαια στο ευρύ κοινό της Καστοριάς, με την φροντίδα του Δήμου Καστοριάς που μερίμνησε για μια ακόμη αδιαφορία, δεν είναι τόσο γνωστή η σημαντική επιστημονική του πορεία ως σήμερα, που σύμφωνα με τους αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ που τον υπέδειξαν, του χαρίζουν τον τίτλο «ο εξερευνητής του Ουρανού»

Όσοι τον γνωρίζουν αναφέρονται και στην έμφυτη σεμνότητα που διακρίνει τον διακεκριμένο συμπατριώτη. Εκφράζουν όμως και την δυσαρέσκειά τους για τον λόγο ότι ο Δήμος Καστοριάς, και οι κατά καιρούς άρχοντες, δεν ενδιαφέρθηκαν έμπρακτα, παρέχοντάς του έστω την ευκαιρία να παρουσιάσει σημαντικά στοιχεία από το έργο του. Η ΟΔΟΣ ανταπαντά, ότι πολύ απλά ο δρ. Κοσμάς Γαζέας πληρώνει ακριβά το γεγονός ότι δεν μουγκρίζει ραγκουτσαρίσια.

Ωστόσο παιδικοί φίλοι, συγγενείς, παλιοί καθηγητές και συμμαθητές, συμμαθήτριες και φίλες, έτσι αυτοπροσδιορίζονται όσοι γνωρίζουν, παρακολουθούν και καμαρώνουν τον συμπολίτη για την πρόοδο του.

Ο δρ. Κοσμάς Γαζέας, γεννήθηκε το 1976 και ζούσε στην Καστοριά μέχρι την αποφοίτηση του από το λύκειο. Σπούδασε φυσική στη σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και το 2002 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Αστροφυσική από τον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το ίδιο πανεπιστήμιο το 2006 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική.

Η μεταδιδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard Smithsonian Center for Astrophysics της Βοστόνης των ΗΠΑ και από το 2009 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency - ESA) στοNoordwijk της Ολλανδίας.

Τα προγράμματα με τα οποία έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια σχετίζονται με την ανάλυση και επεξεργασία των παρατηρησιακών δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και αφορούν τη μελέτη των αστρικών πληθυσμών του γαλαξία Μ81 στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου και το συσχετισμό τους με τις πηγές ακτίνων-Χ που παρατηρούνται σε αυτόν.

Έχει ειδικευτεί στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική σε αλληλεπιδρώντα αστρικά συστήματα, στους μεταβλητούς και παλλόμενους αστέρες, στην αστρική φασματοσκοπία, φωτομετρία και στην επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων. Κατά την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής ασχολήθηκε με την εξελικτική πορεία των αλληλεπιδρώντων διπλών αστέρων σε επαφή και μελέτησε τις συσχετίσεις μεταξύ των φυσικών παραμέτρων των αστέρων που τα αποτελούν.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει δώσει διαλέξεις σε ελληνική και αγγλική γλώσσα με ποικιλία αστρονομικών θεμάτων. Έχει διδακτική εμπειρία από μαθήματα, διαλέξεις και ξεναγήσεις φοιτητών και του ευρέος κοινού στο πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από μαθήματα που παρέδωσε τα τελευταία χρόνια στο θερινό σχολείο Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και από εργαστηριακά μαθήματα σε μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για χρόνια εργάστηκε ερευνητικά στο Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών ως κύριος παρατηρητής, συμμετέχοντας σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα παρατηρήσεων μεταβλητών αστέρων (Καναδάς, Πολωνία, Βέλγιο, Τσεχία, Σλοβακία, Ιταλία, Ουκρανία, Αγγλία, Ιαπωνία). Οι ερευνητικές του εργασίες έχουν ξεπεράσει τις 90 σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 867.

Σχετικά:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος10/3/17

    "Η ΟΔΟΣ ανταπαντά, ότι πολύ απλά ο δρ. Κοσμάς Γαζέας πληρώνει ακριβά το γεγονός ότι δεν μουγκρίζει ραγκουτσαρίσια".
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ