5.11.17

Μακεδονία και Αιγαίο



Ο Δήμος Καστοριάς ύστερα από πρόσκληση του δήμου Χάλκης, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου καθώς και στο μνημόσυνο του χαλκίτη υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου, του πρώτου έλληνα αξιωματικού που έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος στην πρώτη μάχη στην Πίνδο στα ελληνοαλβανικά σύνορα στο έπος του '40 και του Διογένη Φανουράκη που έπεσε ηρωικά νεκρός στην Χάλκη, στον αγώνα για την απελευθέρωσή της από τις δυνάμεις κατοχής. Τι επετειακές εκδηλώσεις διοργάνωσε ο αδελφοποιημένος με την Καστοριά δήμος Χάλκης. Την αντιπροσωπεία του δήμου στην οποία συμμετείχε και πολιτιστικός σύλλογος Ζουζουλιωτών Καστοριάς, υποδέχθηκε ο δήμαρχος Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι του νησιού.

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου του «Όχι» πραγματοποιήθηκε με κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των ηρώων της Χάλκης Διογένη Φανουράκη και Αλεξάνδρου Διάκου και υπό τον ήχο της «Μακεδονίας ξακουστής» ξεκίνησε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο λιμάνι του νησιού. Στην παρέλαση συμμετείχε και η αντιπροσωπεία του δήμου Καστοριάς με λάβαρα και τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Ζουζουλιωτών με παραδοσιακές ενδυμασίες. Παρέλασαν επίσης μαθητές των σχολείων της Χάλκης και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Χαλκιτών Ρόδου «Ο Άγιος Ιωάννης» «Ο Μύρτος» Χαλκιτών.




Το μνημόσυνο του Αλεξάνδρου Διάκου τίμησαν με την παρουσία τους ο διοικητής 9ης ΑΔΤΕ, ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι Χάλκης, η καστοριανή αντιπροσωπεία, οι στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές Αρχές, οι τοπικοί σύλλογοι, κάτοικοι του νησιού και Χαλκίτες από την Ρόδο και άλλες περιοχές που ήρθαν στο νησί να τιμήσουν τον ήρωά τους.
Η μετάβαση της αποστολής στη Χάλκη και η επιστροφή πραγματοποιήθηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο έδωσε την δυνατότητα να μεταβεί η αντιπροσωπεία της Καστοριάς, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή τόσο η ιστορική μνήμη, όσο και η αδελφική φλόγα ανάμεσα στους ακρίτες που την αποζητούν.




Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Καστοριάς και ο δήμος Χάλκης πριν έναν χρόνο περίπου, στις 11 Νοεμβρίου 2016, υπέγραψαν πρωτόκολλο αδελφοποίησης στο δημαρχείο Καστοριάς, με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυόπουλου και των δύο πολιτιστικών συλλόγων της Χάλκης «Ο Μύρτος» και των Ζουζουλιωτών Καστοριάς.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του δήμου Καστοριάς στο όμορφο νησί της Χάλκης, πέρα από την απότιση φόρου τιμής στις θυσίες των δύο αξιωματικών και τον συνεορτασμό της εθνικής επετείου, έδωσε την ευκαιρία για συνεργασία και σε άλλους τομείς των δύο ακριτικών δήμων, αλλά και της σύναψης σχέσεων αγάπης και συναδελφοσύνης των κατοίκων τους, οι οποίοι επιζητούν την ενδυνάμωση της φιλίας και την προώθηση της συνεργασίας, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η αδελφική φλόγα ανάμεσα στην Μακεδονία και στο Αιγαίο, ανάμεσα στην ηπειρωτική και την νησιωτική Ελλάδα.


  • Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος  ήταν ο πρώτος έλληνας αξιωματικός του Στρατού Ξηράς που έπεσε μαχόμενος στο ελληνοαλβανικό μέτωπο την 1η Νοεμβρίου 1940 στην Πίνδο στην τοποθεσία Τσούκα. Η προτομή του αξιωματικού βρίσκεται στην είσοδο της Σαμαρίνας και κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου κατατίθεται στεφάνι για την μνήμη του. Γεννήθηκε στη Χάλκη στα Δωδεκάνησα, νησί κοντά στην Ρόδο, το 1911, που τότε ήταν υπό ιταλική κατοχή, αλλά είχε καταγωγή από την Μάνη. Σύμφωνα με την αναφορά του ταγματάρχη Καραβιά ο λόχος δέχτηκε επίθεση από πολλαπλάσιες ιταλικές δυνάμεις αλπινιστών ο Διάκος στεκόταν όρθιος κραυγάζοντας και δίνοντας εντολές για να εμψυχώσει τους στρατιώτες του, κατάφερε να ανασυντάξει τον λόχο του και να αντεπιτεθεί στους Ιταλούς κάνοντας έφοδο, για την ανακατάληψη του υψώματος, και μπαίνοντας πρώτος στην μάχη, ριπή πολυβόλου τον φόνευσε. Στο σημείο που έγινε η μάχη έχει στηθεί ανδριάντας του.

  • Ο ταγματάρχης Διογένης Φανουράκης γεννήθηκε το 1914 στην Χάλκη Δωδεκανήσου, όπου και έπεσε ηρωικά νεκρός στον αγώνα για την απελευθέρωσή της από τις δυνάμεις κατοχής. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο συμμετέχοντας στην κατάληψη της Κορυτσάς. Μετά την κατάληψη της Ελλάδος κατέφυγε στην Μέση Ανατολή και κατατάχθηκε στις ελληνικές δυνάμεις που πολεμούσαν στο πλευρό των Συμμάχων. Υπηρέτησε σε συμμαχικές μυστικές βάσεις στα μικρασιατικά παράλια  και στις συχνές αποστολές του δεν παρέλειπε να επισκέφτεται και την γενέτειρά του όπου μετέφερε κρυφά, τρόφιμα και φάρμακα για τους έχοντες ανάγκη. Οι επισκέψεις του όμως έγιναν γνωστές στους Γερμανούς. Στις 1.11. 1944 γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος για τον ήρωα λοχαγό που θυσιάστηκε για την Ελλάδα. Μετά την απελευθέρωση, προήχθη σε ταγματάρχης και του απενεμήθη  το «Μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων» και το «Χρυσούν αριστείον ανδρείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ