21.12.17

Πρωτόγνωρα γεγονότα στην Καστοριά



Ίσως να είναι η πρώτη φορά - αφού κάτι ανάλογο δεν συνέβη στην περιοχή ούτε και την περίοδο της Δικτατορίας, που δεν υποβλήθηκε απλά μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά εκδότη και διευθυντή εφημερίδας, αλλά επιδιώχθηκε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου που οδηγεί σε άμεση σύλληψη.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από ανάρτηση του κ. Δημήτρη Ιατρίδη, εκδότη της Καστοριανής Εστίας, στο ιστολόγιο της εφημερίδας του στο ίντερνετ, κριτικού σχολίου για απ' ευθείας ανάθεση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη σε εργολάβο, που μόλις δυο ημέρες πριν -σύμφωνα με την ανάρτηση- είχε ο ίδιος γίνει κουμπάρος (μάρτυρας) στον πολιτικό του γάμο, υποβλήθηκε μήνυση (όχι από τον περιφερειάρχη) για αυτόφωρο έγκλημα (!) με αποτέλεσμα ο ανυποψίαστος κ. Δημ. Ιατρίδης να συλληφθεί μπροστά στα μέλη της οικογένειάς του και σε κόσμο, την ώρα της εργασίας του.



Ο κ. Ιατρίδης, ύστερα από μερικές ώρες αφέθηκε ελεύθερος με εντολή της εισαγγελέα Καστοριάς και η υπόθεση θα δικαστεί τελικά αργότερα, αλλά ο υψηλός συμβολισμός του γεγονότος αυτού, αφήνει έκθετη την πολιτική ηγεσία του τόπου, δεδομένου ότι η απαξία του δημοσιεύματος μόνο με έγκλημα καθοσιώσεως δεν μοιάζει.

Και εμπνέει ανησυχία για την τροπή που μοιάζει να παίρνουν αγαθά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και να τελούν υπό την εγγύηση των εκλεγμένων.

Η ΟΔΟΣ μένει πάντα στο πλευρό κάθε έκφρασης ελεύθερου λόγου και της κριτικής ενημέρωσης μέσα στα όρια της νομιμότητας.

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/12/17

    Αρχίζει να γίνεται ενοχλητική η ...Ερντογανίαση!
    Πρώτα φυσικά μολύνονται αι γείτονες χώρες...
    Στη συνέχεια η γάγγραινα θα προχωρήσει κι άλλο μέχρις της πλήρους [και με όρους αποφυλακίσεως] ελευθεροτυπίας...

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/12/17

    ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωνσταντίνος Χατζηαγγέλου [facebook]22/12/17

    H συκοφαντική δυσφήμιση επιφέρει αυτόφωρο; Από πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/12/17

    Γιατί δεν έγινε το ίδιο και με τον Πλάτσιο στην Κοζάνη; Εκεί ισχύει άλλος Νόμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενθυμούμαι Άλλα24/12/17

    Αγαπητή ΟΔΟΣ,
    Αν και συμφωνώ απόλυτα με το πιο πάνω άρθρο, δυσκολεύομαι να εξηγήσω την μεταβολή στην ευαισθησία σας για παρόμοια φαινόμενα. Ενθυμούμαι παραδείγματος χάρη πως όταν ο Δήμος Καστοριάς προσέλαβε "αστυνόμο της δημοσιογραφίας" και τα μεσα της Καστοριάς ξεσηκώθηκαν, οι μόνοι που σφυριζατε κλέφτικα ησαστε εσεις και ο κύριος Ιατρίδης. Για του λόγου το αληθές παραθέτω το εξής δημοσίευμα νε τις διευκρινίσεις μάλιστα υμων και του κυρίου Ιατρίδη σε λινκ απο κάτω: https://fouit.gr/2016/10/21/μμε-καστοριάς-δε-θα-επιτρέψουμε-καμία/

    Ξάφνου τωρα που (εντελώς λανθασμένα) ο κύριος Ιατρίδης συλλαμβάνεται, παρουσίαζετε τον εαυτό σας ως θεματοφύλακες του ελεύθερου λόγου. Πώς το εξηγείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απορίας άξιο είναι που ταυτοχρόνως συμφωνείτε με το άρθρο, αλλά παράλληλα δυσκολεύεστε να εξηγήσετε την (δήθεν) μεταβολή (!) στην ευαισθησία της ΟΔΟΥ.

      Πρώτα απ’ όλα πού βρήκατε την μεταβολή; Η ΟΔΟΣ υποστηρίζει πάντοτε την ελευθεροτυπία και την κριτική στο πλαίσιο της νομιμότητας.

      Αυτά υποστηρίζει πάντα και με ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ στα πράγματα. Από το 1998. Δεν έχετε παρά να ανατρέξετε και να διαβάσετε. Ποτέ δεν πλάγιασε.

      Το ενδιαφέρον είναι που εσείς δεν είδατε τίποτε παράξενο, στο ότι όσοι κόπτονταν τότε (μερικοί απ’ αυτούς ειλικρινά) για την ελευθεροτυπία, τώρα σιωπούν και δεν υποστηρίζουν το θύμα του διωγμού. Πώς και δεν το προσέξατε αυτό;

      Επίσης πώς –στ’ αλήθεια– δεν προσέξατε ότι όσοι ξεσήκωσαν τότε τον κόσμο μιλώντας για διωγμούς, φιμώσεις κ.λ.π., μια χαρά τα βρήκανε με την εξουσία. Την δημοτική της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού, την Περιφέρεια και με τις... ευλογίες. Ούτε κι αυτό σας εντυπωσίασε;

      Κι αν δεν προσέξατε τα πιο πάνω, ΜΗΠΩΣ αντιληφθήκατε ότι ο δήμαρχος Καστοριάς και η δημοτική πλειοψηφία ότι υποχώρησαν; Υπέκυψαν κοινώς. (Αντιλαμβάνεστε σε τι υπέκυψαν).

      Ούτε γάτα ούτε ζημιά, και όλα ΜΕΛΙ - γάλα.

      Ούτε και το μέλι βλέπετε; Αν όχι να επισκεφθείτε κάποιο ειδικό.

      Μήπως τώρα αρχίσατε να αντιλαμβάνεσθε για ποιο λόγο η ΟΔΟΣ δεν σφύριζε "κλέφτικα", αλλά συνειδητά και με επιχειρήματα, απείχε από μια στημένη διένεξη;

      Και μιας ο λόγος για το... κλέφτικα, δεν έχετε ακούσει για εκβιαστές, στημένα δημοσιεύματα και στημένες εκπομπές;

      Δεν έχετε ακούσει για απειλές και ωμούς εκβιασμούς;

      Για λαμόγια;

      Για τα αληθινά "κλέφτικα" δηλαδή.

      Ούτε κι αυτό ακούσατε; Κρίμα.



      * * *


      ΟΔΟΣ: «Τι άραγε συμβαίνει στην Καστοριά»;

      http://www.odos-kastoria.gr/2016/09/blog-post_11.html


      ΟΔΟΣ: Ανέν[κ]δοτο.

      http://www.odos-kastoria.gr/2017/04/blog-post_75.html

      Διαγραφή
    2. Ενθυμούμαι Άλλα24/12/17

      Μου αρκεί που εσείς καταλάβατε τί εννοω. Άλλωστε όποιος εχει στοιχειώδη νοημοσύνη για να ενώσει τις κουκκίδες καταλαβαίνει και αυτος. Καλα Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
  6. Είναι λυπηρο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν αποδειχθεί ότι το δημοσιεύμα είναι αληθινό, θα έχουμε εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ