9.5.18

Λόγος & Αντίλογος



«Τελωνείο Λαιμού»



Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας στις 9/11/2017 διάβασα με μεγάλη ικανοποίηση ότι θα ανοίξει το Τελωνείο του Λαιμού (Άγιος Γερμανός) στις Πρέσπες.
Η λαϊκή παροιμία που λέει κάλιο αργά παρά ποτέ, επαληθεύεται για άλλη μια φορά και αυτό γιατί αυτή η πρόταση για το άνοιγμα του Τελωνείου είχε αναγγελθεί και το 2003 από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών κ Ανδρέα Λοβέρδο. Το ακριβές ιστορικό έχει ως εξής:

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Καστοριάς υπό την προεδρία μου το 2002 είχαμε παρευρεθεί σε (Work Shop) στα Μπίτολα (Μοναστήρι) με θέμα την κοινή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Σε αυτή την συνάντηση εγώ είχα προτείνει εκτός από το άνοιγμα του Τελωνείου,  εάν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και για μία διάνοιξη ενός περιφερειακού οδικού δικτύου γύρω από τις λίμνες, προκειμένου να δώσουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τουριστικά την περιοχή μας για τους επισκέπτες με ειδικές μορφές τουρισμού. Η FYROM και η Αλβανία αποδέχονται την πρόταση και είναι πρόθυμες για την αξιοποίηση, το έχει δηλώσει η Γ.Γραμματέας Τουρισμού κ Λιλιάνα Βοιοδζιέσκα και η Γ.Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών κ Ζμιλέβα Ζορίτσα σε συνάντηση στα Μπίτολα.

 Γι' αυτό στις 5/11/2003 είχαμε υποβάλλει έγγραφο στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών με κοινοποίηση στους βουλευτές του νομού μας, στην Π.Δ.Μ, στον νομάρχη και στον πρόεδρο του ΕΟΤ με θέμα την κοινή τουριστική αξιοποίηση Ελλάδος, FYROM, Αλβανίας για την περιοχή των Πρεσπών και της ευρύτερης περιοχής και ζητήσαμε την δημιουργία ενός περιφερειακού οδικού άξονα γύρω από τις λίμνες των Πρεσπών παράλληλα με  την ίδρυση του Τελωνείου Λαιμού (Άγιος Γερμανός) στις Πρέσπες.

Ο τότε βουλευτής κ Ανέστης Αγγελής με αριθμ 2710/15-12-2003 έστειλε έγγραφο με το αίτημα μας στην Βουλή των Ελλήνων. Στις 7/1/2004 Α.Π 1410/ΛΣ5 ο τότε ύφυπουργός Εξωτερικών κ Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε θετικά για την ανάπτυξη της περιοχής καθώς και για την διάνοιξη νέας μεθοριακής διάβασης (Τελωνείου) με την Π.Γ.Δ.Μ (FYROM). Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγιναν τίποτα από αυτά που είχαν αποφασισθεί τότε.

Εύχομαι αυτή η νέα σύσκεψη να καρποφορήσει, γιατί όπως δήλωσε και ο περιφερειάρχης κ.Θεόδωρος Καρυπίδης, μόνο οι συνεργασίες μεταξύ των λαών μπορούν να φέρουν την πρόοδο. Είναι μία και μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθεί τουριστικά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που λόγω της γεωγραφικής μας θέσης δεν μπορούμε να διαθέσουμε θάλασσα, έχουμε όμως λίμνες, βουνά και σπάνιες φυσικές ομορφιές, η δε περιοχή των Πρεσπών που ανήκει σε τρείς χώρες, μπορεί να μας βγάλει από την τουριστική απομόνωση.

Διεθνές αεροδρόμιο έχουμε, μπορούν οι τουροπερέϊτορ και οι τουριστικοί πράκτορες να πραγματοποιήσουν πολυήμερες εκδρομές με τσάρτερ στο αεροδρόμιο Καστοριάς, παραμονή στην Καστοριά και στην συνέχεια με πούλμαν οδικά να επισκεφθούν την Φλώρινα-Όχριδα-Πόγραδετς-Κορυτσά-Καστοριά, μια διαδρομή σε τρείς χώρες με απεριόριστη ομορφιά. Αυτή η τουριστική αξιοποίηση μπορεί να μας αναδείξει τουριστικά και να έχουμε τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου.

Και μόνο η διάνοιξη του Τελωνείου θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή μας γιατί οι εκδρομείς που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα θα μπορούν να έρθουν πολύ σύντομα και πιό ασφαλείς από το Τελωνείο Αγ. Γερμανού αποφεύγοντας τον δρόμο «Περιστέρι», ο οποίος είναι πολύ χειρότερος από τον δρόμο της «Καστανιάς»

Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να πραγματοποιηθεί για το καλό όλων μας. Είναι ένα έργο με μικρό κόστος και με πολύ μεγάλο όφελος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Καστοριά 15/11/2017

Γρηγόριος Τσάμης 
τέως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριάς 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 910




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ