22.5.18

ΟΔΟΣ: Κατά φαντασία πραγματικότητες


ΟΔΟΣ 23.11.2017 | 911

Η εικονική πραγματικότητα βρίσκει πάντα τρόπους και διεξόδους έκφρασης στην Καστοριά. Αν και στα γειτονικά Σκόπια συζητούν (έστω, συζητούν) όχι μόνο την μετονομασία του διεθνούς αερολιμένα των Σκοπίων από "Μέγα Αλέξανδρο" σε "Κίρο Γκλιγκόροφ", δηλαδή να εγκαταλείψουν την πλαστογραφία της ιστορίας και να περιοριστούν σ’ αυτό πού είναι (μέχρι και την συνταγματική ονομασία άρχισαν να ξανασκέφτονται, σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ελληνικών κύκλων) στην Καστοριά επιμένουν. Ο υπαινιγμός δεν αφορά αυτούς τους ελάχιστους που θα λυπηθούν ενδεχομένως περισσότερο και από τον τ. πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας κ. Ν. Γκρουέφσκι από την μετονομασία του αεροδρομίου. Αφορά όμως όσους, μέσα από τα σύνορα πάντα, επιμένουν ακόμη σε επίπλαστες αλήθειες, σε κατά φαντασία πραγματικότητες, σε ιστορικές ονειρώξεις. Σε καθημερινότητα αλλά και μακρόπνοες προοπτικές.

Δεν είναι μόνο –για παράδειγμα– που ο κρατικός αερολιμένας Καστοριάς "Αριστοτέλης" προγραμματίζεται να καταστεί διεθνής (!) και μάλιστα με την επίσημη βούλα (πάλι), αφού όμως προηγουμένως γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις σε αεροδιαδρόμους ώστε να ενταχθεί η Καστοριά στον παγκόσμιο χάρτη των... διεθνών πόλεων. Και όλα αυτά προφανώς προς απόδειξη της εκρηκτικής τουριστικής, εμπορικής και κοινωνικής ανάπτυξης που απολαμβάνει ο τόπος, αφού σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις, η περιοχή έχει πεπρωμένο της να καταστεί διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο ή κυκλοφοριακός κόμβος.

Κάτι τέτοιο στο κάτω–κάτω δεν είναι δα και τόσο κακό. Προσομοιάζει άλλωστε με ό,τι ο (αυθεντικός) Κ. Καραμανλής ανέφερε για τους Έλληνες, «θα τους ρίξω στην θάλασσα και ή θα πνιγούν, ή θα μάθουν να κολυμπούν». Αν υπάρχει ένας τόσο υψηλός στόχος, να γίνει δηλαδή η Καστοριά κόμβος, δεν πειράζει.

Διότι, μέχρι να προσεγγίσει η Καστοριά τον στόχο, για τις ανάγκες της διεθνοποίησης –που εννοείται είχε πετύχει στο παρελθόν το ΠαΣοΚ του κ. Φιλ. Πετσάλνικου– θα γίνουν και τεχνικά έργα, θα μειωθεί η ανεργία, στην συνέχεια θα προσληφθεί προσωπικό για τις υπηρεσίες του International Airport Aristoteles, καθώς θα είναι οι τόσο πολλές οι ανάγκες από την επιβατική κίνηση.

Τώρα, το πώς είναι δυνατόν να αποκτήσει και διατηρήσει διεθνές αεροδρόμιο, ένας αεροπορικός προορισμός, σαν την Καστοριά, που είναι επίσημα άγονος και εξυπηρετείται αποκλειστικά από μια αεροπορική εταιρεία με περιορισμένα δρομολόγια, που ανταγωνίζεται μόνο τα υπεραστικά λεωφορεία, ακριβώς εδώ βρίσκεται το θαύμα. Θα γίνει θαύμα, σαν την Δ.Ο.Υ. που θα εγκαταλείπει τις χρυσοπληρωμένες από το υστέρημα του καστοριανού λαού, μισθωμένες από ιδιώτη εγκαταστάσεις της, για να επιστρέψει εκεί που βρίσκονταν, και παρ όλα αυτά, δεν θα επιστρέφει.

Έτσι, το διεθνές αεροδρόμιο Καστοριάς, σε συνδυασμό με το τραίνο στο Νεστόριο που έρχεται εδώ και 35 χρόνια, θα κάνουν το θαύμα, διπλό. Στην ορολογία την επιστημονική, αυτό λέγεται διπλωπία. Όμως σύμφωνα με τις διακηρύξεις, η σιδηροδρομική γραμμή θα έχει εξασφαλισμένη κίνηση από και / προς το river party, και γιατί όχι ίσως να διευρυνθεί χρονικά ώστε να είναι διαρκές, όλο τον χρόνο· ό,τι και να είναι πάντως, θα είναι στα σίγουρα party. Ώστε το όνειρο που έζησαν οι γείτονες Σκοπιανοί και κατά φαντασία απόγονοι του μακεδονικού κλέους, μοιάζει πταίσμα σ’ αυτά που πλαισιώνουν νύχτες και μέρες της Καστοριάς. Σε ύπνο και ξύπνιο.


ΟΔΟΣ: Κατά φαντασία πραγματικότητες
ΟΔΟΣ 23.11.2017 | 911 | σ.3


Έίναι όμως και μια σειρά άλλων παραδειγμάτων, ότι η Καστοριά αρέσκεται να ζει σε όνειρα. Στα σύννεφα. Φερ’ ειπείν ο επί των παραδοσιακών πολιτιστικών της Καστοριάς αντιδήμαρχος, που έχει αδιακρίβωτη εμπειρία για την λαογραφία της πόλης και είναι άγνωστο αν γνώριζε κάτι γύρω απ’ αυτή πριν αναλάβει καθήκοντα, δείχνει να επιμένει πεισματικά:

Προφανώς παραπείθεται και εισηγείται εγγράφως στο δημοτικό συμβούλιο της Καστοριάς θέμα για σχετικούς και ασχέτους για την διοργάνωση του δήμου Καστοριάς έτους 2018 παντού «καρναβαλιών», και στην Καστοριά... «ραγκουτσαριών».
«Καρναβαλιών Μαυροχωρίου», «Καρναβαλιών Κορησού», «Καρναβαλιών Τοιχιού», «Καρναβαλιών Κλεισούρας», «Καρναβαλιών Λιθιάς» και «Καστοριανών Ραγκουτσαριών»! Ναι γύρω-γύρω βρέχει και στην Καστοριά τις ίδιες ημέρες έχει ήλιο. Γύρω-γύρω όλοι, στην μέση ο Μανώλης.

Αν η όλη ιστορία δεν συνιστά πια μονόπλευρη βεντέτα εκ μέρους των δημοτικών υπευθύνων απέναντι στους Καστοριανούς, θα πρόκειται ασφαλώς για ένα ακόμη θαύμα. Ίδιες μέρες, παρόμοιο έθιμο στα χωριά και μάλιστα δανεικό από την Καστοριά, εκεί καρναβάλια, εδώ «ραγκουτσάρια». Δεν είναι θαύμα; «Θα είναι σαν καρναβάλια και όμως θα είναι ραγκουτσάρια» - όπως θα προφήτευαν κάποιοι.

Αυτά σε επίπεδο Δήμου. Διότι σε επίπεδο Περιφέρειας, τα πράγματα είναι πιο... ιδιόρρυθμα. Έτσι η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, είχε πρόσφατα (την Tρίτη 07.11.2017) θέμα για «Έγκριση ή μη απ’ ευθείας ανάθεσης για την προμήθεια 9 σημαιών, Ελληνικές, Βυζαντινές, Ε.Ο.Κ., για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς».

Ναι! Αν στα Σκόπια έζησαν μέρες και νύχτες μακεδονικού κλέους και τώρα σκέφτονται έστω να αρχίζουν να το συμμαζεύουν, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν ζει μόνο ημέρες... Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, δεν συμβάλλει έμμεσα στην κατά φαντασία επιβίωση (από το Γιβραλτάρ έως το Σινά;) της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και της... Ε.Ο.Κ! Παρά το γεγονός ότι από δεκαετίες τώρα (από την συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993 και στην συνέχεια της Λισαβόνας), η παλιά ονομασία Ε.Ο.Κ. καταργήθηκε, ενώ από τότε καθιερώθηκε και ισχύει η ονομασία «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και οι δημόσιοι υπάλληλοι που στελέχωναν την τότε διοίκηση είναι σίγουρα όλοι συνταξιούχοι, ενώ νέοι έχουν καταλάβει τις θέσεις τους, ώστε λογικά οι νέοι υπάλληλοι δεν θα έπρεπε καν να θυμούνται την ονομασία Ε.Ο.Κ., –ώ του θαύματος η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την Περιφερειακή Ενότητα  Καστοριάς, την ανέστησαν. Πώς έλεγαν τότε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»; Ένα τέτοιο πράγμα ζει η Καστοριά. «Βυζάντιο & ΕΟΚ» -πάλι καλά που δεν παραγγέλθηκαν σημαίες της επανάστασης του 1821.

Με τέτοια και άλλα, επιτεύγματα, η πολιτική εκπροσώπηση και η τοπική αυτοδιοίκηση στην Καστοριά, σίγουρα γράφουν... ιστορία. Την ίδια ώρα, που δίπλα, στα γειτονικά Σκόπια, την ξαναγράφουν.


Φωτογραφία: Giuseppe Castiglione - Lang Shining, ιησουίτης ιεραπόστολος (1688 Μιλάνο - 1766 Πεκίνο) Ευοίωνο ζαρκάδι (1751), δυναστεία Τσινγκ.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 911


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ