16.5.18

Λόγος & Αντίλογος




Είπαν… ακροβολισμοί


Α. 4.11.2017 Στην καταχνιά της οικονομικής και γενικά της ηθικής – κοινωνικής κρίσεως και μαρασμού, αλλά και στην ατμόσφαιρα πολιτικών αντιπαραθέσεων, που όμως αυτές δεν οδηγούν σε επωφελή αποτελέσματα, μας ανακουφίζουν, μας φτερώνουν το ηθικό και πατριωτικό συναίσθημα σελίδες της ΟΔΟΥ 2.11. 2017, όπως «Μακεδονία και Αιγαίο» και «Εορτασμοί στην Βόρειο Ήπειρο».
Συγχαίρω την εφημερίδα μας που γράφει άρθρο με τίτλο ερειδόμενο στην ιστορία. Ανεξαρτήτως της Αλχημείας των τότε Δυνάμεων, που επεδίκασαν την Βόρειο Ήπειρο στο κρατίδιο της Αλβανίας (γιατί εξυπηρετούσε έτσι τα συμφέροντα κάποιων) δεν παύει να είναι και να λέγεται Βόρειος Ήπειρος. Το τονίζω, διότι ως λυκειάρχης το 1991, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είπα μετά την πρωινή προσευχή στους μαθητάς: «Όσοι θέλουν και μπορούν, να συγκεντρώσουν βιβλία κατάλληλα, για να σταλούν στα αδέλφια σας στη Βόρειο Ήπειρο.» Παραχρήμα ευρέθη καθηγητής (δεν ξέρω πόσο Έλληνας αισθανόταν… και του το είπα). Με παρετήρησε αυστηρά: Διευθυντή, δεν έχεις το Δικαίωμα να λες Βόρειος Ήπειρος (!)… Είναι η Νότια Αλβανία (!). Αν υπάρχουν και σήμερα τέτοιοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας, τότε πώς να τους έχουμε εμπιστοσύνη να εκπαιδεύουν και να εμπνέουν τα παιδιά μας στην κοινωνική, ηθική και εθνική αλήθεια;

Β. (Από το βιβλίο Ιστορική Αλήθεια...) «21η Δεκεμβρίου 1940, εφημερίδα της Αλβανίας ΤΟΜΟΡΙ σε άρθρο: Οι Αλβανοί ως ένας άνθρωπος συμμετέχουν (!) στον πόλεμο, εκτελούν προθύμως όλες τις διαταγές των στρατιωτικών αρχηγών και των Ιταλών (!)… Η Αλβανία δίδει την ψυχή της όλη στον πόλεμο αυτόν». Χέρι με χέρι με τον φασισμό.

Γ. Και οι δύο βουλευτίνες μας απηύθυναν κατάλληλα μηνύματα, συμφυή με το νόημα του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η κ. Αντωνίου μεταξύ άλλων τονίζει: Να αποκτήσουμε δύναμη και αυτοπεποίθηση. Είναι παράγγελμα κορυφαίο, ουσιαστικό και κελευστικό για δημιουργία με το μυαλό και με τα ίδια μας τα χέρια και με την ελληνική ψυχή! Να μην περιμένουμε να μας σώσουν οι άλλοι!
Από την παιδική ηλικία ακούω τα πεσιμιστικά: Η … ψωροκώσταινα, η φτωχή Ελλάδα, τι να κάνουμε, είμαστε μικροί… Ευκαιριακώς θέλω να θυμίσω: Οι πολιτικοί μας αναφέρουν βέβαια «να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας… και τα παρεμφερή», μιλούν για επανεκκίνηση, αλλά πάντοτε δεν ταράζονται τα λιμνάζοντα ύδατα!... Συνεπώς, οι διακηρύξεις και οι αποφάσεις να γίνονται έργα, ώστε να βγαίνουμε εκάστοτε από το τέλμα. Να μειώνεται ή να εξαλείφεται η στασιμότητα των πρακτέων.

Δ. 12.11.2017 Διερωτάται κανείς (με όλο τον επιβαλλόμενο σεβασμό και την αγάπη στον πάντοτε ή σχεδόν πάντοτε προδομένο λαό μας). Άραγε έχουν οι πολίτες την απαραίτητη κουλτούρα, την κατάρτιση και την σωστή ενημέρωση, ώστε να παρακολουθούν τις ομιλίες και τις στιχομυθίες των πολιτικών στην Βουλή με όλες τις λεπτομέρειες;
Θα προσέθετα ακόμη: Με την οικονομική εξαθλίωση και τα εξ αυτής προβλήματα πού να βρει την διάθεση για τον βερμπαλισμό των πολιτικών στα κανάλια και όπου αλλού.
Καθώς βομβαρδίζεται από δηλώσεις, εξαγγελίες ειδήσεις, λόγους έξυπνους προς εξαπάτηση, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, είναι λίαν αμφίβολο σε τέτοιο κλίμα να μπορεί ο κάθε πολίτης να οξύνει την κρίση του προς σωστά και ασφαλή συμπεράσματα.
Τι γίνεται λοιπόν; Οι πολλοί, γενικά και αόριστα κινούνται στο ίδιο μοτίβο, αρκούνται στο ότι «αφού τα λέει έτσι ο δικός μας Τσίπρας, Μητσοτάκης, Λεβέντης και ει τις άλλος, είναι ορθά» και χειροκροτεί.
Πόσοι πολίτες, π.χ. ξέρουν τους Κουρήδες και Βαξεβανάκηδες; (με τους οποίους προσπαθούν κι επιβιώνουν μερικοί).
Πόσοι καταλαβαίνουν τις οικονομικές θεωρίες στα παράθυρα των καναλιών;
Ύστερα, έχουμε και τις γενικεύσεις των πολιτικών: «Οδηγήσατε εσείς την χώρα στην λεηλασία (!)...».
Η χώρα λεηλάτησε; Ποιοι λεηλάτησαν; Ποιους; Πότε; Τι είδους λεηλασία; Ξέρει ο πονηρός που δηλώνει έτσι αόριστα, ότι δεν τον συμφέρουν οι λεπτομέρειες. Αρκεί να χύσει το δηλητήριο στους αντιπάλους ότι… λεηλάτησαν. Ύστερα, να μην χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος τον κ. Τσίπρα αδίστακτο πολιτικό;

Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 910



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ