13.5.18

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική



ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν



 Α.
  9.11.2017 τοπικός τύπος. Οι συνέργειες μεταξύ των λαών… Επειδή η λέξη συνέργεια και συνεργός στην πιο συνηθισμένη χρήση τους παραπέμπουν στην ηθική ή και υλική αυτουργία σε πράξη κακή, καλύτερα να προτιμάται η διατύπωση: Οι συνεργασίες μεταξύ των λαών, οι συνεργασίες των λαών.

Β. 9.11.2017 τις μέρες που ανακοινώθηκε η ίδρυση… Το ορθόν: Τις μέρες, κατά τις οποίες ανακοινώθηκε η ίδρυση… (καθ’ ότι ερωτάται: Αυτό το που στην φράση γραμματικά ή συντακτικά τι είναι;).

Γ. Ωραίο, επιτυχές το σχήμα με τα ομόηχα, όμως διαφορετικής εννοίας ρήματα, στο άρθρο της ΟΔΟΥ (9.171.2017) και με την... κεκρυμμένη ειρωνεία: «Κανείς δεν ξέρει εδώ στην Καστοριά. Γενικά εδώ έν οίδε ότι ουδέν οίδε. Ούτε είδε όμως η ηγεσία της περιοχής…». (ούτε είδον οι ταγοί, προσθέτει ο Γλωσσαμύντωρ!).

Δ. 9.11.2017 τοπικός τύπος. Υπολόγιζαν να δωθεί το επίδομα. Το ορθόν: να δοθεί. Νεοελληνικά: έδωσα, έχω δώσει, θα δώσω, αλλά δόθηκε και τα παράγωγα, δόσις, επίδομα, δοτός, δοτήρ = ο Θεός που δίνει χαρίσματα.

Ε. 9.11.2017 (το παρόν: ολίγο γλωσσικό…, το πλείον κοινωνικο-ιστορικό): Ορθότατη η επισήμανση του κ. Αναστασίου Πηχιών στο άρθρο του (9.11.2017), όπου μεταξύ άλλων μας θυμίζει ότι πολλοί εσφαλμένως συνηθίζουν να λένε η πλατεία Ντολτσό, έγινε ο χορός στην πλατεία Ντολτσό, κλπ., αντί του ορθού και επιβεβλημένου: η πλατεία των αδελφών Εμμανουήλ. (από σεβασμό και αναγνώριση στην ιστορία της Καστοριάς. Αδελφοί Εμμανουήλ, Ιωάννης και Παναγιώτης, Καστοριανοί, οι πιο στενοί συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου ή Βελεστινλή).

Στ. 9.11.2017 τοπικός τύπος. Θέματα, τα οποία θα άπτονται την δράση... Το λόγιο ρήμα άπτομαι συντάσσεται με γενική. Συνεπώς: Θέματα, τα οποία άπτονται της δράσεως του αντιπεριφερειάρχη. Αυτή η υπόθεση άπτεται της δράσεως του ΥΠ.ΕΞ. …




Φωτογραφία: Λεπτομέρεια αττικού ερυθρόμορφου αγγείου (470-450 π.Χ.) που απεικονίζει μαθητή της αρχαίας Ελλάδας να διαβάζει κύλινδρο παπύρου (πιθανότατα ποίημα Ησιόδου). Αποδίδεται στον ζωγράφο Ακεστορίδη, το θραύσμα του αγγείου εκτίθεται στο μουσείο Paul Getty, του Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Το πραγματικό όνομα του ζωγράφου είναι άγνωστο, προσδιορίζεται από τους μελετητές μόνο από τα υφολογικά χαρακτηριστικά των έργων του. Τον αποκαλούν έτσι, διότι σε πολλά αγγεία του υμνεί την ομορφιά του «Ακεστορίδη», με την επιγραφή «Καλός».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 910


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ