10.7.18

ΟΔΟΣ: Μία διοργάνωση υπό την αιγίδα του δήμου;





ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 στις 8 το βράδυ, απ’ ευθείας από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, η περίφημη Tosca του Giacomo Puccini που αποτελεί ένα από τα κορυφαία δημιουργήματα λυρικού θεάτρου (όπερας) στην παγκόσμια Ιστορία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ σκηνή ως το τέλος η παράσταση, με τις εξαίσιες ερμηνείες των καλλιτεχνών, τα χορωδιακά μέρη, την εξαιρετική σκηνογραφία που απέδιδε άψογα την αφθονία της Νέας Υόρκης, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και την συγκίνηση των θεατών της Καστοριάς.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υπήρξε πολύ ικανοποιητική. Ιδιαίτερα αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι η εκδήλωση δεν διαφημίζεται επαρκώς από τρίτα ΜΜΕ και καστοριανά blogs.

ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ για μια ακόμη φορά ότι η Καστοριά διαθέτει ένα συμπαγές κοινό φίλων της όπερας, που ενσαρκώνει την κοινή επιθυμία για την ευκαιρία απόλαυσης ενός μείζονος πολιτιστικού γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας, σε πραγματικό μάλιστα χρόνο, όπως είναι οι απ’ ευθείας αναμεταδόσεις από την Νέα Υόρκη.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ το ίδιο κοινό, δείχνει να διεκδικεί χαρακτήρα κοινωνικότητας μέσα από την συμμετοχή του στην αναμετάδοση, για την οποία καταβάλλεται αντίτιμο. Ακέραιο το εισιτήριο στοιχίζει 15,00 ευρώ και μέσω των κουπονιών της ΟΔΟΥ, για περιορισμένο αριθμό βεβαίως, 15,00 ευρώ για δύο πρόσωπα.

Η ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ η υλοποιήθηκε χάρη στην αποφασιστικότητα της τέως αντιδημάρχου Καστοριάς κ. Ειρήνης Γεωργοσοπούλου-Μισκία που την υποστήριζε προσωπικά. Η ιδέα, επιβίωσε και επί δημαρχίας κ. Ανέστη Αγγελή, χαρίζοντας έτσι στην Καστοριά μια θέση πανελλήνιας εμβέλειας στις λίγες πόλεις της Ελλάδος που συμμετέχουν στην ταυτόχρονη αναμετάδοση.




ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ, τον τελευταίο χρόνο δεν είναι σαφές αν η προεδρία της δημοτικής επιχείρησης τουρισμού του δήμου Καστοριάς "Ορεστειάς" του κ. Λαζάρου Ζήση συνεχίζει να ανταποκρίνεται στην απαίτηση των δημοτών της Καστοριάς για τις αναμεταδόσεις.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργεί ερωτηματικά, τα οποία ενισχύθηκαν από την απόφαση του προέδρου της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Καστοριάς να καταργήσει του καταλόγους των 10,00 ευρώ, καθιστώντας έτσι πιο δυσχερή την πρόσβαση στο υψηλό αυτό θέαμα, ειδικά αυτές τις εποχές δοκιμασίας του καστοριανού λαού από την ατμόσφαιρα ανέχειας και την οικονομική αφαίμαξη.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ άρχισε να δείχνει πιο πραγματικό, αφού αν και κατ’ επανάληψη είχε εγκαίρως ενημερωθεί και ζητηθεί η μέριμνα για την θέρμανση της αίθουσας, δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους φίλους και θεατές της όπερας στην Καστοριά, αφού η αίθουσα δεν διέθετε καθόλου θέρμανση και οι πολλές δεκάδες θεατών υποχρεώθηκαν να παραμείνουν με παλτά και κασκόλ, στην παγωμένη αίθουσα για 3 περίπου ώρες που κράτησε η παράσταση (με τα δύο διαλείμματα).

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ έτυχε να βρεθεί -τακτικός άλλωστε θεατής- προφανώς ως ιδιώτης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς κ. Ιωάννης Τόμου, που ωστόσο αντέδρασε με τρόπο που ήταν φανερό το πρόταγμα της ιδιότητάς του στον δήμο Καστοριάς και της απόκρουσης παραπόνων για το κρύο.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ όπου διοργανώνεται με την αιγίδα του δήμου Καστοριάς μια τέτοια εκδήλωση, και ο κόσμος που προσέρχεται καταβάλλει αντίτιμο, είναι απορίας άξιο να απαντηθεί ο λόγος που αφέθηκαν οι θεατές με παλτά και γάντια. Δίνοντας μάλιστα την εντύπωση ότι τους γίνεται και χάρη από την αρμόδια αντιδημαρχία.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του μπουφέ, που ήταν μια ευγενής χορηγία του δήμου Καστοριάς επί προεδρίας κ. Διονυσίου Λίτσκα, ασφαλώς και δεν προκαλεί, όσα ερωτήματα εγείρονται από την μετέπειτα στάση του δήμου Καστοριάς, στην μεταχείριση μιας εκδήλωσης υψηλού επιπέδου.



Το ελληνικό Euronews για την Τόσκα

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Φεβρουαρίου 2018, αρ. φύλλου 921


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ