ΟΔΟΣ 24.5.2018 | 937 |
Αγαπητή ΟΔΟΣ,
Η αλήθεια είναι ότι όταν άκουσα για πρώτη φορά την είδηση, ως χαρμόσυνη υποτίθεται, -για την ονομασία των Σκοπίων δηλαδή- πίστεψα αρχικά ότι το "κρίσιμο" επίθετο μπροστά από το "όνομα", ήταν "Ιλλυρική" ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Πού να το φαντασθεί κανείς -πόσο μάλλον εγώ- ότι δεν ήταν αυτή, αλλά κάποια άλλη η ονομασία. Και μάλιστα αυτή που έμαθα αργότερα! Νoμίζω ότι παράκουσα, παρήκουσα δηλαδή, για να το γράψω σωστά στην ελληνική, διότι το "παράκουσα" δεν απέχει από το "παράκρουσα", που πολιτιστικά έπαθα στην συνέχεια.
Άλλωστε η αγαπητή, ανεξάρτητη ΕΡΤ, η πολυφωνική, η "ποτέ πια μαύρο", η "παντού ΕΡΤ" που τώρα μοιράζει… δωρεάν (άκου δωρεάν, η χρυσοπληρωμένη μέσω της ΔΕΗ) το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση", η ΕΡΤ με τα 3-4 τηλεοπτικά κανάλια και τα αναρίθμητα ραδιοφωνικά, εκ των οποίων τουλάχιστον 14 είναι περιφερειακά· η ΕΡΤ τέλος πάντων που όλοι γνωρίζουμε και συστάσεις δεν χρειάζεται, αρχικά σαν χαρμόσυνη την παρουσίασε την είδηση. Αντικειμενικά χαρμόσυνη δηλαδή. Μιας και επιστρέφοντας ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας εκ Βουλγαρίας, φάνηκε, πίστεψε τέλος πάντων η ΕΡΤ, ότι μπορούσε να έχει την λύση στο τσεπάκι.
Και καθώς θα διέρρεε το habemus nomen αμέσως-αμέσως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης θα στρεφόταν στο ζήτημα αυτό. Θα περνούσε έτσι, αν όχι απαρατήρητο, τουλάχιστον σε δεύτερη κατηγορία το "παλιόνεο", ότι το περίφημο σκάνδαλο Novartis αποδείχθηκε άνθρακες, καθώς εξελισσόταν η συζήτηση στην Βουλή και οι "εγκαλούμενοι" 9-10 τέως πρωθυπουργοί, υπουργοί, πρόεδροι περιλαμβανομένου του -συγγνώμην κιόλας- Ευαγγέλου Βενιζέλου, θα έμεναν απλά με την ρετσινιά. Άντε τώρα να πείσουν ότι δεν είναι ελέφαντες -αν και δεν βρίσκω τίποτε κακό στο θηλαστικό.
Όμως λάθεψα, που λένε στην νέα γραμματική. Η ΕΡΤ μας, όπως και αρκετοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων αρχικά και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού (που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τον λόγο της αρχικής στάσης του), δεν εννοούσαν το "Ιλλυρικόν" για την φίλη γείτονα χώρα.
Και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό άλλωστε, καθώς, αν ονομαζόταν έτσι, θα προκαλούσαν σεισμό σε Αλβανία και Σκόπια, διότι μια "Ιλυρρομακεδονία" τι θα ήταν μόνη στον κόσμο; Θα προκαλούνταν πανικός και "κατικός", δηλαδή θα έρχονταν τα πάνω-κάτω παντού στην γωνιά της αφόρητης βαλκανικής χερσονήσου, με τους καλούς γείτονες να περιβάλλουν πανταχόθεν την Ελλάδα. Όλοι σχεδόν ομόδοξοι κατά σύμπτωση, και ο πανομόδοξος Ρώσος ξανθός να φλερτάρει με Τουρκία.
Εάν και εμένα προσωπικά, πολύ θα μου άρεσε ένα παρόμοιο όνομα, εδώ στην Καστοριά, μια τέτοια εξέλιξη και ένα erga omnes όνομα αυτού του στυλ, θα προκαλούσε πολύ μεγάλη θλίψη σε κάποιους. Σε αυτούς που θα έπρεπε να προσκαλούν, σε επόμενα βαλκανιστικά φεστιβάλ στην Ομόνοιά μας την περίοδο των καρναβαλιών –και– Ιλλυριούς, δηλαδή καθαρούς Αλβανούς. Ενώ θα τους φαίνονταν αφόρητη η ιδέα να αποκαλούν τους καλούς μας γείτονες, Ιλλυριομακεδόνες και θα προέκυπτε αμέσως το "Ιλαρομακεδόνες" -και να σου κι’ άλλο ακόμη ένα πρόβλημα στα καλά τα καθούμενα και όχι τα σηκούμενα.
Έτσι περίπου ήμουν, στην δική μου φανταστική πραγματικότητα, όταν κατάπληκτος άκουσα ότι το ορθόν όνομα θα ήταν Ιλιντενμακεντόνιγια ή κάπως έτσι, δηλαδή Μακεδονία του Ίλιντεν. Και έπαθα Ίλιγγο.
Ήταν τότε, αγαπητή ΟΔΟΣ, που πετάχτηκα όρθιος. Διότι η Ιλιντενμακεντόνιγια θα ήταν –θαρρώ– η χείριστη, η αδιανόητη ονομασία για όλους αυτούς τους λόγους που ακολούθως εξηγήθηκαν: αποτελεί την επιτομή του αλυτρωτισμού, τον ορισμό της ανθελληνικής προπαγάνδας και έχθρας των Σκοπίων ηλικίας πλέον των 100 ετών.
Το Ίλιντεν συμβολίζει για τους καλούς ομόδοξους και φιλέλληνες γείτονές μας, την απαρχή τους, το ό,τι χειρότερο δηλαδή, την αρχή του κακού. Την μητέρα όλων των αισχών. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι περιχαρείς και ενθουσιωδώς, την επόμενη ημέρα κιόλας, όλα σχεδόν τα σκοπιανά κόμματα αρχικά αποδέχθηκαν την erga omnes ονομασία αυτή, τα λέει όλα.
"Δεν μπορεί" σκέφθηκα. "Δεν μπορεί" να είναι μια γκάφα ολκής, η κατ' αρχήν θετική υποδοχή της νέας αυτής απίστευτης ιδέας, από την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και την πεφιλημένη μου ΕΡΤ. "Μάλλον η άγνοια" της ιστορίας θα είναι ο λόγος έλπισα. Από τις πολλές καταλήψεις και τις πορείες, ίσως να μην πρόλαβαν να διδαχθούν την ιστορία οι διοικούντες και καθώς -για να πω την αλήθεια- δεν μου μοιάζουν και πολύ διαβαστεροί στα χόμπυ τους, "ίσως" σκέφθηκα "μπερδεύτηκαν":
Να πέρασαν το "Ίλιντεν" για γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, για κάποιο Ποτάμι της γείτονος, το ίδιο και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, που πολύ με ενόχλησε που μπέρδεψε το δικό του Ποτάμι με το Ίλιντεν River, ενώ δεν είναι τίποτε άλλο από τον Ηλία τον Προφήτη.
Διότι αυτό σημαίνει, και ανήμερα της γιορτής του ξέσπασε... η επανάσταση. Και γι αυτό άλλωστε ξεσαλώνουν κάθε καλοκαίρι, εκτός και εντός, με αλυτρωτικούς χορούς, τραγούδια, πανηγύρια και την δουλική προπαγάνδα. Συγγνώμη βέβαια για την ορολογία μου, αλλά πώς να περιγράψω όσους απεργάζονται την ελευθερία μου να είμαι ένας Έλληνας στην Ελλάδα; Έλληνας στην Καστοριά; Να πώ κι' ευχαριστώ;
Κατέληξα πάντως, ότι αν δεν ισχύει αυτό -αν δηλαδή δεν οφειλόταν σε άγνοια η κατ’ αρχήν θετική υποδοχή της ονομασίας "Ιλιντενμακεντόνιγια", θα έπρεπε να υποψιαστώ -και δεν θα το ήθελα- ότι κάθε φορά που διαπραγματεύονται σκληρά, όπως και το 2015, στο τέλος τα δίνουν και τα δέχονται όλα, όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοί τους. Μα όλα!
Και μη μου πεις, αγαπητή ΟΔΟΣ, ότι εξ αρχής αντιλήφθηκαν το παράλογο της φαεινής "Ζαεφεινής" ιδέας, διότι αν συνέβαινε αυτό, ασφαλώς και θα απέρριπταν αμέσως την πρόταση του σκοπιανού πρωθυπουργού. Και δεν θα χρειαζόταν να ακολουθήσει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και η ευπειθής ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας -του πανσόφου αυτού ανδρός, ο οποίος στέλνει διαρκώς μηνύματα, sms και e-mails, βαρυσήμαντα όλα και με πολλούς αποδέκτες, για να υπαναχωρήσει, ύστερα από την καθολική καταδίκη όλων των κομμάτων της απίστευτης αυτής πρότασης.
Να αλλάξει τελευταία στιγμή στάση και η ίδια η κυβέρνηση, που έσπευσε περιλυπής να απορρίψει το "Ιλιντεν" και να δείξει περιχαρής για το... erga omnes, μαζί με την κυβέρνηση και η υπέροχη ΕΡΤ.
Και να σου πω την αλήθεια, αισθάνθηκα ότι με δουλεύουν στο ψιλό το γαζί, που έσπευσαν περιχαρείς να παρουσιάσουν ως νίκη και βήμα προόδου το erga omnes. Αυτό που αποτελεί άλλωστε κεφαλαιώδους σημασίας προϋπόθεση, υπαρξιακή για την ελληνική στάση, διότι αν δεν ισχύει "έναντι όλων", τότε τι χρειάζεται ο συμβιβασμός και μάλιστα με μια ονομασία που δεν κατάλαβα πώς θα αποκαλούνταν οι καλοί μας γείτονες. "Ιλιντενομακεντόνσκι"; Και η γλώσσα τους;
Αλλά όπως είπαμε, στο τέλος πρυτάνευσε η βαθειά γνώση της Ιστορίας και η κυβέρνηση, όπως και η πολιτική μας ηγεσία (περιληφθέντος και του κ. Στ. Θεοδωράκη), πρόταξε τα στήθη της. Και για πρώτη φορά ανακουφίστηκα που είναι τόσο λαϊκιστές όλοι τους οι πολιτικοί, που δεν θα διανοηθούν να "δώσουν" το όνομα, αν και θα το ήθελαν πολύ μερικοί απ' αυτούς, αναλογιζόμενοι το πολιτικό κόστος.
Και έτσι ξεφύσηξαν οι καλοί μας ταγοί στην Καστοριά, που μας μαθαίνουν με τους φόρους μας, τι θα πει «πολιτιστική αλληλεπίδραση», αποκλειστικά από Σλάβους. Στην μόνη Περιφέρεια που κιχ δεν ακούστηκε για το Μακεδονικό το θέμα, διότι αυτό είναι το θέμα· και ποιος θα νοιαζόταν γι' αυτούς τους σφετεριστές γείτονες, αν δεν είχαν βλέψεις να με απελευθερώσουν.
Αυτά είπα και μιας και εγγίζει η Πεντηκοστή, σκέφθηκα να τα μοιραστώ μαζί σου.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Μαΐου 2018, αρ. φύλλου 937
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.