11.3.19

Πρόσωπα 2018: Μητροπολίτης Καστοριάς [6]


ODOS EFIMERIDA KASTORIA MITROPOLITIS KASTORIAS
ΟΔΟΣ 3.1.2019 | 967


Μητροπολίτης Καστοριάς

Κοσμικά χαρακτηριστικά



[-] Ο επίσκοπος Καστοριάς κ. Σεραφείμ από χρόνια τώρα μοιάζει να μην αρκείται στην ασκητική διάσταση της ιδιότητάς του, την οποία επέλεξε, ούτε στην ανάγκη διοίκησης του τοπικού κλήρου ή την ποιμαντορία των πιστών που κατοικούν στην Καστοριά.

Αντίθετα (ή παράλληλα) δείχνει να κινείται άνετα σε ένα ευρύτερο ρόλο, που έχει στοιχεία καθοδηγητή της κοινωνίας, μερικές φορές κοσμικά χαρακτηριστικά (όπως η ανάμειξή του σε πολιτικά ζητήματα) δημόσιου όχι απλά υπερπολιτικού λόγου, αλλά κάπως ουσιωδέστερου. Και μάλιστα για όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν την Καστοριά, από το επίπεδο της απλής φιλανθρωπίας των συσσιτίων, ως τις πολλές συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες και δημόσια πρόσωπα ισχύος, πολιτικούς και άλλους.

Όλα αυτά παρατηρήθηκαν με έμφαση το 2018 και ιδίως αφ’ ότου, σε δεύτερο μόνο στάδιο (αρχικά δεν είχε γίνει γνωστή κάποια αντίδραση) σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών, διεκδίκησε κεντρικό αντιπροσωπευτικό της Καστοριάς ρόλο. Ώστε ήταν φυσικό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των φίλων και των αναγνωστών, που έκαναν την σχετική υπόδειξη, ορισμένες φορές με αμφισημία.

Η τάση που υπάρχει ειδικά στα ζέοντα θέματα, όπως για παράδειγμα την ατυχή επαναφορά του θέματος ανέγερσης νέου ναού στην μνήμη του πολιούχου Αγίου Μηνά μακριά από την κανονική πόλη, ή στην περίπτωση της διεκδίκησης του δημοτικού εστιατορίου της περιοχής Μαυριώτισσας, που κτίσθηκε και ανήκε στην εκμετάλλευση του ιδιοκτήτη του Δήμου Καστοριάς, να μην εμφανίζεται ο ίδιος απ’ ευθείας, αλλά να συνδέεται με τα σχετικά θέματα μέσω δελτίων τύπου, από τα οποία συστηματικά εξαιρείται η ΟΔΟΣ, ή απλά συνειρμικά, ασφαλώς και αποτελεί ένδειξη μιας προσεκτικής νέας στρατηγικής του στις δημόσιες σχέσεις που έχει στόχο την αποφυγή κακοτοπιάς και άμεσου κόστους.

Αν και είχε δηλώσει στον Σκάϊ στις 6.6.2018 ότι: «Εγώ δεν πήγα, ούτε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ούτε στο συλλαλητήριο της Αθήνας», οι συχνές εμφανίσεις του σε κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια σε ζώνες σημαντικής τηλεθέασης, με αφορμή την συνθήκη των Πρεσπών, είναι ένδειξη ότι δεν θα σταματήσει να δραστηριοποιείται ούτε το 2019 και σε ζητήματα με κοσμικά και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Στην ίδια κατεύθυνση συμπερασμάτων οδηγούν και άλλες επιλογές, όπως οι θέσεις της Ι. Μητρόπολης για το κεντρικό κτήριο, της οδού Μητροπόλεως, κάποτε καφενείο Αίγλη, που φέρεται να ανήκει (;) στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς το οποίο υπέστη επί θητείας νομάρχη Κ. Λιάντση επεμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να καταστεί δυνατή η λειτουργία σε αυτό εκκλησιαστικού μουσείου, και παρά ταύτα να παραμείνει εγκαταλειμμένο και να υποστεί σημαντικές φθορές απ’ αυτή την εγκατάλειψη απαιτώντας και άλλα ποσά για την συντήρηση… συντήρησής του, με το μουσείο να εξακολουθεί να μην γίνεται. Και η περιοχή της πλατείας Ομονοίας να ερημώνει κι άλλο.

Επίσης με τις τελευταίες παρεμβάσεις του για την εγκατάλειψη και ερήμωση της πόλης και την ανακοίνωση για... νέα οικοδομικά έργα στην Χλόη, στο ΛΕΜ σε οικόπεδο… και τις αναφορές των δελτίων τύπου όπως αυτό του νομικού προσώπου «Ιεράς Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας», στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφερόταν ότι το εστιατόριο της περιοχής είναι ιερό (!!) ο καθένας μπορεί να αποφασίσει μόνος του εάν οι κριτικές είναι αρνητικές ή όχι.

Πάντως η έντονη δράση του στα σίγουρα δεν ευθυγραμμίζεται ακριβώς με αυτά που όπως επεσήμανε αναγνώστης της ΟΔΟΥ είπε τον π. Απρίλιο ο οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ότι «Υπάρχει μία "εικονική ιερωσύνη" η οποία επιθυμεί περισσότερον να φαίνεται παρά να είναι, να επιδεικνύεται παρά να θυσιάζεται, να παίρνη παρά να προσφέρη», καθώς στην περίπτωση του μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ, το σίγουρο είναι ότι επιθυμεί όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 967
 Φωτογραφία: imkastorias.gr με τα χέρια του μητροπολίτη Καστοριάς και τον άγιο Μηνά.


Σχετικά:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/3/19

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/3/19

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/3/19

    Όποιος πάει για τα πολλά, χάνει και τα λίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ